Lakásdekoráció

A minták kiválasztása és használata a lakásban

A minta, a színhez hasonlóan, többféle funkciót is betölthet. Hangsúlyos elem­ként vagy háttérként szolgálhat, és optikai­lag megváltoztathatja a szoba arányait. A mintás tapéták lágyabbá teszik a szög­leteket, elrejtik az előnytelen formákat és a fal egyenetlenségeit.

Hol kezdjük?

A minták kiválasztásakor vegyük számba, hogy nagy felületeken alkalmazva javítanák-e vagy netán rontanák a meg lévő vagy tervezett berendezés hatását.

Hangulat és funkció: A minták képesek megváltoztatni a szoba hangulatát, ezért először is vegyük figyelembe a helyiség funkcióját. A nagy, feltűnő minták – a mély és telt színekhez hasonlóan – intenzívek és aktívak, míg a finom apró minták, a halvány és semleges színek­hez hasonlóan kevésbé hívják fel magukra a figyelmet.

A minta leghangsúlyosabb színei befolyásolják a he­lyiség hangulatát. A vörös színek melegek és hívogatóak; a kékek visszafogottak és megnyugtatók; a barnák és narancsok melegek; a sárgák, élénkek és visszaverik a fényt; a zöldek természetes, hűvös és tágas érzetet keltenek. Az olyan minták, amelyek a felsorolt színek halvány, semleges tónusait tartalmazzák, textúraként viselkednek, és mélyebb, érdekesebb hatást fejtenek ki.

Színösszeállítás: Gondoljuk át, hogy milyen viszonyban van a minta a helyiségben alkalmazott színösszeállítással, harmonizál-e vele, vagy éppen kontrasztot képez. Ez után a színpárosítás alapelveinek figyelembevételé­vel döntsük el, hogy illik-e a minta a berendezés többi eleméhez.

A minta stílusa: Gyakori hiba, hogy túl sötét vagy túl zsúfolt mintát választunk. Ne feledjük számításba venni a felújítandó terület fényviszonyait és méretét. Kevéssé kockázatos például a szobában lévő többi színnel finom ellentétet képező minta tört fehér háttéren.

Egyensúly: Ha túl kevés színt, tónust, mintát vagy textú­rát használunk, a szoba élettelennek tűnhet, ha viszont túl sokat, akkor a hatás kaotikus. Ha már van egy semleges színösszeállításunk, adott a lehetőség, hogy gazdag mintákkal ellensúlyt képezzünk. Ha azonban erősen mintás, telt színű függönyeink vannak, érdemes a falat a minta leghangsúlyosabb elemének halványabb árnyalatával egyszínűre festeni vagy tapétázni.

Különféle minták

A statikus minták, például a geometrikus elemek vagy apró, ismétlődő motívumok, a tekintetünket a mintá­zaton belül tartják, míg a dinamikus mintákat szemlél­ve a tekintetünk folyamatosan ide-oda siklik a mintázat egyik részéről a másikra – ilyenek a damaszt-, illetve a csavart virág- és levélminták. Ha keverni szeretnénk a különféle mintákat, alaposan vegyük fontolóra a le­hetséges kombinációkat, és tartsuk szem előtt a megcélzott hangulatot és stílust.

Csíkos minták

A csíkok jól mutatnak a falakon, padlókon, kárpitozott bútorokon és lakástextileken, de ügyeljünk arra, hogy mindig a terület méretével arányos szélességű csíkokat válasszunk. A két ellentétes színből álló, szabályos csíkozás konzervatív megjelenésű, ami különösen jól érvényesül antik bútorokkal berendezett helyiségek­ben és rolettákon. Az elmosódott szélű, pasztellszínek­ből álló csíkozás egészen más, felszabadultabb hangu­latot áraszt.

