Lakásdekoráció

A régi tapéta eltávolítása lépésről-lépésre!

Ha tapétázott falat vagy mennyezetet szeretnénk akár diszperziós festékkel, akár új tapétával felújítani, először a már meglévő falburkolatot kell eltávolítani, hogy sima és hibátlan felületet kapjunk.

A burkolat eltávolítása

Kaparjuk le a tapétát lentről felfelé haladva, és közben vigyázzunk, nehogy belevájjunk a spaklival a vakolatba. Ha egy falburkoló anyagot az eltávolítás előtt áztat­nunk kell, gőzölős tapétaleszedő használatával renge­teg időt és fáradságot takaríthatunk meg. Kisebb, ház­tartási használatra valót elérhető áron vásárolhatunk, vagy barkácsgép kölcsönzőből bérelhetünk egy-két nap­ra.

Egyes gőzölős tapétaleszedő készülékek forrásban lévő víz és gőz együttes alkalmazásával működnek, ezért használatukkor viseljünk erős, vízhatlan kesztyűt és védőszemüveget, a gyermekeket pedig tartsuk távol a munkavégzés helyszínétől. A régi tapéta eltávolítása után kenjük le a falfelüle­tet tapétaragasztó vizes oldatával, és hagyjuk egy napig száradni.

Egyszerű papírtapéta

A papírtapéták többségének eltávolításához gőzölős tapétaleszedőt kell használnunk, vagy át kell itatnunk a tapétát meleg víz, folyékony mosószer és egy kevés ta­pétaragasztó híg oldatával – a ragasztó azért kell, hogy a vizet a tapétán tartsa. Hagyjuk a területet 20-30 per­cig ázni, majd spaklival kezdjük el a tapéta fellazítását.

Régi tapéta eltávolítása

Lépések:

  1. Vizes szivaccsal vagy vízzel töltött permetezőflakon­nal itassuk át alaposan a tapéta felületét.
  2. Mielőtt nekiállunk a tapéta eltávolításának, várjuk meg, míg jól átázik, és a régi ragasztó oldódni kezd. Először egy kisebb területen próbálkozzunk. Ezután csúsztassuk a spaklit a tapéta alá, és válasszuk el a vako­lattól. De vigyázzunk, ha túl sokáig várunk, a tapéta kiszárad, és a ragasztó újra megköt.
  3. A víz és az elektromosság együtt halálos veszélyt jelent. Elővigyázatosságból áramtalanítsuk a lakást, amikor kapcsolók vagy konnektorok környékén dolgo­zunk, és próbáljuk víz nélkül eltávolítani a tapétát.
  4. A makacs tapéta- és ragasztófoltok eltávolításához második áztatásra is szükség lehet.

Lehúzható és PVC-tapéták

A PVC-tapéták vékony fedőréteggel rendelkeznek, amelyet egészben könnyen lehúzhatunk, és egy a falra ragasztott alapréteg marad utánuk. Az alapréteg nem alkalmas átfestésre, de amennyiben gondosan le van ragasztva, alapozó tapétaként megfelelő lehet valami­lyen új falburkoló anyag alá. Ha mégis el kell távolítanunk az alapréteget, itassuk át vízzel, és így viszonylag könnyen le lehet kaparni.

Lehúzható tapéta

(Kép fent.) Lazítsuk fel a PVC-tapéta alsó sarkát, aztán húzzuk le a tapétacsíkot úgy, hogy húzás közben tartsuk el a tapé­tát a faltól.

Dombornyomású és mosható tapéták

A dombornyomású tapétákat és a mosható falburkoló anyagokat – kivéve azokat, amelyeknek külön alap­rétege van – meglehetősen nehéz eltávolítani a falról. Amennyiben azonban a felületet valamilyen durva dörzsölő eszközzel vagy speciális tapétakaparóval érdesítjük, a gőz vagy a víz könnyebben beszivárog a tapétá­ba, és fellazítja az alatta lévő ragasztót. Mielőtt megpró­báljuk kaparóval eltávolítani a tapétát, hagyjuk hosszú ideig ázni.

Festett tapéták

Eltávolítás előtt a tapéta felszínét vízbe áztatott durva dörzspárnával fel kell lazítanunk. Ne használjunk drót­kefét – ez ugyanis apró fémszálakat hagyhat a vakolat­ba ágyazódva, ami később rozsdafoltok kialakulását eredményezheti. Itassuk át a ledörzsölt falfelületet vízzel, és kaparjuk le a tapétát.

Linkruszta

Ezt a fajta falburkolatot rendkívül erős ragasztóanyag­gal rakják fel, ezért nehéz eltávolítani. Forró vízzel és tapétakaparóval lazítsuk fel, és darabokban emeljük le a falról, ügyelve, hogy vele együtt ne szedjük le a va­kolatot is. Végül áztassuk fel és távolítsuk el a maradék ragasztóanyagot is.

Tapéta eltávolítása mennyezetről

A gőzölős tapétaleszedők többségének használata tökéletesen biztonságos, mivel víztartályuk csak hideg vizet tartalmaz – a gőz a gép munkalapján keletkezik. (Ez azonban nem minden készülékre igaz, ezért használat előtt mindig tájékozódjunk a működéséről.) A tapéta leszedésekor az egyik kezünkkel nyomjuk a gőzölő készüléket a tapétára, és a kaparókést a másik kezünkben tartva távolítsuk el a tapétát. Amint a gőz átjárja a tapétát, az elkezd leválni a vakolatról, a kaparókéssel pedig felgyorsíthatjuk a folyamatot. Próbáljunk minél közelebb állni a plafonhoz, mert nagyon fárasztó nyújtott karral tartani a tapétaleszedőt. A falakról is pontosan ugyanezzel a technikával kell eltávolítani a tapétát.

Parafa és habosított polisztirollapok

Ezeket a burkolólapokat régebben előszeretettel alkal­mazták rossz minőségű vakolat borítására, ezért, ha ilyen burkolatot szeretnénk eltávolítani, számítsunk rá, hogy az alatta lévő vakolat felújításra szorul. Spaklival egyesével válasszuk le a lapokat a falfelületről. Amikor a parafa vagy a polisztirol utolsó darabját is eltávolítot­tuk, forró légfúvóval puhítsuk meg a maradék ragasztó­anyagot, és kaparókéssel vagy éles raskettával kaparjuk le. Vigyázzunk, nehogy megsértsük a vakolatot.

Munka közben védjük a szemünket, a kezünket és a hajunkat a forró ragasztótól, különösen akkor, ha a mennyeze­ten dolgozunk. Ha egy kevés ragasztóanyag marad a felületen, távolítsuk el úgy, hogy hígítóba mártott ronggyal jó erősen ledörzsöljük.