Lakás komfort

Mintás anyagok és szövetek

A nyomott mintás anyagok és a szövetek a lakberendezés mostohagyermekei, holott ezek teszik otthonunkat személyessé és varázslatossá, anélkül, hogy elvonnák a figyelmet a fő berendezési tárgyakról.

Mintás anyagok

Minden minta karakteressé teszi, egyúttal tartalommal tölti meg a helyiséget, meghatározva annak stílusát. A mintaválaszték bőséges, a variációk száma szinte vég­telen — pöttyök, virágok, geometriai elemek, pávasze­mes, csíkos variációk, töméntelen mennyiségben és for­mában, és akkor még nem beszéltünk az egyedi művészi összeállításokról.

Miután már apró foltként is jelentősé­ge van, a minta önmagában elképesztően praktikus do­log. Azonnal színt visz a helyiségbe, ezért az általában egyszínű huzatok, kárpitok és függönyök mellé többfé­le, de összeillő mintázatú párnát, takarót, terítőt és szőnyeget válogathatunk. A szövet minősége kiemeli annak mintázatát, ezért különösen fontos, milyen anyagokat választunk, hogy minél kényelmesebben, lakályosabban rendezhessük be otthonunkat.

A luxusérzetet adó anya­gok, a selyem, a bársony, a bőr, a prém, fokozzák a he­lyiség hangulatát, mellettük pedig kényelmesen megfér­nek a természetes, egyszerű kiegészítők. Az összeillő mintázatú, dús textúrájú anyagokkal életre keltett nap­pali így lesz otthonunk éke, kellemes, hívogató környe­zetet biztosítva a családtagok és a vendégek számára is.

A minták és szövetek kiválasztása

A lakás berendezésének egyik legkelle­mesebb része a textíliák és a díszítőmin­ták kiválasztása. Ilyenkor ízlésünk szerint válogathatunk a bőséges választékból, és foglalkozhatunk a kombinációkkal.

Bár elsőre könnyű feladatnak tetszik, a minták és anyagok sikeres és átütően hatásos társításá­hoz nélkülözhetetlen némi szakismeret. A jobb oldalon látható képeken anyagminták látha­tók, így egyszerű és áttekinthető módon mutatjuk be azokat a főbb elemeket, amelyek alapján nekikezdhetünk a munkának. A szöve­teket csoportosítsuk kategóriák szerint: egy­színű, anyagában mintás, csíkos, geometrikus mintázatú és virágmintás anyagok (soronként ezek váltakoznak, sárga, kék és piros alapszí­nekben).

Amikor a szoba bútorzatának színét eldöntjük, olyan mintákat keressünk, amelyek színben összeillenek, és mind a négy kategóri­ából nézzünk hozzá textilt. A minták lehető­leg legyenek hasonló méretűek, bár olykor ki­vételt is tehetünk. Az egyszínű anyag mindig jó választás, mert könnyű hozzáilleszteni a kü­lönleges kiegészítőket — ilyen a brokát, a da­maszt, a halszálkamintás szövet. A csipkézett, bordűrös, hímzett vagy horgolt egyszínű anya­gok és szövetek önmagukban szintén mintát képeznek és jól variálhatóak.

A fentiek érvényesek a szobára is. Az egyszínű bútorhuzathoz például válasszunk geometri­kus mintázatú szőnyeget és halvány csíkos függönyöket, majd apró mintás huzatú szé­kekkel és virágmintás párnákkal egészítsük ki.

Amikor a bútorzat már a helyén van, akkor kezdhetünk hozzá a textilek kiválasztásához. Kezdjük a kontrasztokkal: társítsuk a csillogó selymet egy sötétebb bársonnyal, a durvább kreppet finom bőrrel, a fényes porcelánt rusz­tikus fával. Próbáljunk ki különböző mintákat és anyagokat, néhány kiegészítőt, amíg rá nem találunk a megnyugtató összhangra.

Egyszínű anyagok

Egyszínű anyagok

A bútor huzata vagy kárpitja, egy szép ágytakaró nagyon elegáns lehet, ha egyszínű szövetből vagy bőrből készül. Sűrű szövésű, finom tapintású, dús, telített szöveteket keressünk — mohert, matlaszét vagy gyöngyvásznat.

Anyagában mintás anyagok

Anyagában mintás anyagok

A mintás anyagok is jól kombinálhatók. A steppelt és hímzett textíliák, különösen az ismétlődő apró mintájúak, jól illeszthetőek egyszínű, de akár – színüktől függően – a teljesen elütő mintájú szövetekhez is.

Csíkos anyagok

Csíkos anyagok

Az összes minta közül talán a csíkos a legsokoldalúbban felhasználható, mert rengeteg színben, változatban, össze­állításban létezik – a hajszálvékony vonaltól a széles, bordűrszerű sávokig, és kitűnően társítható más mintákkal.

Geometrikus minták

Geometrikus minták

Egy másik, ugyancsak könnyen kombinálható és variálható a mértani mintás anyag – az egyszerű négyzetrácsoktól a szőnyegeken és kárpitokon alkalmazott bonyolult mintákig számos alakzattal találkozhatunk.

Organikus minták

Organikus minták

Szőlőindák, virágok, szirmok, levelek és ágak jellemzik ezeket a szöveteket, amelyek mintázata a természet motívumait idézi. Ez a fajta mintás szövet általában élénkít és romantikus hangulatot csempész az összképbe.

Réteges komfort

Réteges komfort

Színek, anyagok, minták és textilek képen látható kombinációja egy egzotikus hangulatú fürdőben. A sima fényes és a mart érdes felületek váltakozása még jobban kiemeli a szőnyeg anyagát és mintázatát – a berendezők arra is ügyeltek, hogy a szőnyeg geometrikus mintája jól illeszkedjen a kovácsoltvas rácsozathoz. A pókhálószerűen finom függöny kontrasztosan emeli ki a burkolat és a fal nyerseségét, valamint a nagy padlóváza barna színű anyagának melegségét. A helyiség harmóniáját a földszínek és a hófehér felületek egyensúlya teremti meg.

Nyugalmat sugároz

Nyugalmat sugároz

A különböző minták kifinomult elegyítése elegáns és rafinált összhatást teremt a helyiségben. A párnák visszatérő motívumait a hasonló tónusok is hangsúlyozzák, a szőnyegen ugyancsak visszaköszönnek a párnák mintái és színei. A durva szövésű, ám dús textúrájú ágy­takaró tovább fokozza a már amúgy is puha fészek hatását. A szövetek vastagságának váltakozása finom kontrasztokat ad, a selyem és a finom bőr pedig a kanapé huzatának érdességét ellensúlyozza.

Könnyed kényelem

Könnyed kényelem

A különböző textúrájú szövetek egymásra téve a legegyszerűbb helyiségből is érdekes és lakályos szobát varázsolhatnak. A képen a vajszín, a barna és a kékek kombinációjából alakítottak ki igen hatásos együttest, amely hívogató és kellemes összhatást kelt. A kanapé huzata teljesen más anyagból van, mint a párnák és az ágytakaró, mégis jól kiegészítik egymást. A párnák dominánsak a térben; a csíkos, virágmintás és egyszínű változatot az egyforma méret és szín kapcsolja össze.