Lakásdekoráció

Minták a lakásban: nagyméretű és kisméretű minták

A lakberendezésben felhasznált minták mérete a szobát uraló hatalmas, ismétlő­dő motívumoktól egészen a messziről alig látható, apró mintákig terjed. Ne féljünk őket használni – olykor a legmerészebb mintákkal érjük el a legjobb hatást.

Nagyméretű minták

A nagy minták alapos tervezést igényelnek. Ha a motí­vum színe erős ellentétben áll a hátterével, ezek köré a színek köré kell megtervezni a berendezés többi elemét. A nagy, feltűnő minták általában kiemelik a formát. Akkor mutatnak a legjobban, ha nyitott, tágas terek­ben, nagy felületen alkalmazzuk őket, például nagy helyiségek padlóján, ágyterítőkön vagy lépcsők melletti falakon, ahol a minta teljes egészében látható anélkül, hogy a különböző berendezési tárgyak eltakarnák az egyes részleteit.

Minták lakásban

A képen látható összeállításban a nagy- és kisméretű minták egyen­súlyát feltűnő mintájú, földig érő függönyök és a viszonylag kis mintás díszpárnák párosítása adja.

Magyméretű minták a falakon

A nagyméretű minták a falon hatásos hátteret nyújtanak a sima fehér berendezési tárgyaknak ebben az egyszerű, mégis különleges monokróm színösszeállításban.

A sötét színekhez hasonlóan a nagy minták is elő­nyösen mutatnak a tágas szobák egyik falán, ahol a helyiség fókuszpontjaként vagy az egyébként egy­szerű berendezés hátteréül szolgálnak. Ügyeljünk azonban arra, hogy a nagy minták közelítő hatásúak, és általában a kisméretű helyiségeket még kisebbnek láttatják. Ne használjunk nagy mintákat olyan szobá­ban, amelynek sok ablaka és ajtaja van, sőt alkóv is van benne, mert ezeknél a minta megszakad. Ha azonban fokozni akarjuk a tér intenzitását, ezt nagy minták alkalmazásával kisméretű szobákban is elérhetjük.

Ne használjunk nagy mintás anyagot ülőbútorokon, ahol nem tudnak teljes terjedelmükben érvényesülni, és nehéz megoldani, hogy a minta egyenesen álljon. Praktikusabb a kanapéra apró mintát választani, amely lehetővé teszi, hogy a párnáit bármilyen elrendezésben használhassuk, és így egyformán kopjanak.

Praktikus tanácsok

  • A nagy minták hatása többnyire olyan, mint az élénk színeké, a kis minták természete viszont a tompa színekéhez hasonlít.
  • Kis területekre általában érdemes kisebb
  • és finomabb mintákat, tágas terekben pedig feltűnőbb mintákat választani. Ez a szabály vonatkozik mind a textíliákra, mind a falburko­ló anyagokra. A nagy minták jól mutatnak föl­dig érő függönyökön, valamint ágytakarókon, a kisebb minták pedig díszpárnákon, lámpa­ernyőkön és függönypántokon.
  • Ha kis helyiségben nagyméretű mintát használunk, válasszunk tompább színekből álló, nem kontrasztos hátterűt.
  • Túl sok nagy minta összevesz, és az egyik elnyomja a másikat. A csak kisméretű mintá­val díszített szobák viszont unalmas látványt nyújtanak. A kis és nagy minták kontrasztját kihasználó együttes felélénkíti, ugyanakkor egyensúlyban tartja a szoba belvilágát.

Aprómintás

Egy apró mintás tapéta tökéletesen mutat sok kiszögellést tartalmazó helyiségekben. A képen látható fürdőszobában optikailag nagyítja a ferde mennyezetű teret, amelyben még egy alkóv is van.

Kisméretű minták

Ezek a minták jobban illenek a kis terekhez. Különö­sen hatásosak ferde felületeken, például a tetőtérben, ahol az apró virágminták nagyítják a teret.

A kisméretű minták másként mutatnak nagy felüle­ten, ezért nem szabad egy apró mintadarab alapján dönteni. Az egészen apró minták néha teljességgel elveszítik jellegüket, amikor az egész falfelületre alkal­mazzuk őket, és különálló minták helyett textúraszerű benyomást keltenek. Mások távolabbról nézve egyszí­nűnek látszanak, s ezért rendkívül egyszerű őket bele­illeszteni a színösszeállításunkba.

A kisméretű, szabályos minták, mint amilyen ez a szép virágminta jól társíthatok nagyobb, feltűnőbb mintákkal, ha ugyanazokból a színekből állnak.

Mindenkinek magá­nak kell eldöntenie, hogy a kisméretű mintát egyetlen tónusként hagyja-e érvényesülni az egész szobában, vagy valódi egyszínű területekkel párosítja. Általában véve az egyszínű és a mintás területek kiegyensúlyozott együttese jólesik a szemnek. Ne alkalmazzunk kis min­tákat nagy helyiségekben, mert a felület pöttyösnek tűnhet. Tartózkodjunk attól a fajta egyensúlytól, amely kizárólag kis minták alkalmazásából fakad. Ötvözzük inkább a kis mintákat nagyobb, lendületesebb minták­kal, hogy távlatosabb és változatosabb hatást érjünk el.