Festés, tapétázás

Tapétázás – Kényes helyek

Fordulás a belső zugoknál

Belső sarkoknál nem szabad teljes szélességű tapétával „befordulni”. Ha a sarok nem pont derékszögű, akkor a csík széle sem lesz függőleges, így az ehhez illesztett tapéta se. Mérje le a távolságot az utolsó csík széle és a sarok közt, majd 2-3 cm ráhagyással (ez fog befordulni a szomszédos falra) vágja be a tapétacsíkot a helyére. A maradék szélességét is mérje meg, majd a másik falon függőónnal tűzze ki a saroktól ezt a távolságot. A fél csíkot e vonalhoz illessze úgy, hogy másik széle a befordított szegély fölé kerüljön.

Fordulás külső sarkoknál

TapétaA külső sarkoknál is hasonló technikát kell alkalmazni, mint a belsőknél. A csíkot úgy vágja el, hogy mintegy 2-3 cm áthajoljon a sarkon túlra, majd ragassza föl. A csík maradékát a szomszédos falra ragassza. Szabályos sarkoknál a csík jól illeszthető. Ha nem, használjon függőónt, s fedje át egymásra a csíkokat.

Tapéta vágásÉles sniccerrel, vezetőléc mentén vágja át mindkét tapéta réteget. Távolítsa el a fölösleget, utána pedig hengerrel préselje le az illesztést.

Tapétázás a radiátor mögött

Tapéta radiátor mögöttHa nem tudja (vagy nem akarja) leszedni a radiátort, úgy szabja ki a tapétát, hogy legalább 20 cm-rel benyúljon a radiátor mögé. Radiátorfestő hengerrel nyomja a tapé­tát a helyére. Ha nincs, kössön szivacsot egy vékony léc végére, és azzal simítsa a helyére a papírt.

A vinilt másként kell ragasztani

A viniltapéta nem ragad rá a vinilre – még ha gyárilag ra­gasztózott, akkor se. Az átfedéseknél ezért vágja át mindkét réteget, hogy pontosan illeszkedjenek, avagy speciális vinil-ragasztóval ragassza őket.

Gyűrődések eltüntetése

A tapéta meggyűrődhet, ha nem derékszögű a sarok. Ilyenkor a gyűrődési vonal mentén szakítsa be a még nedves papírt, majd simítsa vissza a helyére, hogy a tépés „fehérje” alulra kerüljön. így szinte észrevehetetlen a javítás. A PVC-tapétát ne szakítsa, hanem vágja. Az elvágott szélek le ragasztása hoz PVC-ragasztóra lesz szükség.

Láthatatlan illesztés

Egyes textiltapéták – így például a vászontapéta – csíkjait nehéz szépen illeszteni. Mintegy 5 mm-es átfedéssel helyezze el a szomszédos csíkokat, majd éles sniccerrel, vezetőléc mellett vágja át mindkét réteget. Távolítsa el a hulladékot, majd préselje egymáshoz a széleket, hogy töké­letesen illeszkedjenek.

Kapcsolók és aljzatok

Áramtalanítás után lógassa a tapétát a villanykapcsoló vagy konnektor fölé, hogy a szerelvény kinyomja a papírt. A konnektor közepénél lyukassza át a tapétát, s átlósan vágja ki a sarkok felé.

Tapéta aljzatnálSzedje le a fedlapot, majd vágja le a háromszögletű papírfüleket, hogy 5 mm-es szegély maradjon a tövüknél. A szegélyeket óvatosan hajtsa be a konnektor fedlapja alá.

A mennyezet tapétázása

Kényelmes munka

Pallóból és két zsámolyból vagy létrából készítsen állványt, hogy könnyebben elérje a mennyezetet. Az állvány érje át a szobát, és olyan magas legyen, hogy 10 cm-es távolság maradjon a fej és a mennyezet között.

Szedje le a csillárokat!

Áramtalanítás után szerelje le a mennyezeti lámpákat, szigetelje a csupasz vezetékvégeket. Kösse ki a mennyezeti aljzat vezetékét is.

Jól jön egy segítő kéz…

Plafon tapétázásaA mennyezet tapétázása sokkal könnyebb, ha segít valaki a harmonikába hajtott ragasztós tapétát tartani, míg beilleszti és lesimítja a csíkot. Hulladék lécekből készítsen T alakú támaszt vagy pedig használjon egy puha partvist.

Csúnya foltok eltüntetése

Vízfoltok

Ha nem akarja, hogy a régi beázás átüssön az új mennyezeti tapétán, aeroszolos fedőfestékkel fújja le a felületet. A festék a cigarettafüstből származó kátrányfoltokat is jól elrejti.

Rozsdapöttyök

A gipszkarton szögek galvanizáltak, de gyakran megsérül a bevonatuk. Ha átnedvesedik a mennyezet vagy a válaszfal, a szögfej megrozsdásodhat, és elszínezheti a festéket vagy a tapétát. Némi oldószeres festékkel vagy alapozóval kenje le a szögfejeket.

Ceruzanyomok

A grafitnyomokat puha gyurma-radírral tüntesse el – ez kevésbé sérti meg a papír felületét, mint a kemény radír.

Zsírfoltok

Nyomtatott mintázatú tapétákból úgy szedhető ki a zsírfolt, ha lakkbenzinbe mártott konyhai törlőpapírgombóccal megnyom­kodja. Egy kevésbé feltűnő helyen próbálja ki, hogy nem oldja-e a lakkbenzin a tapéta mintájának festékét.

Láthatatlan foltozás

Tapéta javításHa erősen szennyezett vagy sérült tapétát kell kifoltozni, ne vágja, hanem tépje a foltot – a „cakkos” szélek így jobban beleolvadnak a háttérbe. Egy kevés tapétaragasztóval rögzítse a foltot a sérülés fölé. PVC-tapéta foltozásához viszont ki kell vágni a foltot. Tegyen egy tapé­tadarabot a sérülés fölé, illessze rá a mintát, majd éles sniccerrel vágja át mindkét réteget. Éles kaparóval távolítsa el a sérült régi tapétát, végül