Lakásdekoráció

Kemény padlóburkolatok fajtái: tégla, járólap, beton, kő, pala, laminált

A kemény padlóburkolatok lerakása nagy szakértelmet kíván, mivel az anyagok kezelése nehéz, és pontos illesztést kíván­nak. Léteznek azonban olyan burkolatok, amelyeket saját kezűleg is lerakhatunk.

Tégla

A terrakottacsempékhez hasonló, de annál vastagabb padlótéglák jól mutatnak előszobákban, régi stílusú házak lakóterében és télikertekben, a konyhában azon­ban nem praktikusak. A felületkezelés nélküli tégla ugyanis törékeny és porózus.

Járólapok

 • Kerámia: Nagyon jól mutat előszobákban, konyhák­ban, étkezőkben és verandákon. Vastagabb és erősebb, mint a kerámia fali csempe, és nincs bevonva magas fényű mázzal, amely csúszóssá tenné.
 • Kőagyag (gres): A különféle földszínekben kapható kemény agyagból készült lapok rusztikus hatásúak. Ál­talában porózusak, ezért felületkezelésre lehet szükség. A matt lapokat átkenhetjük lenolajjal és terpentinnel, hogy fényesebbek legyenek.
 • Terrakotta: Ezek a csempék esetenként törékenyek. Vásárolhatunk újrahasznosított darabokat, vagy újakat, enyhén antikolt felülettel.
 • Intarziás csempe: A viktoriánus Angliában népszerű csempefajtát leginkább az előszobákban használták. A berakással készült geometrikus és címeres minták rendkívül tartósak.
 • Mozaik: A fali mozaikcsempékhez hasonlóan ezek az apró agyagcsempék is nagyobb lapokban kap­hatók. A mozaikdarabok között fugázni kell.

Beton

A beton gyakori aljzat a modern épületekben, de tartós fedőrétegként is szolgálhat, ha megfelelően lesimítjuk és a felületét speciális csúszásmentes gyantával borít­juk. A betont lapokban rakják le, vagy a helyszínen készítik és öntik ki. Tetszés szerint színezhető, sőt akár díszítőelemeket is építhetünk bele.

Eredeti kő járólapokat még a mai napig is találhatunk a műemlék épületekben, ami jól bizonyítja tartósságu­kat. Olcsóbb lehetőség a műkő lap, amelyet kertészeti és barkásáruházakban vásárolhatunk. Ezeket belső terekben is használhatjuk, amennyiben megfelelően felület kezeljük őket.

Pala

A hasított pala biztonságos, csúszásmentes járófelületet képez, de nem túl könnyen tisztítható. Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a pala járólap-minőségű legyen, ne tető- vagy falburkolásra való.

Fa

A tartós és rugalmas fapadló melegségének köszön­hetően kiválóan alkalmazható bárhol a házban. Régen inkább hajópadlót készítettek párnafákra rögzített deszkákból. Az öreg padlódeszkákat fel lehet újítani, vagy megfordítva újra le lehet őket fektetni. halszálkás mintában lerakott parkettát vagy érdekes mintázatú díszparkettát újítassuk fel, de semmiképpen se fessük le.

A rétegelt szalagparketta, mozaikpanel vagy leme­zeit tömbparketta olcsóbb alaprétegből és a hozzá rögzített vékony farétegből áll. Némelyik lerakásához nem kell nagy szakértelem. Ne tévesszük össze a mes­terséges „laminált fa” burkolatot a valódi fával.

Laminált padlóburkolók

A faerezetet utánzó (általában laminált fának nevezik), márvány- vagy más mintázatú padlóburkolókat nem kell felület kezelni vagy fényezni, és nedves ruhával tisztíthatók. A helyiségek többségében alkalmazható ilyen burkolat, kivéve a fürdőszobát, ahol az átázástól megdagadhat és felpúposodhat.

Furnérlemez

A furnérlemezt padlóburkolásra és az aljzat kiegyenlí­tésére egyaránt felhasználhatjuk. A nyír- vagy juhar­felületű furnérlemez jól illeszkedik a modern berende­zésű nappali szobák stílusához.

Néhány példa

A járólap számtalan díszítési lehetőséget kínál, és valószínűleg a leggyakrabban használt kemény padló­burkoló anyag, de mindig érdemes fontolóra venni más lehetőségeket is.

Padlóburkolat 1

A terrakotta népszerű hagyományos padlóburkolat. Nyáron kellemesen hűsíti a talpunkat, télen pedig a padlófűtéses helyiségekben a csempék órákig magukban tartják a meleget.


Padlóburkolat 2

Ezek a gyönyörű vörös antik terrakottacsempék a burgundiai udvarházak, kastélyok stílusát őrzik. Az eredeti antik csempék – érthető módon – igen drágák.


Padlóburkolat 3

A római mozaikokat utánzó kő mozaikcsempék padlóra és falra egyaránt használhatók – minél nagyobb területre rakjuk fel, annál jobban mutatnak.


Padlóburkolat 4

A kő padlóburkolat régies, rusztikus hangulatot kölcsönöz a helyiségeknek, ám nyers kőlappal borított asztalkákkal együtt modern környezetben is alkalmazhatók.


Padlóburkolat 5

A valódi pala több ezer év alatt formálódik, ezért nincs két egyforma darab. A konyhában tartós padlóburkolatot képez. Lakkozzuk rendsze­resen, hogy megőrizze szépségét.


Padlóburkolat 6

Az egyenes erezetű tölgy különösen jó padlóburkoló anyag. A fapadló egészségesebb, mint a padlószőnyeg, mivel nem gyűjt magába port vagy más szennyeződést.

A kemény padlóburkolat előnyei és hátrányai

Előnyök:

 • Ellenálló.
 • Szép, és az idő múlásával még jobban mutat.
 • Könnyen karbantartható és megfelelő felü­letkezeléssel ellenáll a foltoknak.
 • Allergiásoknak jó megoldás, mert kevesebb por gyűlik fel rajta, mint a szőnyegen.

Hátrányok:

 • Merev járófelület.
 • Zajos, ezért kevésbé praktikus többszintes bérházakban, ahol az alsó szomszédok szívesebben veszik, ha puha padlóburkolat van a lakás összes helyiségében.
 • Nehéz. Lehetséges, hogy lerakása előtt az aljzatot vagy a párnafákat meg kell erősí­teni, különösen az emeleten.
 • Nedvesen csúszóssá válhat.