Kerti faházak és kamrák

Néhány további alaptípus (faházakból), fabódé építése

Alaptípus-változat: aszimmetrikus nyeregtetős („saltbox” stílusú) ház

A „saltbox” („sótartó”) az Egyesült Államok telepes építészetének jellegzetes képviselője; legfontosabb jellemzője az, hogy az egyik oldalán sokkal hosszabb a nyeregtető, aminek köszönhetően az egyik oldalán kétszintes, a másikon viszont csak egyszintes az épület. Nevét a fedeles ládában tárolt sóról kapta.

A tető abban tér el az előző szerszámkamrától, hogy egyik irányban a szarufák 1,2 m-rel hosszabbak a túloldaliaknál. A toldalék sarkainál ássunk a talajba (a fagyhatár alá leásva) két 10 x 10 cm-es telített elemet, majd ezek alsó és felső részét ferde szegezéssel, 5 x 10 cm-es elemekkel erősítsük a kunyhó falához. A sarokoszlopok között is szereljünk be egy 10 x 10 cm-es elemet, ez tartja majd a toldalékrész koszorúgerendáját; utóbbi két, egymáshoz szegezett 5 x 15 cm-es elemből készül.

Az ablak az építmény teljes kerületén körbefutó szalagablak rövidebb változata. A szokványos szerszámkamra mellett kialakított 0,9 x 3 m alapterületű toldalékot remekül hasznosíthatjuk tárolásra, legyen szó akár tűzifáról, akár hulladékról, újrahasznosítható holmikról, sporteszközökről, biciklikről vagy fűrészáruról.

4.1. ábra. 3,3 x 3 m alapterületű aszimmetrikus nyeregtetős ház (saltbox)

4.1. ábra. 3,3 x 3 m alapterületű aszimmetrikus nyeregtetős ház (saltbox)

Alaptípus-változat: szerszámkamra teljes kerületén körbefutó szalagablakkal

Megépítéséhez először a szerszámkamra alaptípusánál leírtak szerint készítsük el az alapozást és a padlószerkezetet. A falat azonban már ne az itt leírtak szerint építsük meg, hanem ahhoz helyezzünk el 5 x 10 cm-es falvázoszlopokat 60 cm tengelytávolsággal. A padlóvonaltól 1,2 m magasságban szereljünk be vízszintes merevítőket.

A falakat burkoljuk kültéri használatra alkalmas rétegelt lemezzel. Asztali fűrésszel vágjuk méretre az 5 x 10 cm-es telített lécekből készült könyöklőket, és szereljük azokat a helyükre. Ezután két 1,2 x 2,4 m méretű, 3 mm vastag plexilapot vágassunk fel 60 cm széles csíkokra. Az egyik csíkból vágassunk le 2 db 60 x 60 cm méretű lapot; a maradék mérete így 60 x 120 cm lesz. A plexilapokat átlátszó szilikontömítés ágyazatba helyezzük, és 2,5 x 5 cm-es ablakosztó lécekkel rögzítsük.

A csavart nem hajthatjuk bele egyből a plexilapba, ezért a csavarlyukakat (az ablakosztó lécen keresztül) előre fúrjuk ki. Ehhez 6 mm átmérőjű fúrószárat használjunk. Alátét alkalmazásával csavarozzuk a plexilapot és az ablakosztó lécet a helyére. Ahol szükséges, tömítsük a szerkezetet. A további szerkezeti elemeket a 2,4 x 3 m alapterületű egyszerű szerszámkamránál leírtak szerint építsük meg. Az elkészült építmény egy olyan kerti házikó, amelynek jól megvilágított belsejében könnyen megy a munka, és szerszámainkat sem kell sokáig keresgélni!

4.2. ábra. A házikó teljes kerülete mentén kialakított szalagablak fix ablakszárnyakból áll

4.2. ábra. A házikó teljes kerülete mentén kialakított szalagablak fix ablakszárnyakból áll 

Egyszerű fabódé

Ezt az egyszerű építményt akár egy nap alatt is elkészíthetjük! A ház falához rögzített kis fabódéban kiválóan elfér az összes kerti szerszám. A gereblyék, ásók, virágcserepek, gumicsizma és hasonlók mellett akár még egy kis fűnyírót is elhelyezhetünk! Az egyszerű kis építmény anyagait érdemes úgy megválasztani, hogy azok illeszkedjenek a ház építőanyagaihoz.

Példánkban kültéri használatra alkalmas rétegelt lemezt tüntettünk fel, de választhatunk hornyolt textúrájú fenyő vagy cédrus rétegelt lemezt is. A tető alatt elhelyezett 23 cm mély polc kiváló tárolóhelye a különféle vegyszereknek, amelyeket ebben a magasságban a gyerekek már biztos nem érnek el. A kisebb eszközöket (lapát, metszőolló) fali kampókra akaszthatjuk.

