Lakás komfort

Széndioxid a lakásban – egészségkárosító hatás, életveszély!

A szén-dioxid (C02), amit helytelenül sokszor szénsavnak is hívnak, színtelen, éghetetlen, kissé savanykás ízű gáz, amelyet a levegő 0,03 térfogat­százalékban tartalmaz és sok ásványvízben is előfordul. A C02 a természetes körforgás egyik kulcsfontosságú vegyülete: a növényeknek növe­kedésükhöz szén-dioxidra van szükségük és az emberi szervezet körforgalmában is aránylag nagy mennyiségben fordul elő. Az ember által kilélegzett levegőben 3…4 % C02 található. Érthető tehát, hogy ez a mennyiség adott esetben a belső levegő komoly megterhelését okozhatja.

Ha a levegőben lévő C02 aránya 2,5 %-nál kisebb, annak belégzése még órák múlva sem okoz komolyabb ártal­makat, 8… 10 %-os arány esetén viszont már fejfá­jás, szédülés, a vérnyomás megemelkedése és izgalmi állapot lép fel. A 10 % fölötti mennyiségek eszméletvesztést, görcsöket és keringési zavarokat okozhatnak. A nagy mennyiségű C02 ugyanis ki­szorítja az oxigént és fulladáshoz vezet. Ez a hatá­sa jól ismert a borospincékben, amelyekben a must forr: ott életveszély van!

Egy átlagos hálószoba szén-dioxid változása
Egy átlagos hálószoba szén-dioxid változása

A belső levegőt szennyező szén-dioxid az emberek által kilélegzett levegőből származik. Az ábra egy 16 m2 alapterületű, 2,5 m magas­ságú hálószoba levegőminőségét mutatja, amelyben zárt ablakok mellett két személy alszik.

  • 1 a friss levegő C02-tartalma 0,03 %
  • 2 a DIN 1946 szerinti higiéniai határérték 0,15 %
  • 3 a belső levegő C02-tartalma már 70 perc után átlépi a higiéniai határértéket és tovább növekszik. Ez is annak bizonyítéka, hogy milyen fontos a szellőztetés
Az ember által óránként kilélegzett szén-dioxid (C02) mennyisége különböző tevékenységek végzése közben
Az ember által óránként kilélegzett szén-dioxid (C02) mennyisége különböző tevékenységek végzése közben