Konyha

A konyha berendezése elemes bútorokkal

A jó konyha barátságos, kellemesen otthonos, étvágygerjesztőén jó Illatú, ha a főzőfazekak zümmögnek. A tárgyak természetes rendjük szerint helyezkednek el, ezért a munka nem fárasztó. Jókat lehet enni, étkezés után kellemesen beszélgethetünk, vagy megihatunk barátainkkal egy pohár bort.

A konyha a lakás új központja lesz, a családi élet fontos színtere, mint ahogyan az volt egészen a késő középkorig. Ezért jelentőségét térfogatában is visszanyeri.

Amikor a konyha berendezését kiválasztjuk, gondolnunk kell arra, hogy konyhánk életrendünknek megfelelő hangulata és színvonala már a konyhabútor vásárlásánál eldől. Más lesz konyhánk megjelenése és használhatósága, ha hagyományos „kredences” konyhagarnitúrát választunk, mintha egy elemekből körülépített berendezést rendelünk, esetleg azt beépített hűtővel és tűzhellyel gazdagítjuk.

Az elemes konyhabútor kiválasztása nem egyszerű faladat.

Az a tapasztalatunk, hogy sokan bár szeretnének L vagy U alakú elemes összeállítást  mégis hagyományos garnitúrát választanak, mert tartanak az elemkiválasztás gondjaitól. A konyhaberendezés terén kulturáltabb országokban jól képzett szakemberek igazítják el a vásárlókat az elemkiválasztás és berendezés bonyolult, szakértelmet kívánó kérdéseiben.

A konyha szaktanácsadói hálózat nálunk még nem alakult ki, így a vásárlónak egyedül kell eldöntenie, milyen típust válasszon, azt hogyan rendezze el konyhájában. (Csak kevesen tudják ehhez szakember segítségét igénybe venni.)

Egyszerű elemes konyhabútor
Elemes konyhabútor – kisebb helyiségre „tervezve”

Elemes bútor vásárlásakor a vevőnek fel kell sorolni a kívánt elemek listáját. Ha rosszul állapította meg azt, tévedése csak hosszas utánjárással korrigálható. A bútorok kiválasztása az elemtípusok és elhelyezési variációk ismerete nélkül nem képzelhető el.

Személyesen menjünk el a boltba és kérjük az eladó segítségét az elemes konyhabútor helyes összeállításához!

A konkrét vásárlásnál a bútorbolt eladója nyújt segítséget, azonban bármilyen segítőkész az eladó, fél óránál többet nem tud foglalkozni egy vevővel. Ennyi idő alatt pedig az elemes berendezkedéshez szükséges tudnivalókat nem lehet elsajátítani.

A továbbiakban az elemtípusok és azok összeállítási lehetőségeinek rövid ismertetésével szeretnénk segítséget és kellő tájékoztatást adni az egyéni igényeknek megfelelő „testreszabott” konyhaberendezés kiválasztásához.

Jó konyhaberendezést csak jól tervezett, nagy variációs lehetőségekkel bíró gyártmánycsaládok nyújtanak. A gyártmánycsaládok alsó és felsőrész elemekből, állószekrényekből, készülékszekrényekből, köztes és kiegészítő elemekből állnak, amelyeknek vízszintes (szélességi) és függőleges méretrendje összehangolt, úgy, hogy egymás fölé helyezhetők és egymás mellé sorolhatók.

Így azonos elemekkel több összeépítési variáció lehetséges:

  • a felsőrész elemsort kétszer egymás fölé helyezve, mennyezetig menő beépítést kapunk;
  • a rövid felsőrész elemeket a második felsőrész sorba helyezve,
  • magasított, de nem mennyezetig menő  a magasított felső részekkel szinkron  megoldás jön létre.

