Ötletek konyhákhoz

Különböző anyagok harmonikus összeválasztása a konyhához (képes példák)

A legmodernebb konyhai berende­zések más-más stílust és koncepciót képviselnek, egyetlen közös mégis van bennük, mégpedig az anyagokkal való tudatos bánásmód. A fát, az üveget, a lakkot, a gránitot, a márványt és a nemesacélt, valamint a matt és a csillogó felületeket úgy kombinálják, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki belőlük. A modern, már nem csak a sütés-főzés helyéül szolgáló konyhák előnyeit az anyagok keverése határozza meg. Fa, műanyag, lakk, corian, márvány, üveg, nemesacél és gránit: soha nem volt ennyire sokszínű az anyagkínálat. De mint a legtöbb esetben, így a konyhában is igaz a mondás, hogy a kevesebb néha több.

Konyha

A  beépített konyhabútorok előnye nem csak abban merült ki, hogy megjelenésükkel megszüntették a korábbi, szabványos műszaki berendezések és a konyhabútor elemei közti, higié­nikusnak nem igazán nevezhető réseket. A háziasszonyokat büszke­séggel töltötte el, hogy a faltól-falig szekrényekbe elrejthették az összes konyhai eszközt és edényt, így a munkalapok teljesen szabaddá váltak. A tökéletes tisztaságot és harmóniát nem zavarhatta meg egyetlen fazék, lábas vagy szűrő sem. Ez a felfogás azonban az utóbbi húsz évben gyökeresen megváltozott.

A korábban telje­sen zárt szekrénysorokat itt-ott megtörték egy-egy nyitott polc­cal vagy szekrénykével, melyben a míves edényeket és a formater­vezett eszközöket helyezhetjük el. A nemes gránittal már nem csak a munkalapok felületét borították, ezzel fedték le a fülkék és szek­rények közti falakat is. A konyha közepén helyezték el a bárt vagy az asztalt, melyet fából készítettek, ezzel is kontrasztot teremtve a márvánnyal vagy lakkal borított felületekkel.

Hangsúlyt kap a króm és a nemesacél

Hangsúlyt kap a króm és a nemesacél. Ez a rács meglehetősen robosztus, így nyu­godtan rakhatunk rá nehezebb tárgyakat is.

A 166 cm magas szekrények, melyek a teret nem csak megosz­tották, hanem formálták is, valamint a kisebb faliszekrények és az alacsony alsó rekeszek révén nyitott, osztott terű konyha jött létre, amely magán viselte a tapasztalt szakemberek keze nyomát.

Háromrészes fiókHáromrészes fiók

Korábban soha nem látott szabadságot kaptunk konyhánk berendezésében, melynek kiteljesedésében a rendelkezésre álló alap­anyagok keverésével modern, belsőépítészetileg átgondolt kony­hát hozhatunk létre. Az anyagok keverése kétféle szempontból is megvalósul. Az egyik a különféle fafajták, a műanyag és a fém kombinálása. A másik, hogy a hagyományos elemeket félkör alakú alsó szekrényekkel és panelelemekkel törik meg.

 fa mindig is nagyon kedvelt alapanyag

A fa mindig is nagyon kedvelt alapanyag volt, ez a modell nyírfából készült. A frontelemek élettel teli, kellemes hangulatot árasztanak.

Dominánsak a pasztell színű (pl. a nefritzöld vagy a bézs) matt lakk- és a műanyag felületek, de a csillogó, fényes felületek kedvelői is megtalálják számításukat, vagyis a nekik tetsző modelleket. Hódít az enyhén matt, terrakotta lakkfelület, amely látványában és tapintásra is az elegáns terméskőre emlékeztet. Érdekes kombináció, amikor a színes műanyagfelületet juharfával keretezik.

Az üveg ismét meghatározó elemként jelenik meg a konyhákban. Érdekes hangsúlyt kaphatnak a nemesacélból vagy a frontelemek anyagából készített, keretbe foglalt mintás üvegajtók (magas oldal- vagy faliszekrények ajtajaként), akárcsak a 30×30 cm-es üveglapos fiókok vagy a faburkolatba illesztett üvegelemek. Az üvegajtó mögött azonban mindig rendnek kell lennie!

Konyha

A mintás üveg mindig mutatós, mögötte a szekrények tartalma rejtélyes, ám mégis csillogó. A nemesacél is reneszánszát éli a konyhában. Használata nem korlátozódik a munkalapok és a szekrények hátlapjának borítására. A modern konyhában megtalálhatók a nemesacélból készült fali- és alsó szekrények, valamint tűzhelyszekrények is.

