Lakásdekoráció

Gyerekszoba kialakítása: padló, bútorok, ágyak, tárolók

A gyerekszoba máshoz nem hasonlítható, önálló, zárt világ, ahol a gyerekek az egész napjukat töltik. Itt zajlik a tanulás, a pihenés és a játék anélkül, hogy az egyes tevékenységek élesen elválnának egymástól. A szoba berendezése nagy­fokú praktikusságot igényel, strapabíró felületekkel, hatékony tároló helyekkel, a gyerekek ízlésvilágához közel álló világos színekkel, de helyet kell biztosítania az éppen aktuális divatos hóbortoknak is.

A legfontosabbak

A gyerekszoba berendezésével kapcsolatban elenged­hetetlen az alábbiak figyelembevétele:

 • Fontos, hogy a berendezés az aktuális igényeknek megfelelően könnyen átalakítható legyen, s hogy teret adjon a növésben lévő gyerekek különféle tevékenysé­geinek a nap minden órájában, sőt még vendéggyere­ket is el lehessen helyezni benne egy-egy éjszakára.
 • Legyen a szoba világos és tágas, és teremtsük meg az átmenet alapjait a babaszoba pasztellszíneitől a kamaszkori felfordulásig.
 • Bármilyen korú gyerekről is van szó, fontos, hogy a berendezést könnyen tisztán lehessen tartani.
 • Figyelembe kell vennünk a biztonsági megfontolásokat is. Az ágyban olvasáshoz és az íróasztali munkához megfelelő világításra, a há­zifeladat-íráshoz elegendő nagyságú asztalra, és a játé­kok szétpakolásához nagy padlófelületre van szükség.

Munka, pihenés és játék

A gyerekszobában a biztonságos alvóhely mellett meg­felelő területre van szükség a tanuláshoz és a játékhoz is. Ezt vagy elkülönített részekkel oldhatjuk meg, vagy azzal, hogy rugalmasan átalakítható szobát rendezünk be. A gyerekek ízlése és igényei sokkal gyorsabban vál­toznak, mint a felnőtteké. Bizonyára senki sem akarja minden új rajzfilmhős és popsztár felbukkanásakor át­festeni a szoba falait. Ragaszkodjunk tehát az egyszínű háttérhez, amelyet néhány kiegészítővel fel lehet újíta­ni, amikor a soros hóbort lecsengett.

Gyerekszoba

A nagyobb gyerekeknek engedjük meg, hogy beleszóljanak a szobájuk berendezésével kapcsolatos döntésekbe. így szívesebben tartják majd rendben, sőt minden bizonnyal segítenek is lefesteni a falakat.

Biztonsági szempontok

 • Az emeletes ágy nem javasolt hat éven aluli gyerekeknek.
 • Ügyeljünk rá, hogy a villanyvezetékek ne legyenek hozzáférhetőek, és tegyünk konnektorvédőt a dugaszolóaljzatokba.
 • Legyünk óvatosak az olyan bútorokkal, amelyekbe beszorulhat a gyerekek ujja. Szereljünk ajtóféket az ajtókra és a fiókokra, és a nehéz fedelű fa ágyneműtartó ládákat cseréljük könnyebb kosarakra.
 • Szereljünk fel gyerekzárat az ablakokra.

Jó ötlet, ha a gyerekeket bevonjuk a döntésekbe, amikor berendezzük a szobájukat, mert ha a sajátjuk­nak érzik, inkább hajlandók rendben tartani. Ez persze nem azt jelenti, hogy a múló divat diktálta tapétát válasszuk, amely nem sokáig marad annyira népszerű, hanem inkább azt, hogy hagyjuk a gyerekeknek, hogy kiválasszák a színeket és a textíliákat.

Gyerekszoba játékokkal

Biztosítsunk elegendő padlófelületet a gyerekek játékainak, és meg­felelő területet a rajzolásra. Az utóbbira jó példa ez a bedeszkázott kandalló, amelyet iskolatábla-festékkel festettek le.