Különösen előnyös, hogy a gyártmánycsalád szélességi méretei lehetővé teszik a különböző méretű konyhák berendezését faltól falig vagy az L, esetleg U alakú sarok kialakítását. Az alsó szekrényelemekben helyet kell adni a konyha főzőedénykészletének tárolására, fiókjaiban az evőeszközök és egyéb kisméretű konyhai eszközök elhelyezésére. A szekrények tetőlapjai munkafelület céljára vannak kialakítva.

Az ergonómia az elemes konyhabútoroknál is lényeges szempont!

Az azonos magasságú szekrények készülhetnek szerelt vagy alsó rész elemekre helyezett közös tetőlappal. Mindkét esetben fontos a helyes munkamagasság, amely a konyhában dolgozó ember testmagasságától függően változó. A megfelelő munkamagasság az álló ember behajlított karjának könyökmagassága alatt 15 cm. A magassági különbségek állítható lábazattal egyenlíthetők ki. A konyhai berendezések  gáz vagy villanytűzhely, hűtőszekrény  a szekrények 85 cm-es átlagmagasságával többnyire összehangoltak.

Az újabban tervezett elemes gyártmánycsaládok a sütő és főzőkészülék szekrénybe építésére alkalmas tűzhelytartó elemet is tartalmaznak.

A különböző méretű konyhai eszközök tárolására a változtatható magasságú (állítható) polcok a legalkalmasabbak. A könnyebb kezelhetőség céljából, az alsó részekbe beépített edénytároló teleszkópos fiókok és rácskosarak igen beváltak. A felsőrész elemek egy, vagy egymás fölött két sorban szerelhetők. A biztonságos falra szerelést, az állíthatóságot, beszerelt állapotban a stabilitást megfelelő szekrénykonstrukció és az állítható vasalás szavatolja.

Elemes konyhabútor sarokban
Elemes konyhabútor sarokban

Felső szekrényelemek kiválasztása során, ezekre figyeljünk:

A felső szekrényelemek szélessége megegyezik az alsó elemek szélességével, mélységük 30-32 cm. Készülhetnek tömör ajtókkal, üvegezéssel, nyitott polcokkal vagy a három alapmegoldás variálásával. Magasságuk alapján megkülönböztetünk rövid, normál és magasított felső részeket.

A felső tároló szekrény elemeket a munkalap fölé kb. 50 cm magasságba helyezzük el. így szemmagasságba kerül a legjobban belátható polc. A legfelső, kézzel elérhető polcmagasság 170, 180 cm.

A rövid felső részek magassága 35, 40 cm, általában a páraelszívó vagy a mosogató fölé építik be. A magasított felső részek segítségével, vagy két normál méretű felsőrész sor egymás fölé helyezésével mennyezetig érő beépítés hozható létre, amelynek nehezen elérhető felső polcaira a ritkán használt eszközöket, edényeket helyezzük.

A felső részek használhatóságát nyitott, vagy fűszertartókkal ellátott kiegészítő polcokkal fokozhatjuk. A munkalap és a felső részek közötti, fal felőli 10-15 cm széles térközt munka közben nem használjuk. Ezt a területet nyitott polcos vagy ajtós köztes elemekkel tehetjük hasznossá.

Milyen magasságba tervezzük az felsőrészt?

A felső részek szögletességét oldja az íves véglezáró elem, amely mögött hasznos nyitott rakodótér alakítható ki. Nagyméretű belső tere miatt az állószekrényeket edények, száraz élelmiszerek (liszt, cukor, tésztafélék) tárolására vagy takarítóeszközök elhelyezésére használják. (Utóbbi esetben előszobába, folyosóra vagy háztartási helyiségbe is állíthatók,) Magasságuk 190 és 210 cm között változó, mélységük az alsó rész elemekkel egyező, szélességük 30-60 cm.

A 60 cm szélességű elembe különböző űrtartalmú 125-160-240 literes hűtőszekrény vagy elektromos sütőkészülék szerelhető. Ezeket készülékszekrényeknek nevezzük.

Az állószekrények belső terét, amely általában polcos, kihúzható lapokkal, fiókokkal, rácspolcokkal, tartókkal tehetjük használhatóbbá.