4.3. ábra Egyszerű fabódé

4.3. ábra Egyszerű fabódé

4.4. ábra. A fabódé tervrajzai

4.4. ábra. A fabódé tervrajzai

Szükséges anyagok

MegnevezésMéret, mA beépítés helye
10 mm vtg. kültéri rétegelt lemez1.2 x 2.4a házikó eleje
12 mm vtg. kültéri rétegelt lemez1.2 x 2.4a hátsó fal
18 mm vtg. kültéri rétegelt lemez1.2 x 2.4az oldalfalak
5 x 10 cm-es elem3.6az alapgerenda
18 mm vtg. kültéri rétegelt lemez1.2 x 2.4a padló és a tető
2.5 x 5 cm-es 2. oszt. fenyőléc1.8a sarkok
5 x 10 cm-es 2. oszt. fenyőléc4.2az ajtó keresztmerevítője

Szerelvények:

  • 1 db 12,5 cm-es fogantyú.
  • 1 pár 20 cm-es pánt az ajtóhoz.
  • Zsindelyek a nagy házhoz illő színben.

Építési útmutató

Az építmény padlójához vágjunk ki 18 mm vastag rétegelt lemezből egy 60 x 116 cm-es darabot. Készítsük el a padló tartóvázát 2 db 50 cm hosszú 5 x 10 cm-es elemből és 2 db 116 cm hosszú 5 x 10 cm-es elemből, majd ezeket csavarozzunk össze. A kivágott rétegeit lemezdarabot szegezzük a keretre. Vágjuk ki 18 mm vastag rétegelt lemezből a két 60 cm széles oldalelemet; ezek magassága elöl 198 cm, hátul 240 cm. A méretre vágandó rétegeit, lemezdarabot úgy helyezzük el, hogy a levágandó felesleg ne legyen alátámasztva és akadálytalanul lehullhasson, a fűrészpengétől elfelé. Ez azért fontos, mert így megelőzhetjük, hogy a fűrész „visszarúgjon”.

Szegezzük a teljes 12 mm vastag rétegelt lemezt az oldalelemek hátsó éleihez, majd az oldalelemeket és a hátlapot az alapszerkezethez. Ezután az egész szerkezetet fordítsuk meg. Vágjunk ki 18 mm vastag rétegelt lemezből egy 197 x 120 cm-es darabot, és szegezzük az oldalelemek elülső éléhez. Mérjük ki és vágjuk ki az előlapból az ajtónyílást: az oldalélektől 9,5 cm, az alapsíktól 1,8 m távolságra legyen. A kivágott darab egyben a szárny is lesz.

Fordítsuk meg az ajtószárnyat, és szegezzünk rá az alsó és felső éltől 15 cm távolságra két, egyenként 90 cm hosszú 2,5 x 15 cm-es merevítőt. Az ajtó tokjának merevítéséhez szegezzük egy-egy 196 cm hosszú 5 x 10 cm-es elemet az elülső belső sarkokba. Az elemek 2 cm-re lógjanak be az ajtónyílásba, így ütközőként működnek.

Fordítsuk az összeállított szerkezetet a hátlapjára, és csavarozzuk fel a pántokat, az ajtófogantyút és az egyszerű reteszzárat. Utóbbi elkészítéséhez vágjunk 2,5 x 5 cm-es elemből egy 7,5 cm hosszú darabot, és kerekítsük le a sarkait csiszolópapírral. A közepébe fúrjunk egy 7 mm átmérőjű lyukat, majd M6 x 70-es kapupántcsavarral és anyával rögzítsük az ajtótokhoz. A csavart annyira szorosra húzzuk meg, hogy a zár megmaradjon az elfordított helyzetben.

Vágjunk ki és szegezzünk fel egy 90 x 120 cm méretű, 18 mm vastag rétegeltlemez-darabot tetőnek, majd két oldalára szegezzünk egy-egy 2,5 x 5 cm-es díszlécet. Maradék rétegelt lemezdarabból készítsük el a 23 cm mély polcot, amelyet kívülről szegezzünk a helyére. A fabódé tetejét fedjük a ház tetejének fedésével egyező anyaggal.

4.5. ábra. Padló vázszerkezete 5 x 10 cm-es elemekből

4.5. ábra. Padló vázszerkezete 5 x 10 cm-es elemekből

4.6. ábra. Az oldalelemek kivágása

4.6. ábra. Az oldalelemek kivágása

4.7. ábra. A szerszámkamra összeállítása

4.7. ábra. A szerszámkamra összeállítása

4.8. ábra Az ajtó kivágása

4.8. ábra Az ajtó kivágása

4.9. ábra. A merevítőlécek elhelyezése

4.9. ábra. A merevítőlécek elhelyezése

4.10. ábra Az ajtótok megerősítése

4.10. ábra. Az ajtótok megerősítése

4.11. ábra A szerelvények elhelyezése

4.11. ábra. A szerelvények elhelyezése

4.12. ábra. A díszlécek felszerelése

4.12. ábra. A díszlécek felszerelése