Lakásdekoráció

Fapadlók felújítása, festés és csiszolás

Miért ne újíthatnánk fel a régi fapadlót, ha elég stabil? A csiszolás jó megoldás régebbi, jó állapotú fapadlók esetében, de a modern festékek is képesek újjá­varázsolni a lestrapált fa és egyéb padló­burkolatokat.

Csiszolás

Ha egy helyiségben eredetileg fapadló van, csiszolással visszaadhatjuk természetes szépségét. Ez persze renge­teg fizikai munkával jár, de mindenképpen megéri a fáradságot. Csiszológéppel jelentősen megkönnyíthetjük a munkát, bár bizonyos területeket így is kézzel kell készre csiszolni.

Győződjünk meg arról, hogy a padló anyaga tömör fa, mert a csiszoló elporlaszthatja a rétegelt szalagpar­kettát, a mozaikparkettát és a hasonló burkolatokat. A csiszolás nagyon hangos tevékenység, ezért csak nap közben végezzük, és jó előre figyelmeztessük a szomszédainkat – elképzelhető, hogy arra a napra inkább elmennek hazulról. Csiszológépet bérelhetünk egy napra vagy a hétvé­gére. Kérjük meg a kölcsönzőben, hogy mutassák meg a gép működését, és adjanak hozzá részletes használati utasítást.

A következőkre lesz szükségünk:

 • nagyméretű, hengeres csiszológép,
 • kisméretű, szalagos csiszológép a szegélyekhez, vagy fúrógéphez csatlakoztatható sarokcsiszoló,
 • durva, közepes és finom szemcseméretű csiszoló­papír mindegyik géphez,
 • fülvédő, védőszemüveg és védőmaszk.

Mielőtt nekilátnánk, javítsuk ki az összes meglazult vagy sérült deszkát. Söpörjük össze a port és a hulladékokat, takarószalaggal ragasszuk körbe az ajtót, hogy a por ne juthasson át a lakás többi részébe, és nyissuk ki az ablakokat, hogy megfelelően szellőzzön a helyiség, amelyben dolgozunk.

Csiszolás menete:

 1. Védőfelszerelést használva kezdjünk a nagyobb csiszológéppel és a durva csiszolópapírral. Haladjunk átlósan keresztbe a padlón, és ügyeljünk arra, hogy ne menjünk neki a szegélyléceknek.
 2. Cseréljük ki a csiszolópapírt közepes szemcsézettségre, és csiszoljuk a padlót a deszkák irányával pár­huzamosan.
 3. Végül tegyük fel a finom csiszolópapírt, és ismét haladjunk a padlódeszkák irányával párhuzamosan. Ürítsük rendszeresen a porzsákot, és porszívózzuk fel a faport a padlóról.
 4. A kézi csiszológéppel vagy a fúrógéphez csatlakozta­tott sarokcsiszolóval csiszoljuk le a szegélyeket és a sar­kokat. Ebben az esetben is használjunk egymás után különböző finomságú csiszolópapírokat.
 5. A munka befejezéseként kézzel csiszoljunk le min­den olyan területet, amelyhez a gépekkel nem fértünk hozzá.
 6. Alaposan porszívózzuk fel a padlót, sőt még az ablak­párkányokat és a padlódeszkák közötti réseket is. Lakkbenzinbe mártott puha ronggyal töröljük át a padlót, hogy a maradék port is eltávolítsuk.

Az eredeti padlódeszkák lecsiszolásához csiszológépet kell bérelnünk. A munka zajos, piszkos és nagyon nehéz, de a végeredmény minden erőfeszítést megér.

Festés

A rossz állapotú vagy a hézagoknál csúnyán eltömődött fapadlókat padlófestékkel is felújíthatjuk, ami a szín­használat és a mintázat terén szinte végtelen lehetősé­get kínál. Készíthetünk geometrikus mintát, bordűrt, szőnyegutánzatot, esetleg márvány- vagy csempemintát festhetünk a padlóra. Ipari padlófestékekkel még a beton vagy cement padlóburkolatot is felújíthatjuk. A sakktáblaminta például különösen jól mutat.

 

 1. Kezdjünk az ajtótól legtávolabb eső saroknál, hogy akadálytalan kijáratot biztosítsunk magunknak, és hordjunk fel hígított lakkot a padló egész felületére. Hagyjuk megszáradni.Padlófestés 1
 2. A mintázat kialakításához krétával és vonalzóval húz­zunk határozott vonalakat a padlóra, és munka közben takaró szalaggal válasszuk el egymástól a különböző színűre festendő területeket.
 3. Hordjuk fel a festéket úgy, hogy az ecsetvonások kövessék a fa erezetének irányát. Speciális hatású festés esetén először kísérletezzünk.Padló festése 2
 4. Óvatosan távolítsuk el a takarószalagot, és várjuk meg, hogy mindegyik réteg teljesen megszáradjon, majd több rétegben lakkozzuk be a felületet.

PVC és linóleum felújítása

Speciális dekorációs festéssel újjávarázsolhat­juk a régi PVC- vagy linóleumpadlót. Festhetünk rá például olyan egyszerű bordűrt, amely kiemeli a sarkokat és a beugrókat, vagy kihang­súlyozza a konyhabútorokat és a fürdőszobai szerelvényeket. Stencilt és bélyegzőket is használhatunk, nyomtassunk például a padlóra geometrikus alakban kivágott sziva­csokkal régies csempeborításhoz hasonló mintát, vagy stencilezzünk rá egyedi díszítést. Ilyenkor nem kell lelakkozni a padlót.

Pácolás és felületkezelés

A fa padlóburkolat színét pácolással is megváltoztathat­juk, amelyet lakkréteggel zárunk le, vagy használha­tunk lakkpácot, amellyel a két részműveletet egyszerre végezhetjük el. Az olajok és a lakkok enyhén sötétítik vagy sárgítják a fát, a fapácok pedig a mintakártyán láthatónál sokkal erősebb színt adhatnak, ezért először próbáljuk ki őket egy lecsiszolt fadarabon. A közbenső bevonatként alkalmazott, oldószerrel hígított lakk lágyítja a pác hatását. Mindegyik bevonó anyagból több réteget kell felhordani. A rétegek között enyhén érdesítsük a felületet, majd lakkbenzines ronggyal töröljük le a port. Matt vagy fél matt lakkot használjunk, hogy ne legyen túl csúszós a felület.

Festett régi deszkalap

A régi deszkapadlókat könnyebb lefesteni, mint lecsiszolni. Ez különö­sen ajánlott akkor, ha a padló rossz állapotban van. Modern hatású környezet kialakításához válasszunk világos, semleges színt.