Csíkokkal a terület optikai arányait is meg­változtathatjuk. A feltűnő, függőleges csíkok például növelik a szobák látszólagos magasságát, a vízszintes csíkok ezzel szemben a falakat hosszabbnak és alacsonyabbnak tüntetik fel, és a keskeny helyiségeket széle­sebbnek láttatják. A csíkos előszobaszőnyeg elegánsan és hívogatóan vonzza magához a belépő tekintetét.

Csíkozás szín

A mindössze két színből álló csíkozás meglehetősen konzervatív megjelenésű, a sokszínű viszont, amely a képen, a hálószoba falán, az ágyneműn és a szőnyegen látható, vidám, modern hangulatú.

Kockás pamut

Az egyszerű kockás pamutszövet és a különböző méretű virágminták vegyítése a falusias stílus egyik jellegzetes eleme. Ezek a textíliák akkor mutatnak jól együtt, ha hasonló színekből állnak.

Kockás minták

Ez a fajta mintázat állhat nagy, feltűnő vagy egészen apró kockákból, amelyek távolról nézve összefolynak, illetve átlós, apácarácsra emlékeztető kockákból.

A legegyszerűbb kockás minta (fehér alapon valami­lyen más színű kockák), amely egykor a vidéki konyhák elengedhetetlen elemének számított, és amelyet gyak­ran társítottak virágmintákkal, jól mutat modern kör­nyezetben, például a konyha rozsdamentes acél szerel­vényeivel párban vagy egy acél mosdókagylóval és törülköző tartókkal felszerelt fürdőszobában is.

Pöttyös minták

A feltűnő pöttyök különösen jól mutatnak szőnyege­ken és bútorokon, míg a halványabb pöttyök jól illenek a gyerekszobák és nappali szobák falára. Az azonos színű pöttyök és csíkok párosítása is jól mutat.

Geometrikus minták

A szabályos geometrikus minták (szabályos alakzatok a pöttyös, kockás és csíkos mintákon kívül) általában statikusak és konzervatív megjelenésűek. Kifejezetten jól mutatnak szőnyegeken és férfiszobákban. Rendkí­vül stílusosak, de óvatosan kell bánni velük, ha több mintát szeretnénk társítani a falakon vagy textíliákon.

Festményt utánzó minták

Ezek közé tartoznak a francia eredetű toüe és a kínai stílusú chinoiserie minták, valamint a keleties stílusú nyomott minták és a figurális fürdőszoba- és gyerekszo­ba-tapéták. Képmintás textíliákból fantasztikus rolettákat lehet készíteni, mivel ezeken nincsenek redők és ráncok, tehát a minta teljes terjedelmében látható, amikor a rolettát leengedjük.

Virágminták

A virágminták színben és méretben igen változatosak lehetnek a sűrű virágzatú ágacskáktól az óriási virág­fejekig, és még sorolhatnánk, és illenek mind a hagyo­mányos, mind a modern stílusú lakásokba. A hagyomá­nyos virágmintás textíliák az utóbbi időben újra meg­lehetős népszerűségre tettek szert. Az egyszerű kockás mintával párosítva falusias hangulatot árasztanak, míg a modern berendezési tárgyak és fémes felületek társa­ságában modernbe oltott klasszikus hatást érhetünk el velük.

A virágmintás tapétákkal óvatosabban kell bánni. Túl hangsúlyossá válhatnak, ezért jobb, ha csak egy-egy falrészletet burkolunk velük, vagy a falak alsó részét, a középső díszlécig, esetleg egészen a kép­tartó lécek magasságáig. Az ismétlődő virágminták mozgalmassá teszik a felületet.

Absztrakt minták

Sokféle mintát sorolhatunk ebbe a kategóriába, kezdve az „etno” jellegű mintáktól egészen az állatbőrutánza­tokig, valamint mindent, amiről fent nem ejtettünk szót. Az absztrakt minták gyakran akkor mutatnak a legjobban, ha a figyelem középpontjába kerülnek, ezért érdemes a lakberendezési terv sarokpontjaként kezelni őket.