Meghatározó színek

A gyerekeknek szükségük van színes, inspiráló környe­zetre. Míg a halvány, térnövelő pasztellek megnyugta­tóan hatnak a kisbabák szobájában, amint a gyerekek tudatosan kezdik szemlélni környezetüket, általában jobban kedvelik a vidám, élénk színeket. Ha megen­gedjük, hogy maguk válasszanak, a helyes irányba kell terelgetni őket, nehogy választásuk eredményeképpen nyomasztó hangulat uralkodjon el, különösen akkor, ha a szoba kicsi. Mint tudjuk, a sárgák (természetes világosabb jellegük miatt), valamint a kékek és a zöl­dek (távolító hatásuk miatt) kevésbé nyomasztóak, mint az élénkvörösek és mély bíborszínek.

A mindenkori szeszélyek kielégítése érdekében az a legjobb megoldás, ha a festett fal az alap, és erre felkerülhetnek az öntapadós képek és a különböző kivágások, amelyeket bármikor le lehet cserélni. Ragasszunk fel foszforeszkáló öntapadós díszeket, például bolygókat és csillagokat, amelyekkel éjszakai égboltot varázsolhatunk a mennyezetre. Az iskolatábla festékkel bevont felületekre írni és rajzolni lehet, a mágnes festékkel lefestett falon pedig mágneses betűkkel és számokkal játszhatnak a gyerekek, vagy hűtő mágnesekből képeket készíthetnek.

Rózsaszínű gyerekszoba

Díszítsük a gyerekek alvóhelyét élénk, világos színekkel. A képen egy kislányszoba rózsaszín és sárga színösszeállítása látható.

A padló

A gyerekszoba padlójának strapabírónak és mosható­nak kell lennie, valamint könnyen idomíthatónak a korral járó változásokhoz. Ha a gyerekek már na­gyobbak, és nem kenik össze mindenfélével a padlót, a padlószőnyeg is szóba jöhet, ám csak olyan, amelyi­ken nem nagyon látszik meg a piszok, tisztítani lehet, és a színe semleges, nem határolja be a szoba átalakít­hatóságát. Kisebb gyerekeknek tökéletesen megfelel az alábélelt PVC- vagy a hajópadló, amelyre színes, mosható szőnyeget terítünk, hogy puhább és kényel­mesebb legyen. Alkalmazzunk csúszásgátló hátlapot is.

Padló gyerekszoba

A padlószőnyeg kényelmes járófelület, a semleges színűek azon­ban csak nagyobb gyerekek szobájába valók, akik már kinőttek a pecsételős-maszatolós korból.

A deszkapadló előnye, hogy akárhányszor át lehet festeni, feltéve, hogy mindig ugyanolyan, a bútorzathoz illő színűre festjük. Esetleg élénkíthetjük a padlót valami vidám mintával. Kopásálló és tartós felület kialakításához használjunk speciális padlófesté­ket, vagy hordjunk fel több rétegben színtelen lakkot.

Ha kedveljük a színes padlót, de szeretnénk meg­hagyni a változtatás lehetőségét is, fektessünk le fel­szedhető padlószőnyeg lapokat, amelyek valamilyen mintát adnak ki. Jól mutat, ha középen alkalmazunk egy színt, a széleken pedig valami mást, mintha egy szőnyeg lenne a szoba közepén. A lapok előnye, hogy a kopott vagy foltos részeket áthelyezhetjük kevésbé feltűnő helyre, például az ágy alá.

Átalakítható bútorok

Ha az adaptálhatóságot tartjuk szem előtt, válasszunk minél egyszerűbb bútorokat. Ha csak néhány bútorda­rabról van szó, érdemes a legjobbat venni. Az ágy kivá­lasztása gondos mérlegelést igényel. Lehe­tőleg olyan babaágyat vásároljunk, amelyet később heverővé alakíthatunk át. A csecsemő szobájában szükség van pelenkázó szekrényre, de olyat keressünk, amelyben rakodóhely is van, hogy a szekrény „tovább szolgáljon”, amikor a kisgyerek kinövi a pelenkás kort.

