Lakás komfort

Telített és tört színek a lakásban

Azok, akik szeretik az erős hatásokat az otthonukban is, egy feltűnő szín árnyalatainak merész kombinációjával teremthetnek harmóniát.

Sokan meg vannak győződve arról, hogy a szoba beren­dezése csak akkor teljes, ha legalább egy piros folt van benne. A hangsúlyos színek között a piros kétségkívül kiemelkedő helyet foglal el; azt példázza, milyen nagy hatása lehet egy telített, tömörséget sugárzó színnek a helyiség hangulatára. Egy erős, élénk szín mindig figye­lemfelkeltő hatású. A határozott színek kedvelőinek ajánljuk még a mélylilát, a smaragdzöldet, a rubinvöröset és az indigókéket — ezek árnyalataival persze el lehet egy kicsit játszadozni.

Telített színek világa

Az ilyen mély színeknél kulcsfontos­ságú a kolorit intenzitása és tisztasága, valamint az, hogy mennyire vagyunk bátrak a használatában. Az általunk törtnek nevezett színek nem ellentétei a telített színek­nek – sokkal inkább közeli rokonaiknak tekinthetők. Romantikusak, vidámak, könnyedek, ugyanakkor „örök darabok”, s egy sor finom árnyalatuk van: mályva, leven­dula, citrom, tearózsa stb. Jól keverhetőek a natúr szí­nekkel, de egymással is. A tört színek hagyományosan jól alkalmazhatóak fürdő-, háló- és gyerekszobákban, de meglehetősen kellemes összhatást lehet velük elérni nappalik, ebédlők vagy konyhák falán is.

Telített színek világa

A lakberendezők két táborra oszlanak az erős, telített színek használatával kapcsolatban – vannak, akik álmodni sem mernek róla és vannak, akik csak ezeket használják. A feltűnő szín kalandra csábít, de legyünk vele óvatosak és megfontoltak.

Telített színek világa

Azoknak, akik szeretik a színpadias tereket, nincs jobb, mint egy egyöntetűen élénk színűre festett fal. Mielőtt azonban ecsetet ragadnánk, tegyünk egy pró­bát. Fessünk be egy kisebb, 30×120 cm-es felületet, lehetőleg két ellentétes falon, és nézzük meg, milyen az összhatás természetes megvilágításban és lámpa­fénynél. Ha több szín is tetszik, ezeket ugyanígy pró­báljuk ki. Hagyjuk a színt a falon legalább egy hétig, hogy lássuk, mennyire tudunk azonosulni vele.

Egyre népszerűbb az a — még a konzervatívabb ízlésűeknek is vonzó – megoldás, amikor egyetlen építésze­ti elemet vagy falat emelnek ki például az előszobában valamely erősebb színnel. Ily módon dinamikát vi­szünk a helyiségbe; még a legóvatosabb lakberendezők is elismerik fantasztikus hatását és előnyeit. A módszert ajánlatos egy ritkábban használatos helyiséggel kezde­ni, ahol az intenzív szín kevésbé hat drasztikusan, mint egy folyamatosan használt helyiségben.

Bármekkora helyiségről legyen is szó, az élénk színt vegyítsük világosabb elemekkel – ilyenek például a fe­hér vagy nyers színű szegélylécek, a pasztellárnyalatú szőnyegek, a világosra pácolt padló, a pasztellárnyalatú bútorkárpitok. Ne vigyük túlzásba a telített színek használatát. Maradjunk egyetlen színnél; ugyanabban a helyiségben azonos árnyalatokat alkalmazzunk, és ve­gyük figyelembe a szomszédos helyiségek koloritját.

Harsány inspirációk

Ugyanabban a helyiségben lehetőleg ne legyen egy élénk színnél több. Olyan mintákat és anyagokat válasszunk, amelyek illenek az alapszínhez, illetve annak tónusaihoz.

  • TERVEZZÜK MEG A HELYISÉGET, ahol erős színt szeretnénk használni. Döntsük el, hogy egyetlen falat vagy egy teljes szobát festünk-e élénk színűre. Vegyük számításba az összhatást.
  • DÖNTSÜK EL a kiegészítők és a fontosabb bútorok színét. Nagyon fontos, hogy a különböző párnák, huzatok és apróbb berendezési tárgyak mintázata hogyan illeszkedik a domináns színhez.
  • ÜGYELJÜNK A BÚTORZAT PÁCOLÁSÁRA. Egy élénk színű fal mellett jól mutatnak a világos árnyalatú bútorok. A sötét színek komorrá tehetik az összképet.

Egy sikkes darab

Egy sikkes darab

A képen látható válaszfalon, amely itt a konyha munkaterületét választja el a nyitott terű ebédlőtől, kézenfekvő a mély, élénk szín. Ily módon anélkül emelhetünk ki egy fontos részletet, hogy a telített színnel elnyomnánk a helyiség többi elemét. Szerencsés, ha ez a szín a szoba más részletein is felbukkan; legyenek tehát ilyen színűek a párnák, az asztalterítő, esetleg a terítékek A piros erre a célra kifejezetten alkalmas, széles körben elfogadott és hatásos, energiát áraszt.

