Lakás komfort

Natúr és földszínek a lakásban

A kellemes, szemnek kedves természetes színek valósággal kínálják magukat. Éljünk megnyugtató hatásukkal: kényelmes és lakályos lesz az otthonunk.

Színek

A természetben előforduló színek nemes egyszerűségük­ben is a jólét és az elegancia érzését keltik – a kő, a krém­színek, az égszínkék, a jade, a terrakotta és a mustársárga jól példázzák mindezt. Kedvenc nyers színeink ennek a csoportnak a halványabb tónusai között, földszíneink pe­dig a paletta sötétebb végén találhatók. A natúr árnyalatok a nyugalom érzetét kölcsönzik a szobának, amelyben így mód van a telített, testes színek alkalmazására. A meleg árnyalatok mélységet adnak a helyiségnek; tudvalevően a melegebb natúrszínek, amilyen például a vajszín, kitűnően társítha­tok a hangsúlyos pirossal és sárgával.

A hidegebb nyers színek, mint például a szürke és a fehér, a kékkel és an­nak halvány árnyalataival illenek össze. A földszínek a na­túrszínek természetes rokonai, csak azoknál telítettebbek és tömörebbek. Az egyes színek erősségét mindig ízlé­sünkhöz és a helyiség hangulatához igazodva határozzuk be. Egy nagyobb falon például jobban mutat egy inten­zív földszín, mint egy kisebb felületen, vagy ha a helyi­ség viszonylag sötét. A földszínű helyiségben kifejezetten modern összhatást kelt egy vakítóan éles szín, esetleg egy mélybordó vagy napsárga elem.

A natúr színek

A színek világában a nyers szín egyáltalán nem fakót jelent. A natúrnak egy sor változata létezik, a kék, a zöld, a piros vagy a sárga rengeteg árnyalatban pompázhat. Az egymás­hoz közel álló árnyalatok elegánsak.

Natúr színek

A nyers színek a színek világának kaméleonjai – a fe­hérnek és szürkének például annyi változata, árnyala­ta és tónusa van, hogy a variációs lehetőségek szinte korlátlanok, még ha kizárólag ezekből válogatunk is. A natúr, sűrűségétől és intenzitásától függően, uralko­dó vagy háttérszínként is kiváló bármilyen térben. Egyetlen nyers szín árnyalataival tömörséget vagy könnyedséget érzékeltethetünk. Az alapvetően egyte­rű, több egymásba nyíló helyiségből álló lakásban a nyers színek használata szinte kézenfekvő. A nyers színsor alapját a piros, a sárga, a zöld és a kék alkotják – ez leginkább akkor szembetűnő, amikor a festék a falra kerül.

Natúr színek

A natúrbarnának például van egy enyhe pirosas tónusa, a khaki a zöld felé hajlik, egy meleg barnának lehet némi sárgás beütése. Hasonlóképpen így van ez a szürke árnyalataival is, intenzitása attól függ, mennyi pirosat vagy kéket kevertünk az alapba. Mindezt nem könnyű érzékelni, ha csak egyetlen színnel dolgozunk. A szín megválasztásakor vegyük figyelembe a padló anyagát és tónusait, a beépített bú­torok árnyalatait, valamint a különböző építészeti ele­mek jellegét – a tölgyfa például mindenképpen meleg színekért kiált. A falat a helyiség tárgyaival harmoni­záló árnyalatra fessük, de használhatunk éppenséggel elütő, kontrasztos színt is.

Természetes hangulat

Amennyiben e színsor mellett döntünk, válasszuk ki azokat a színeket, amelyek leginkább illenek a megvalósítandó hangulathoz.

  • A PASZTELLÁRNYALATOK mellé, a szoba berendezéséhez hangsúlyosabb, telítettebb színekre van szükség.
  • A TERMÉSZETI TÁRGYAK, mint például a kövek, kavicsok, kagylók, nád stb. laza, lezser, kényelmes hangulatot visznek a helyiségbe.
  • KONTRASZTOS hatást érhetünk el a meleg és a hideg árnyalatok váltakozásával. A levendulakék például kitűnően mutat egy sötétszürke mellett.
Tökéletes fehérség

Tökéletes fehérség

A teher a legtökéletesebb nyers szín. A fal habos fehérjét jól egészíti ki a bútorzat, a kandallókeret, illetve a fehér kiegészítők különböző intenzitású árnyalatai. Bár a szoba teljes egészében egyetlen szín tónusaira épült, mégis meleg és barátságos összhatást nyújt, ami a kitűnő ízléssel összeválogatott részletek finom egyensúlyából fakad.

Összehangolt színek

Összehangolt színek

A hálószoba falának meleg tónusa ól illeszkedik a szomszédos hall pasztell-sárgájához, amely gyakorlatilag az alapszín egyik halvány változata. A fal színének megválasztásakor mindig vegyük figyelembe az innen nyíló helyiségek koloritját is. A padló aranyló fénye és az érdekes formájú éjjeliszekrény színe szintén kitűnően illik a fal elegáns és mégis meleg árnyalatához. A festmény, a lambéria és a komód tömör fehér színe, valamint az ágynemű selymének és pamutjának habos fehérje izgalmasan ellenpontozza a szoba melegségét.