Mindezeken túl is próbáljunk rugalmasan gondol­kodni, és tervezzünk olyan bútorokat, amelyek hozzá­igazíthatók a különböző funkciókhoz. Mini székek és asztalok helyett válasszunk babzsákokat vagy kosarakat, amelyek akkor is jól használhatók ülő-és tároló helyként, amikor a gyerekek már nagyobbak. Előnyösek az elemes bútorok, amelyeket különböző elrendezésben lehet a szobában elhelyezni, a görgős elemek pedig igen praktikusak.

A gyerekszoba az a hely, ahol felhasználhatjuk a többi szobában feleslegessé vált, de jó állapotú és kreatívan variálható bútorokat, vagy a felújított bolha­piaci szerzeményeket. Nézzünk körül, nincs-e a lakás­ban olyan átalakítható szekrény vagy komód, amelyet egy réteg világos színű, mosható festékkel újjá lehet varázsolni. A későbbiekben még akárhányszor újrafest­hetjük, vagy az alapszínhez közeli tónusokkal, illetve kontrasztos színekkel kiemelhetjük az ajtókat és a fiók­frontokat.

Gyerekszoba, tárolók

A bútorokra és a tároló ládákra házilag is szerelhetünk görgő­ket, amelyek lehetővé teszik, hogy az alkalomnak megfelelően könnyen átrendezzük a szobát.

Pelenkázó

A pelenkázó szekrény nélkülözhetetlen darab a csecsemő szobájá­ban, de válasszunk körültekintően, lehetőleg olyat, amelyet később is használhatunk a gyerekholmik tárolására.

Sokoldalú témák

Legyünk kreatívak, és kerüljük a „fiús kék” és a „lányos rózsaszín” sztereotip, mára meglehe­tősen unalmassá vált színösszeállításokat, amelyek korlátok közé szorítják a berendezés­sel kapcsolatos ötleteinket, és nagyon meg­nehezítik a későbbi szobacseréket és meg­osztásokat. Ugyanez vonatkozik a nemekre jellemző, tipikusnak tartott mintákra, például a virágokra és a futballistákra – jobban járunk az általános témákkal, például a kockákkal, csíkokkal, pöttyökkel, és a sávokban vagy tömbökben alkalmazott homogén színekkel.

Egyéb berendezési tárgyak

A textilek és az ágyneműk a legalkalmasabbak arra, hogy igazodjunk a gyerekek éppen aktuális szeszélyei­hez, de érdemes kerülni a túlságosan „naprakész” dara­bokat, amelyek hamarosan kimennek a divatból. A vilá­gos színek és élénk minták mutatnak a legjobban, és ha van olyan huzat, amelyiknek a két oldalán más-más minta van, két legyet üthetünk egy csapásra, ha legkö­zelebb kifordítva húzzuk fel a párnára vagy a paplanra.

A sokféle textúra vidámabbá teszi a gyerekszobát, és ösztönzőleg hat a gyerekek képzeletére, ezért pró­báljunk különféle textileket vegyesen alkalmazni. A gyerekek kedvelik a szőrmével bevont díszpárnákat és a puha szőnyegeket.

Ha a gyerekeink nem tudnak meglenni kedvenc mesehőseik nélkül, mi azonban nem szívesen látnánk őket az ágyhuzatokon, keressünk olyan lámpaernyőt, papírkosarat, kartondobozt és természetesen poszte­reket, amelyeken megtalálhatók ezek a figurák, de viszonylag olcsók, és gyakrabban lecserélhetjük őket. Semleges háttér előtt még jól is mutatnak. Idősebb gyerekek szobájába különleges tárgyakat is elhelyezhetünk, például lávalámpát, amely érdekes és enyhén „tudományos”, tetszik a felnőtté érő kamaszok­nak, és megnyugtató légkört teremt az elalváshoz.

