Festés, tapétázás

Tapétázási ötletek – olló, madzag és ragasztó

Az éles vágás titka

Nem vág szépen az olló, ha tapéta­ragasztó tapad az élére. Tartson kéznél egy tálka vizet, s időnként mártsa bele a szerszámot, miközben a tapéta bera­gasztózott végeit vágja. Törölje meg az ollót az újbóli használat előtt.

Az asztal előkészítése

Először is verje be az új tapétázóasztal kiálló szögeit és kapcsait, mert azok el­szakíthatják a tapétát. Ezután több ré­tegben lakkozza le az asztal préselt vagy rétegelt lemezét, hogy ne szívja magába a ragasztót, s könnyebb legyen tisztán tartani.

Melyik ragasztó a legjobb?

A tapétagyár által ajánlott ragasztót használja. A ragasztó erősségét a vízmennyiség csökken­tésével, illetve növelésével lehet a papír súlyához igazítani; tartsa be a használati utasítást. Szinte minden ragasztó tartalmaz penészedést gátló és gombaölő szert. Vinil- és lemosható tapéták felrakásához csakis ilyet használjon.

Madzagtrükkök

TapétaHa spárga hurokkal rögzíti a tapétát, megakadályozhatja, hogy a még száraz tapéta ráhengeredjen a beragasztózott felületre. A fölös ragasztót a vödör fölött átfeszített zsinegen húzza le az ecsetről. Az ecsetet a vödör szélére és a madzagra fektetve tegye félre, amíg nem használja.

Egyszerre egy adagot

A ragasztó maradéka hűvös helyen tárolható. Másnap használja fel. Ne keverjen hozzá újabb ragasztóport vagy vizet, mert csomós lesz.

Asztal helyett ajtót

Ha nincs kéznél tapétázóasztal, emeljen ki a sarkából egy sima táblájú ajtót, szerelje le róla a kilincset, és fektesse két bakra.

Kenje át a vakolatot!

A festetlen friss vakolatot kenje át enyvvel vagy tapétaragasztóval, hogy eltömítse a pórusait. így a fal nem szívja el a vizet a ragasztóból, s a papír könnyebben a helyére csúsztatható. Festett falaknál a csík széle men­tén kitüremkedhet a tapétaragasztó, amikor kefével elsimítja a papírt. A fölös ragasztót nedves ronggyal törölje le teljesen, különben fényes foltok maradhatnak a száradás után.

Csak csínján a ragasztóval!

TapétázásVigyázzon, nehogy csiriz kerüljön az asztalra – onnan pedig a tapéta színére, mert ettől foltossá válhat. A tapéta szélét az asztal távolabbi széléhez illessze. Ragasztózza be bőven a csík közepét, majd távolodó mozdulatokkal kenje el a tapétán. Csúsztassa a tapétát az asztal közelebbi széléhez, s terítse el errefelé is a ragasztót.

Míg átkerül a falra…

A csík beragasztózása után hajtsa vissza mindkét végét – mindig a ragasztós oldalával befelé – így a tapéta színére nem kerül csiriz.

tapetazas231234Vegye óvatosan a karjára az összehajtott csíkot, és vigye a falhoz. Utána szabadítsa ki a tapétacsík felső szélét, s máris felragaszthatja a fal tetejéhez.

TapétázásHagyja jól beszívódni!

A tapéta ragasztózása előtt nézze meg, mennyi idő kell a csiriz beszívódásához. A nedves tapéta nyúlik, s ha eközben ragasztja fel a csíkot, akkor buborékok képződnek alatta: a papír elválik a faltól. Minél vastagabb és nehezebb a tapéta, annál tovább kell „pihentetni”; némelyik nehéz, dombornyomásos tapétát akár 15 percig is. Az egyes csíkokat egyforma ideig kell pihentetni.

Le a régi tapétával!

Ne kockáztassa, hogy új tapétát ra­gaszt a régire. A friss ragasztó beivódik a régi tapétába, feloldja annak ragasz­tóját, s mindkét réteg felhólyagzik a fa­lon. A régi tapétát mindig szedje le.

Láthatatlan javítás

Ahol nem tűnik el egyik-másik hólyag a ragasztó száradásával, ott nem került ragasztó a papír hátoldalára. Éles sniccerrel vagy borotvapengével vágja be kereszt alakban a papírt. Hajtsa fel a tapétafüleket, és kis ecsettel kenjen alájuk némi ragasztót, majd a helyükre vissza­nyomva tapétázókefével jól simítsa le.

Mossa le a zsírfoltokat!

A falon lévő zsírfoltok felett felhólyagosodik a tapéta, mert nem tapad rendesen. Ezért tapétázás előtt mossa át a falat háztartási tisztítószerrel vagy lúgos mosószerrel (trisóval).

Ragasztós hátoldalú tapéta felrakása

TapétázásLépések:

  1. Állítsa a merítőtálat a fal mellé, ahová majd az első tapétacsíkot ragasztja, ezután töltse meg hideg vízzel.
  2. Lazán csavarja föl a méretre vágott tapéta­csíkot – mintás oldala befelé, felső széle a te­kercs külső végére kerüljön. Áztassa be az előírt ideig, majd a felső szélénél fogva emelje ki a tálból a csíkot, hogy lecsorogjon róla a víz.
  3. A csík felső szélét ugyanúgy illessze a falhoz, mint egy hagyományos, ragasztózott tapétát, majd simítsa a he­lyére a csíkot. Szivaccsal törölje le a fölösleges vizet. Legyen kéznél némi bekevert tapétaragasztó, ha a tapéta netán kiszárad a széleinél.