Nagyminták

A fehér falra akasztott falikárpit nagy feltűnő mintája hangsúlyos elem ebben a nappali szobában, ugyanakkor jól illik a kanapén látható, hasonló színeket tartalmazó, kisebb mintájú textíliákhoz.

Különféle minták

Minták alkalmazásával változatosabbá tehetjük a lakberendezési tervünket. Az alábbi példák csupán töredékét kép­viselik a tapétákon és textíliákon megjele­nő végtelen számú mintának. Számtalan egyéb mintát alkalmazhatunk a berende­zési és dísztárgyakon, szőnyegeken.

Zöld rózsaszín

A zöld és a rózsaszín virágminta kedvelt klasszikus kombináció. Az ehhez hasonló virágminták csíkos anyagokkal történő párosítása örökzöld összeállítás, amely bármilyen világos és tágas szobában jól mutat. Egyszerű kockás pamutszövettel párosítva kortalan falusias hangulatot áraszt.


Afrikai minta

Az afrikai stílusú vagy állatbőrt utánzó minták a csíkos mintákkal és textúrákkal együtt alkalmazva modern „etno” környezetet teremtenek. Maradjunk egyetlen, meleg kő vagy terrakotta és csokolá­débarna tónusokat tartalmazó színösszeállításnál, és azon belül párosít­suk a mintákat.


Pasztell

A pasztellszínű csíkozás egyszerű és időtlen. Ez a halvány rózsaszín minta régies hangulatot varázsol bármely helyiségbe. A csíkozás kisebb és nagyobb virágminták, kockás, absztrakt és geometrikus minták mellett egyaránt jól mutat.


Virágminta

Ez a klasszikus virágminta remekül alkalmazható, ha hívogató, barátságos környezetet akarunk kialakítani. Ha el akarjuk kerülni, hogy az ilyen hagyományos minták túl szentimentálisnak vagy tolakodónak tűnjenek, társítsuk őket ellentétes, élénk színekkel, egyszínű felületekkel, vagy egyszerű kockás, illetve csíkos mintákkal.


Pipacsminta

A jellegzetes túlméretezett pipacsminta egy világhírű finn formatervező cégtől származik, amelynek merészen egyszerű nyomott textíliái és nagy választékban kapható használati tárgyai az 1960-as években váltak világszerte ismertté.


Japánminta

A japán ihletésű minták klasszikusan elegánsak. Ha természetes hatású felületekkel, például sötét fával és bambusszal társítjuk őket, visszafogott távol-keleti hangulatot teremthetünk.


Festményminta

A francia festményt utánzó minták, amelyek egykor Mária Antoinette és a versailles-i kastély privilégiumának számítottak, ma már sokféle tapétán és lakástextílián megjelennek. Egy sima korallpiros felülettel párban könnyedebbé teszik a fényűző belső tereket.


Kasmír minta

Ez a kasmírminta a modern stílusú sárga színek kiváló példája – a citromsárga tónusai keverednek friss fehérrel és halvány menta zölddel. A mintában lévő színeket felhasználhatjuk a kiegészítők megválasztá­sához is, így beszerezhetünk hozzá menta zöld pohárkészletet és nagy­méretű, egyszínű fehér tányérokat.


Levélminta

A virág- és levélmotívumokon alapuló, William Morris angol festő és iparművész nevéhez fűződő minták azonnal felismerhe­tők, és kortalan jellegüknek köszönhetően bármilyen belső térben fel­használhatók.


Púderkék

A púder kék mindig kiválóan mutat egyszerű geometrikus alakzatok­kal. A pöttyös minta jól párosítható csíkokkal is, ha ugyanannál a szín ­csoportnál maradunk; ez a kombináció különösen fürdőszobákba vagy konyhákba illik. A pöttyöket akár virágmintákkal is társíthatjuk.


Klasszikus csíkozás

A klasszikus csíkozás e stílusos változatában a tompított okkersárga és az égetett narancs tetszetős együttest alkot. Jól mutat modern bútorokkal párosítva, valamint díszpárnákon és apró kiegészí­tőkön.