Közös gyerekszoba

A személyiségük fejlődéséhez, valamint ahhoz, hogy megtanulják, hogyan vállal­janak felelősséget a dolgaikért, a gyere­keknek szükségük van saját területre. Ha több gyerek lakik egy szobában, osszuk meg a teret, hogy mindegyik úgy érezze, van olyan rész, ami csak az övé.

A tér felosztása színekkel

A különböző területeket a legegyszerűbben színekkel különíthetjük el. Engedjük, hogy mindegyik gyerek ki­válassza a saját részén a fal színét, vagy ha ez túl kocká­zatos, válasszunk két elütő színt, amelyek jól mutatnak ugyan együtt, de határozott kontrasztot képeznek egymással. Ezután a gyerekek két-két szomszédos falat kaphatnak a saját színükkel lefestve, és a falak által al­kotott sarok a magánterületük. Középen is elválaszthat­juk a szobát úgy, hogy a szemben lévő falak felénél vál­toztatjuk a színt. Vidám díszítést alakíthatunk ki ezzel a határvonallal, ha egyenes helyett hullámos vagy cikcakkos határvonalat festünk, vagy a két különböző szín úgy illeszkedik, mint egy kirakós játék darabkái.

Egyéni stílus

Ha fejleszteni szeretnénk gyermekeink kreativitását, és hangsúlyozni szeretnénk, hogy mindegyikük saját, különálló területtel rendelkezik a közös szobában, ahol – bizonyos keretek között – azt csinál, amit akar, biztosítsunk bőséges helyet, hogy egyéni módon kifejezésre juttathassák egyéniségüket. Tegyünk fel tűzőtáblákat a falra, amelyre képeket és kivágásokat erősíthetnek fel, és fessünk le egy-egy felületet speciális mágnes festékkel (hogy még gombostűre, rajzszögre vagy ragasztóra se legyen szükség) vagy iskolatábla-festékkel hogy színes krétával firkálhassanak a falra.

Tipp! Nem biztos, hogy ténylegesen el tudjuk választani a közös gyerek­szobát, a különböző színű ágyneműk és kiegészítők azonban segíte­nek kijelölni kinek-kinek a saját területét.

Különböző stílusú ágyneműkkel is hangsúlyozhat­juk a megosztást, például az azonos szín-összeállítású, de eltérő mintájú paplanhuzatokkal, amelyeken meg­találhatók mindkét szoba fél színei. A padló színe is különbözzön a két terület között. A fapadlót tetszőle­ges színűre festhetjük (és ha kell, újra átfesthetjük). A kontrasztos színárnyalatú szőnyegek (csúszásgátló alátéttel) egyszerűen megoldják a dolgot, és puha felü­letükkel kényelmesebbé teszik a szobát. Szőnyegpadló ­lapokból olyan mintát alakíthatunk ki, amely a másik térfélen színeiben fordítottan ismétlődik.

Gyerekszoba elválasztás

A nyitott polcos szekrény hatékony térelválasztó; kettéválaszthatjuk vele a közös szobát, vagy – ahogyan a képen látható – elkülöníthetjük a tanulásra szolgáló területet a játszóhelytől.

Választóvonalak

Hangsúlyosabb elhatárolási mód a bútorokkal megol­dott térelválasztás. A nyitott polcos elemek a legprakti­kusabbak, mert mindkét oldalon hasznos tároló helyet biztosítanak a könyveknek, játékoknak, CD-knek és iskolai holmiknak. A nyitott polcok átengedik a fényt, így a szoba egésze világosabb lesz. A széles alapú, erős szerkezetű bútorok megtámasztás nélkül is biztosan megállnak a helyükön, de a gyerekekkel meg kell értet­ni, hogy nem szabad felmászni rájuk.

