Kerti faházak és kamrák

Szelektív hulladékgyűjtő építése (kerti faház)

Ebben az építményben végre elfér mindaz a hulladék, amelyet különválogatva szeretnénk gyűjteni. Elhelyezhetünk benne két 10 L-es kukát, egy műanyag konténert az üvegeknek és egy polcot a papírhulladéknak. Példánkban a 180 x 76 x 120 cm méretű építményt tartós cédrusfából készítettük el, az alapozás telített faanyag. A kis fabódét akár egyetlen hétvége alatt is elkészíthetjük. Az építmény lehet szabadon álló, vagy illeszthetjük meglévő fal mellé is.

Mivel az újrahasznosított hulladék gyűjtésével kapcsolatos szabályozás országonként változó, itt egy olyan alapváltozatot mutatunk be, amely elég rugalmasan kihasználható, és gond nélkül a konkrét igényekhez igazítható. Ha például a színes és a fehér üveget külön kell gyűjtenünk, egyszerűen szereljünk be még egy polcot az egyik rekeszbe ahelyett, hogy egyetlen nagy gyűjtőtartályt helyezünk bele, a polcokra pedig helyezzünk műanyag rekeszeket az üvegek tárolására.

Építési útmutató

Készítsük elő az építés helyét: egy 180 x 90 cm alapterületű részen távolítsuk el a növényeket, kődarabokat stb. Simítsuk el a talajt vízszintesre; a felesleget toljuk át a mélyedésekbe, az esetleg fennmaradó gödröket pedig kő- és paladarabokkal töltsük ki. Állítsuk össze a padló vázkeretét: az első és hátsó tartóhoz 2 db 176 cm hosszú 5 x10 cm-es telített lécet, az oldalakhoz két 74 cm hosszú 5 x 10 cm-es, a belső padló-mestergerendákhoz pedig 2 db 64 cm hosszú 5 x 10 cm-es elemet használjunk. A 3 x 10 cm-es telített padlódeszkákat az alapszerkezet külső élével egy vonalban szereljük be.

Hulladékgyűjtő

Hulladékgyűjtő

Helyezzünk a talajra két 120 cm hosszú 5 x 10 cm-es elemet egymástól 74 cm távolságra. Ezek lesznek a tartóváz oszlopai. Ideiglenesen helyezzünk rájuk egy 90 cm hosszú 5 x 10 cm-es lécet úgy, hogy egyik vége egy egyik elem peremére essen, a másik pedig 86 cm-re legyen a másik elem végétől. Jelöljük be az 5 x 10 cm-es elemeken, hogy hol metszi őket a rájuk helyezett léc, azaz a szarufa.

Vegyük el a szarufát, és jelöljük ki rajta a vízszintes tetőtartónak készítendő bemetszés helyét is; egy hulladék darab 5 x 10 cm-es elem mellett szintén jelöljük meg, hogy hol csatlakozik a szarufa a falvázoszlopokhoz. Fűrészeljünk ki bemetszéseket a vízszintes tetőtartónak, és vágjuk le a szarufa végét, hogy az síkban csatlakozhasson a hátsó falvázoszlopokhoz. Az így kialakított elemeket sablonként használva készítsük el a többi három vázkeretet is, majd csavarozzuk őket a padlóhoz.

Szükséges anyagok
Mennyiség, dbMegnevezésA beépítés helye
15 x 10 cm-es nyomáson telített faanyagaz alapszerkezet kerete
15 x 10 cm-es léceka házikó vázszerkezete
12.5 x 10 cm-es nyomáson telített faanyaga padló burkolása
118 mm vtg. rétegelt lemezpolc
12.5 x 5 cm-es lécekütköző és polctartó
12.5 x 10 cm-es 2. osztályú fenyődíszléc és ajtómerevítő
146 cm-es cédruszsindelyeka tetőfedés
112 mm vtg. kültéri rétegelt lemezaz építmény hátoldala és teteje
1lapolással illesztett cédrusdeszkákfalburkolat

Szerelvények:

  • 3 db galvanizált fogantyú.
  • 3 pár 12,5 cm-es pánt.
  • 2 db 6 x 100-as hatlapfejű facsavar 25 x 60-as szegek.
  • 4 x 40-es horganyzott facsavar pác (tetszőleges).

4.13. ábra. A szelektív hulladékgyűjtő tervrajza

4.13. ábra. A szelektív hulladékgyűjtő tervrajza

4.14. ábra. A szelektív hulladékgyűjtő alapszerkezete

4.14. ábra. A szelektív hulladékgyűjtő alapszerkezete

4.15. ábra. A szelektív hulladékgyűjtő falának vázszerkezete

4.15. ábra. A szelektív hulladékgyűjtő falának vázszerkezete

A vízszintes tetőtartókhoz vágjunk ki 5 x 10 cm-es elemből két 189 cm hosszú darabot, és csavarozzuk ezeket a szarufában kivágott hornyokba. Az építmény hátoldalára és tetejére csavarozzunk méretre vágott, 12 mm vastag, kültérre alkalmas rétegelt lemezt. Az oldalak burkolatát és az ajtószárnyat készítsük el 64 cm széles, 2,5 x 15 cm keresztmetszetű, lapolással illesztett cédrusdeszkákból. A 5 x 10 cm elemekből készült vázhoz a házikó elülső oldalán szegezzünk méretre vágott 2,5 x 5 cm-es elemeket.

Az ajtókra a hátoldal felől csavarozzunk 2,5 x 10 cm-es deszkákat keresztmerevítőnek 4 x 40-es facsavarokkal, majd a szárnyakat szereljük fel 12,5 cm-es pántokkal. Vágjuk ki a polcokat 18 mm vastag rétegelt lemezből, és 2,5 x 5 cm-es lécből készült polctartókkal rögzítsük. Szereljük fel a fogantyúkat, a fából készült elfordítható zárat, és esetleg vonjuk be a kunyhót áttetsző páccal.