Lakásdekoráció

Laminált padlóburkolat előnyei, lerakása

A valódi fa meglehetősen drága, ezért, ha nincs eredeti fapadlónk, amelyet felújít­hatnánk, vagy nem szeretnénk a padló­deszkák felcsiszolásával bajlódni, választ­hatjuk ezt a népszerű és viszonylag olcsó alternatívát.

Miből áll?

A laminált burkoló úgy készül, hogy közepesen tömör farostlemez (MDF) hordozólapra famintázatú dekor réteget visznek fel, amelyet átlátszó védőréteggel borí­tanak. Az így kapott anyag felülete úgy néz ki, mint a kemény burkolatoké. A laminált padlóburkoló lapok mindössze 1 cm vastagok. Csapos-hornyos kialakításuk­nak köszönhetően könnyen egymáshoz illeszthetők, illetve ragasztóval vagy pattintással rögzíthetők, az alat­tuk lévő felülethez azonban nem kapcsolódnak. Lami­nált padlóburkolók széles színválasztékban kaphatók az egész világostól a sötét tölgyfa- és élénk cseresznyefa­színig, és kopásállóság tekintetében is nagy a választék.

A laminált padlóburkoló lapokat meghatározott, maximum 20 négyzetméteres terület borítására elegen­dő mennyiséget tartalmazó csomagokban árulják. A szükséges mennyiség kiszámításához osszuk el a pad­ló területét a csomagon négyzetméterben megadott fedőképességgel, és hagyjunk rá valamennyit.

Előnyök és hátrányok

A laminált padlót könnyű tisztítani, nem okoz allergi­át, de ugyanolyan zajos járófelület, mint a kemény pad­lók többsége. Ha kemény padlóra fektetjük, elképzel­hető, hogy a csomagban mellékelt szigetelőfólia nem lesz elég, valamilyen pluszszigetelésre is szükség lehet a laminált padló alá, sőt talán még a párnafák között is. A laminált padlóburkolókat szinte bármilyen más típusú padlóra lefektethetjük, és ha úgy véljük, hogy a zaj problémát fog jelenteni, megpróbálhatjuk padló­szőnyegre rakni, bár ez nem ideális megoldás.

Bár a laminált padlótartós és kopásálló, nem sza­bad vízzel átitatni. A padló bő vízzel történő felmosása következtében a padlólapok megduzzadhatnak és fel­púposodhatnak. Használjunk kicsavart nedves rongyot, és rögtön töröljük fel a vizet, ha kiloccsan.

Szerszámok és anyagok: Erős olló, szigetelő habszivacs fólia Acél mérőszalag Laminált padlóburkoló lapok és 2 cm vastag, derékszögprofilú szegélyléc Ragasztó és ragasztópisztoly Fa vagy műanyag, 6 mm vastag hézagoló-ékek Derékszög vagy acélvonalzó, ceruza Tapétavágó, kézi illesztő vagy lyukvágó fűrész Ütőfa és kalapács Nedves ruha

Laminált burkolat

A laminált padlóburkolat, a valódi fapadló modern alternatívája, viszony­lag könnyen lefektethető, csapos-hornyos lapokból áll, amelyeket ragasztással vagy pattintással kell egymáshoz rögzíteni.

A lapok lerakása

Az alábbiak a hagyományosnak minősíthető, ragasztást igénylő padlóburkoló lapokra vonatkoznak, de ugyan­ez az alapelv alkalmazható az újabb, ragasztás nélkül lerakható lapok esetében is. Mielőtt nekilátnánk a munkának, bizonyosodjunk meg arról, hogy az aljzat ép és sima. Ha úgy gondoljuk, eltávolíthatjuk a fal alját borító szegélyeket, bár a visszarakásuk elég nehézkes lehet.

Lapok lerakásának lépései:

 1. Vágjunk le megfelelő méretű csíkokat a szigetelőfó­liából, és fedjük le az eredeti padlót úgy, hogy a csíkok összeérjenek, és a sarkokban pontosan illeszkedjenek.Laminált lap lerakása 1
 2. Kezdjük a munkát az ajtótól legtávolabb eső sarok­ban. Fektessük le az első laminált padlóburkoló lapot a fal mellé, ha van szegélyléc, arra merőlegesen. Ken­jünk egy kevés ragasztót a padlólap végén lévő csapra, és illesszük hozzá a következő lapot. Haladjunk végig a szoba hosszában, és illesszünk 6 mm vastag távtartó ékeket a lapok és a fal közé, hogy dilatációs hézagot alakítsunk ki. Ez teszi lehetővé, hogy a fa padlólapok a hőmérséklet váltakozásával vetemedés nélkül tágul­hassanak, illetve összehúzódhassanak.Laminált lap lerakása 2
 3. Az első sor vágott lappal történő lezárásához derék­szögű vonalzóval és ceruzával pontosan mérjük ki és jelöljük be a lapon a vágás helyét. Karcoljuk be a vonalat tapétavágóval, és a lapot fűrészeljük le a vonal mentén.Laminált lap lerakása 3
 4. A második sor lerakásánál a ragasztót a lapok szélén és végén lévő csapokra is kenjük rá. Kalapáccsal és ütő­fával üssük a helyükre a lapokat. Nedves ruhával azon­nal töröljük le a felesleges ragasztót.
 5. Folytassuk a lapok darabonkénti lerakását. Az eleme­ket egymástól félosztásnyira fektessük le, hogy erősebb legyen a burkolat, és elkerüljük a feltűnő vonalak kialakulását a lapok végeinél. Ehhez a következő sor megkezdésénél mindig az előző sorból megmaradt fél­bevágott darabot használjuk. Az utolsó sor beillesztésé­hez valószínűleg hosszában is le kell vágnunk a lapok­ból – ne feledjük el beleszámítani a padlóburkoló és a fal közötti 6 mm-es hézagot is.
 6. Hagyjuk teljesen megszáradni a padlót.
 7. Távolítsuk el a hézagoló ékeket. Szabjunk le meg­felelő hosszúságú darabokat a 2 cm vastag, derékszög-profilú záró szegélyből, és rakjuk le körben a fal men­tén úgy, hogy elfedje a laminált padlóburkolat és a fal között hagyott dilatációs hézagot. A szegélyt csak a fal­hoz ragasszuk vagy szögeljük hozzá, hogy a padlóbur­kolat továbbra is szabadon mozoghasson.

Praktikus tanácsok

 • A légköri nedvesség hatással van a faanyag­ra, ezért a laminált padlóburkoló lapokat megvásárlásuk után tároljuk néhány napig vízszintesen fektetve abban a helyiségben, amelyben le fogjuk rakni.
 • Használjunk párazáró fóliát, hogy megakadá­lyozzuk a födémben lévő pára kicsapódását, meglévő fapadlóra azonban nem szabad ilyen réteget teríteni.
 • Sok gyártó a padlóburkoló laphoz illő derék-szögprofilú szegélylécet is forgalmaz.
 • Az összeillesztett laminált padlóburkoló lapokat szükség esetén könnyű eltávolítani.