A nemesacél a ’90-es évek lakályosságát társítja a modernség érzetével. Az „i”-re a pontot a konyha berendezésekor a munkalapokkal tesszük fel, melyek mindig is magukban hordozták az anyagok és színek széles kavalkádjának felhasználási lehetőségét. Napjainkban a kontraszthatásokat részesítik előnyben, a nefritzöld konyhába például ellenpólusként fekete gránitot építenek be. A világos juhar vagy bükk képviseli az erőteljes árnyalatú terrakotta ellenpontját. A borostyánszínű műanyag felhasználásával a csillogóan kék frontelemek is meleg hatást sugároznak. A gránithatású corian jól kiegészíti az égerfa konyhabútort. A nemesacél a merészen kombinált színek és anyagok között a korszerűség és a modernség érzetét nyújtja.

Konyha

Az enyhén lekerekített vonalvezetés, valamint a magas fényű fehér és babérzöld felületek előkelő megjelenést kölcsönöznek a konyhának.

Mosogató

Ha a mosogatást kényelmetlennek és fárasztónak érezzük, az okot gyakran a mosogató nem megfelelő magasságában és nagyságában kell keresnünk. Ez a képen látható, kombi­nálható, két mély rekeszes mosogató esetében nem fordulhat elő.

Fontos, hogy időben keressük fel a szakember!

Lehetőleg akkor, amikor a ház tervei elkészülnek, és ne akkor, amikor az alapanyagokat már beszereztük. Csak így tudjuk kiküszöbölni a tervezési hibákat, pl. a nem megfelelő magasságú ablakpárkányokat vagy a rossz helyre tervezett ajtókat és ablakokat. Ha a tervre nem fordítunk megfelelő gondot, a hangulatos konyha kialakításához némi bűvészkedésre van szükség.

A fűtési rendszer kialakítását is alaposan meg kell terveznünk, legyen szó akár központi, akár padlófűtésről, hiszen ez szintén befolyásolja konyhánk kialakítását. Ahová egy fűtőtestet beépítettünk, oda szekrényt már nem tudunk elhelyezni. Ha a munkaasztalt önálló szigetként szeretnénk elhelyezni, a padlófűtéssel együtt a víz- és elektromos vezetékeket is le kell fektetni.

Konyha

A képen látható konyhában az előkészítő munkaasztal és a tűzhely szerves egységet al­kot. A felhasznált anyagok (nyírfa és terrakotta) otthonos hangulatot sugároznak.

Bordázott üveg

A bordázott üvegből készült polcot két rúd tartja, a polcon minden könnyen elérhető.

Melyik konyhát válasszuk tehát?

A ter­vek készítése során ne feledkezzünk el az étkezősarok vagy -pult kialakításá­ról sem. Legyen ez akár egy nagy étkezőasztal, kis snack-bár, lehajtható, kicsi kerek vagy akár összecsukható asztal, amit használat után félretehetünk. A legideálisabb természetesen az volna, ha el tudnánk helyezni egy nagy étkező­asztalt, ahová leültethetjük barátainkat, ahol a gyerekek megoldhatják házi feladatukat, vagy ahol a családtagjainkkal nyugodtan barkácsol­hatunk. Ez azonban sokszor csak álom marad, hiszen a legtöbb konyha ehhez nem elég nagy.

Konyha

A kényszer azonban mindig találékony­ságot szül. Még a legkisebb bisztróasztalkának is megvan a maga varázsa, ahol kellemes egy csésze kávét elfogyasztani. Ne hagyjuk ma­gunkat lebeszélni, és ragaszkodjunk az asztal­hoz, akármilyen kicsi is legyen! Számtalan le­hetőség közül választhatunk. Ha konyhánk alaprajza és mérete nem teszi lehetővé az ön­álló étkezőasztal elhelyezését, egy lehajtható asztalkát még mindig kialakíthatunk. A kelle­mes étkezőasztalkát tulajdonképpen a mun­kalap meghosszabbításával is kialakíthatjuk.

Nagyon ötletes a különböző magasságban kialakítható étkezőpult. Miért ne próbálhat­nánk ki mi is? Az étkezőpultot gyakran térel­választóként is használják; a pult általában 15-20 cm-rel magasabb a szekrénylapnál.