Lakásdekoráció

Színek alkalmazása nagy szobákban: belmagasság csökkentése, zónák létrehozása, minták

A kisméretű helyiségek vizuális megnöve­lése ismerős lakberendezői feladat. Talán ritkább, de nem kevesebb kreativitást igényel, hogy a nagyméretű, nagy belma­gasságú szobákat meleg, meghitt és barát­ságos hangulatúvá varázsoljuk. A szín mindkét esetben kulcsfontosságú eszköz.

Milyen színeket?

A meleg vörös, narancs és sárga, valamint a mély, telt színű felületek azt a hatást keltik, mintha közeledné­nek hozzánk, ezért ideális megoldást jelentenek olyan­kor, ha távoli falakat közelebbinek, magát a szobát pedig alacsonyabbnak szeretnénk láttatni. Ezzel ellen­tétben a hideg kék és zöld tónusok távolodó hatást gyakorolnak a nézőre, így a már amúgy is nagy tereket még nagyobbnak és tágasabbnak tüntetik fel. A nagy szobák jól tűrik az erős, tiszta színeket, sőt még elő­nyükre is válnak.

Több különféle szín, tónus és textúra alkalmazása a másik lehetőség, amellyel meghitté te­hetjük az ilyen tereket. Az ellentétek megtörik a nagy kiterjedésű terek egyhangúságát, és érdekessé, meleg hangulatúvá teszik a helyiséget. Érdemes ezeket az erős színeket nagyon halvány változataikkal vagy semleges színekkel, például a szürke tónusaival párosítani, hogy ne legyen rikító az összhatás.

Színek nagyszobában

A sötét színűre festett oszlop a nagyméretű, világos szoba közepén alátámasztja a magas mennyezetet, ugyanakkor megosztja a teret a nappali és az ebédlőrész között.

Minták alkalmazása

A nagy szobák amellett, hogy jól viselik az erős, tiszta színeket, hívogatóbbá vagy meghittebbé varázsolhatok a falakon alkalmazott merész, lendületes mintákkal. Ez pedig kívánatos lehet egy nagyméretű nappali vagy hálószobában.

A belmagasság csökkentése

Számos egyszerű trükk áll rendelkezésünkre a helyisé­gek magasságának optikai csökkentésére. Az egyik módszer az, hogy a mennyezetet sötét, telt színűre, például téglavörösre festjük, ami jó, ha illik a padló­burkolathoz, majd a falakat valamilyen halvány komp­lementer színnel fedjük. Ezzel meghitté tehetjük a szo­bát anélkül, hogy hétköznapivá vagy unalmassá válna.

Ha a falakon derékmagasságban futó díszlécek vagy más érdekes elemek vannak, fessük le ezeket valami­lyen világosabb, a fal színével ellentétes tónusú színre, hogy újabb osztást hozzunk létre a falfelületen. Az is jó megoldás, ha a mennyezetet és a falak középső díszlé­cig tartó felső részét ugyanarra a sötét színre festjük, a középső díszlécet valamilyen halvány, kontrasztos színűre, a falak alsó részét pedig egy közbenső színnel, amely a mennyezet és a falak felső részén alkalmazott szín komplementer színe. Ezáltal a szoba optikailag sokkal kompaktabbnak, alacsonyabbnak tűnik.

Narancs szobában

A narancssárga falak a melegség és a meghittség érzését keltik, ami ideális egy barátságos ebédlőben, míg az elütő színű képakasztó léc megosztja a falfelületet.

Zónák létrehozása

Rendkívül nagyméretű, nyitott elrendezésű szobákat, ahol szükség van valamiféle egység megteremtésére, úgy is meghittebbé tehetünk, hogy a teret több, egy­mástól elhatárolható zónára osztjuk. Az egyes zónákat saját színösszeállítás, bútorzat és megvilágítás jellemzi. Egy nagy nappali szoba ilyen jellegű felda­rabolásához például válasszunk négy komplementer színt – egyet az étkezősarokba, egy másikat az íróasztal köré, a harmadikat az ablakokhoz közeli nappali tar­tózkodásra, a negyediket pedig az esti pihenéshez és társasági élethez. (Ugyanígy elhatárolhatjuk a színek­kel a kettős célú szobák, például a dolgozó/vendég-szoba vagy a konyha/étkező egyes részeit.)

Válasszunk olyan színeket, amelyek eléggé elütnek egymástól ahhoz, hogy kifejezzék a kívánt különállást, ugyanakkor nem annyira távoliak, hogy ütnék egymást és versengenének a figyelmünkért. Kössük össze a zó­nákat néhány semleges színnel, amilyen például a bézs vagy a szürke, és alkalmazzuk ezeket a közös elemeken, például a padlón vagy a falra erősített szegélylécen.

Területek kialakítása

Ha egy szobában főként meleg, sötét színeket használunk a fala­kon és a padlón, a bútorok hor­dozzák ugyan ezeknek a meleg színeknek a halvány tónusait. Két elhatárolt, de egymással kapcsolódó terület kialakításához használjunk az egyikben finom meleg, a másikban pedig hason­lóan finom hideg tónusokat.

Területek lakásban

Ha egy nagyszobában meghitt hangulatot akarunk teremteni, fes­sük az egyik falat sötét színűre. Elkülönülő övezeteket hozhatunk létre más-más megvilágítással. Használjunk süllyesztett fényfor­rást lágy háttérvilágítás elérésé­hez, spotlámpát a munkafelületek, és falikarokat a fontos elemek megvilágítására.