Csinos összeállítás

Csinos összeállítás

A szürke szín is lehet izgalmas és hívogató, ha megfelelő környezetben és kellő kifinomultsággal alkalmazzuk. A képen látható fürdőszoba falának szürkéje nyugalmat és melegséget sugároz, mert jól egészíti ki a komód sötétbarnáját, a padozat meleg kávészínét és az ablakkeretek hófehérségét – a helyiség hangulatában tökéletesen tölti be a felfrissülés és a pihenés szigetének funkcióját. Dús textúrájú kiegészítők – vastag, puha törölközők és kellemes tapintású szőnyeg – járulnak hozzá a luxus­, kényelemérzet megvalósulásához.

A földszínek

A föld organikus színeivel magát a természetes melegséget érzékeltetjük otthonunkban. A természet színei állandóságot és békességet sugároznak, a szép árnyalatok pedig pihentetően és megnyugtatóan hatnak ránk.

Földszínek

A földszínek a természetből származnak: a szén feke­téje, a tölgy barnája, az okker, a szilvakék, a terrakotta és még rengeteg árnyalat. Általában sötétebbek, mint a natúrszínek, ezért hangsúlyosabbak is azoknál, mi­közben ugyanazt a minőséget nyújtják. Különösen azért vonzóak, mert egyrészt kényelemérzetet kelte­nek, másrészt variálhatóak. Inkább a vidéki hangulatú otthonokban alkalmazhatóak, változataik azonban elegáns helyiségekben is használhatók, például a hát­só fal vagy a mennyezet kiemelésére.

Földszínek

A természetes anyagokkal berendezett helyiségekben a földszínek használata kézenfekvő. A leggyakrabban használt he­lyiségeknél — nappalik, családi szobák, hálószobák – a földszín egyfajta bensőségességet, kuckóhangulatot varázsol a térbe. A többi helyiségben a visszafogott matt földszín jobban kiemeli a díszítőelemeket.

Bár a földszínek általában testesek és telítettek, halvá­nyabb árnyalataikkal variálva, kifinomult hatást is el­érhetünk velük, főleg, ha habos fehér szegélyléccel párosítjuk őket. A természetes hatású, könnyed han­gulathoz viszonylag sötét alapszínt használjunk, a részleteknél ennek halványabb árnyalatait.

Földillatú inspirációk

A földszíneknél figyeljünk az árnyala­tok és tónusok gazdagságra és sokfé­leségére – ne ragadjunk le a barnánál és a terrakottánál.

  • FORDULJUNK IHLETÉRT a természet­hez – a táj számos izgalmas árnyalatot kínál, pasztell, de vibráló, élénk színeket is. A színpalettába vegyünk erős színeket is.
  • TARTSUK SZEM ELŐTT A TELÍTETTSÉ­GET a színek kiválasztásánál. Ugyanaz az árnyalat különböző anyagoknál másképpen hat – egy vajszínű bőrnek nem ugyanaz a hatása, mint egy vajszínű ágytakarónak.
  • ÜGYELJÜNK A MINTÁRA. Akár egy szerény fonott kosár huzatáról, akár egy nagyobb méretű textíliáról van szó, a minta minden szín esetében meghatározó szerepet játszik.

Erős és szilárd

Erős és szilárd

A földszínekről mindenkinek elsősorban a barna és a piros jut eszébe. A zöld és a kék azonban ugyancsak fontos alapszínek a természetben, és kulcsszerepük van a színsorban. A képen látható össze­állításban a zöldeskék háttér jól egészíti ki a barna és piros alaptónust, valamint a szőnyegen és a párnákon is visszaköszön. A fal viszonylag sötét árnyalata kellemes és megnyugtató, védettséget és kényelem­érzetet varázsol az olvasósarokba, amely egyébként egy nagyobb nyitott térnek csupán egy része.

Nyugodt és összeszedett

Nyugodt és összeszedett

Ez a kellemes dolgozószoba egyszerre befogadó és intim, ami alapvetően a jól átgondolt színválasztásnak köszönhető. Az aljzat és az ablakpárkányok vakító fehérje, a fal karamellje jól egészítik ki egymást a csíkos vászonredőnyön visszaköszönnek a szoba alapszínei, ennek összhatása optikailag megnöveli a szobát. A bútorzat és a padozat kellően kontrasztos, sokkal sötétebb árnyalatokkal – a sötétbarna és a földszínek sűrítik, összefogják, míg a világosabb színek szellőssé és tágassá varázsolják a szobát.

Természetesen rafinált

Természetesen rafinált

Az elegáns szobabelsőnek otthonosságot és természetességet kölcsönöznek a sötét, meleg színek. A tejeskávészínű fal és a hófehér ablakkeretek finom eleganciáját kontrasztjukkal meglágyítják a háncsredőnyök, a kiegészítők és a bútorzat puha, dús textúrájú anyagai – a bársony, a plüss és a taft, a bőr és a fa. A kanapén elhelyezett meggypiros párna ellenpontozza, egyúttal ki is egészíti a többi szín hangulatát.