Tiszta és villog

Tiszta és villog

A sárga mindig vidámságot és élénkséget visz a szoba hangulatába – gondoljunk csak a nyaralók finoman habos citromsárgáira, egy telített, élénksárgával azonban elegáns és nagyvilági hatást is elérhetünk Ha a nappali teljes falfelületét mély színűre festjük, óvakodjunk a harsány, rikító árnyalatoktól, és hagyjuk érvényesülni a helyiség bútorzatának és kiegészítőinek színeit is.

Meghitten stílusos

Meghitten stílusos

A sűrű, telített színek kisebb terekben is jól mutatnak különösen, ha egy dolgozó- vagy pihenősarok kiemelésére és elkülönítésére használjuk. Ennek a padlástérben berendezett dolgozószobának különleges, mégis meghitt és hívogató hangulatot kölcsönöz a szilvakékre festett falfelület. Ötletes megoldás, hogy az ácsszerkezetet fehérre festették ezzel egyensúly teremtődött a sötétebb és világosabb árnyalatok között. Az erős, mély színűre festett helyiségben különösen fontos a lehető legerőteljesebb természetes megvilágítás.

Tört színek világa

A pasztellszínekkel nem összetévesztendő tört színeknek önmagukban is élénkítő, pezsdítő hatásuk van. Sokoldalúbbak, mint azt hinnénk: rozsdamentes acél kiegészítőkkel ugyanolyan kiválóan társíthatok, mint fehér lambériával.

Tört színek világa

Az egykor szinte kizárólag fürdőszobákban és háló­szobákban alkalmazott tört színeket ma már nappalik, ebédlők és konyhák falához is gyakran használjuk. Al­kalmazásuk módja is jelentős változáson ment át az utóbbi években. Az egyik örök érvényű és gyakran használatos változat a virágmintás tapéta és az egyszí­nű fal kombinációja, illetve váltakozása. Ahhoz, hogy a házban mindenütt jól érvényesüljenek a tört árnya­latok, válasszunk szürkés színt az alaphoz, majd ezt kombináljuk a világosabb és fényesebb tónusokkal.

Tört színek

A telített, mély színekhez hasonlóan a tört színeknek is előnyére válik, ha a szegélyléceket tiszta fehérre festjük. Az is jó megoldás, ha a falfestéket fehérrel ke­verjük össze, így világosabb árnyalatot kapunk, s ezzel vonjuk be a mennyezetet és a szegélyléceket. Ugyan­azon kedvenc alapszínünk különböző változataival fessük ki a szomszédos, illetve egybenyíló tereket. Ke­verjünk például egy kevés fehéret a hálószobában használt festékhez, és máris használhatjuk azt a fürdő­szobához. Esetleg ugyanennek a színnek egy sötétebb változatával festhetjük be az előteret.

A tört színek jól illenek az ezüstalapú kiegészítőkhöz, a nagymama étkészletétől a fém képkeretekig. Hatá­sos hátteret nyújtanak ezen kívül a fekete-fehér fotók­nak, valamint hatásosan érzékeltetik a tárgyak kont­rasztos árnyalatait.

Könnyed inspirációk

Amikor egy tört színt választunk, ne a „finom”, inkább a „friss” jelzőben gondolkodjunk. Olyan színeket alkalmazzunk, amelyek a tavasz illatát, a nyári reggelek hangulatát idézik.

  • A BÚTORZAT kiválasztásánál ne feltétlenül a fal árnyalatához illő, inkább érdekes variációs lehetőséget nyújtó darabokra gondoljunk.
  • A TERMÉSZETES ANYAGOK, mint a rafia, a lenvászon, különösen jól mutatnak egy tört tónusúra festett fal mellett.
  • ÜGYELJÜNK A FESTÉK SŰRŰSÉGÉRE: válasszunk egy árnyalatot a falhoz, ennek sötétebb vagy halványabb tónusaiból vegyük a szegélyléceket, a kiegészítőket és szöveteket. Érdekes kontraszt a melegebb és hidegebb árnyalatok egy helyiségen belüli váltakozása.

Mindennapi öröm

Lensárga falak

A lensárga falak fehér álmennyezettel való társítását mézszínűre pácolt, kedves fenyőbútorok egészítik ki – egy ilyen helyiségben öröm tartózkodni a nap bármely szakában. A tört színeket manapság egyre többször látjuk nappalikban és ebédlőkben, mert egyrészt energiával és élettel töltik meg a teret, másrészt kellően visszafogottak ahhoz, hogy bármely kiegészítő jól érvényesüljön mellettük. A kolorit nemes egyszerűsége a bútor­választásban is megnyilvánul.

Rendezett és tiszta

Égszínkék és fehér

Égszínkék és fehér kombinációját láthatjuk ebben a frissességet sugárzó mosó­konyhában. A részletek szintén tört színei, az üvegek zöldje, a kannák szürkéje és a törülközők drappja jól illeszkedik a nyugalmat és tisztaságot árasztó helyiség hangulatához.

Friss hangulat

Zellerzöld fal

Az itt látható zellerzöld fal kitűnően példázza, hogyan lehetséges lüktető, mégis lágy és megnyugtató összhatást elérni a tört színekkel. A színek hatásával foglalkozó szakértők szerint a zöld mindig megnyugtat, ebben az esetben a fehér ajtókeretekkel és szegélylécekkel együtt dinamikus jelleget is ad a szobának. A természetes anyagú bútorzat, a fonott kosarak és a lenvászon huzatok melegséget visznek az alap­hangulatba. A párnák és kisebb tárgyak erős foltjai jól ellenpontozzák a pasztell összbenyomást.