Az elemes, koc­kákból álló rendszerek különösen jól hasznosíthatók, mert változatos és célszerű alakzatban helyezhetjük el az egyes darabjait. Építsünk a kockákból várfalszerűen különböző magasságú kupacokat, vagy helyezzük el őket lépcsőzetesen, hogy a szoba egyik végén a mennyezetig érjenek, a másik végén pedig a padló szintjéig csökkenjen a válaszfal magassága.

Rácsos elválasztó

Ha kevés a hely ahhoz, hogy polcokból építsünk térel­határolót, szereljünk fel elválasztó rácsozatot. Ezen is áthatol a fény, és mindenfélét rá lehet akasztani, vagy képeket, posztereket és feliratokat lehet rá feltűzni vagy ragasztani. A nagyméretű kerti lugas rácsot rögzí­teni kell, ha viszont két-három kisebb darabot zsané­rokkal kapcsolunk össze, az elválasztót tetszés szerinti alakzatban állíthatjuk fel, és össze is csukhatjuk, ha már nincs rá szükség.

Ideiglenes elválasztok

A gyerekek nagyon szeszélyesek, és a korábban hevesen igényelt térelválasztót megunva hamar vissza­követelhetik a nyitott elrendezésű szobát, ezért ésszerű megoldás olyan ideiglenes jellegű térelválasztót felállí­tani, amelyet könnyen és gyorsan eltávolíthatunk. Amennyiben kis padlófelület áll rendelkezésünkre, a megosztást a mennyezetre függesztett rolókkal is megoldhatjuk. Ezzel olyan térelválasztót készítünk, amelyet néhány másodperc alatt leereszthetünk, illetve felhúzhatunk.

Gyerekágyak

A felnőttek életük körülbelül egyharmad részét ágyban töltik, a korán fekvő kis­gyerekek és a reggel nehezen feltápászko­dó nagyobb gyerekek pedig közel a felét. Éppen ezért nagyon fontos, hogy jó ágyat válasszunk nekik, hiszen ez a kisgyerekek­nél valójában nemcsak az alvást szolgálja, hanem sok-sok valóságos és képzeletbeli játék színtere is.

Ágyak tároló helyekkel

A gyerekeknek manapság annyi és annyiféle játékuk van, hogy egy kicsit lazítani kell a rendrakás általános szabályain, amikor a birodalmukat tervezzük. A meg­növekedett rakodóhely igényre már az alvóalkalmatosság kiválasztásakor is gondolnunk kell. Érdemes olyan ágyat venni, amely magában foglal valamiféle tárolási lehetőséget, vagy lehetővé teszi annak utólagos kialakí­tását. A legegyszerűbb ilyen jellegű megoldás a lába­kon álló ágykeret, amely elég magas ahhoz, hogy nagyobb dobozokat és rekeszeket lehessen betolni alá. Ha nem mi magunk szeretnénk kialakítani ezeket a tároló helyeket, olyan heverőt is választhatunk, amely alá teljes hosszúságban fiók van beépítve, vagy esetleg több fiók, illetve más kihúzható elem kombiná­ciójával látták el.

Gyerekágy

A ferde mennyezetű beugró ideális hely egy barátságos, be­épített gyerekágynak. Az alsó részében praktikus tároló helyeket alakíthatunk ki.

Fantáziadúsabb megoldást jelent a középmagas, félig-meddig emeletes ágy, amely egy emelvényre helyezett, létrával elérhető matracból és az alatta lévő fiókokból, polcokból, emellett egyes típusoknál kihúz­ható íróasztalból áll. Akadnak szép számban olyanok is, amelyekbe egy egész játékházat építenek be, a magasí­tott ágy oldalába vágott ajtóval és ablakokkal, megint mások alá pedig sátrat lehet építeni. Persze egy egysze­rű, magas lábakon álló keretes ágy alatt házilag is ki­alakíthatunk játékteret vagy búvóhelyet, például úgy, hogy elhúzható színes függönyt szerelünk rá, és beállí­tunk alá egy alacsony asztalkát és széket.

Fantáziaágyak

A kisgyerekek fantáziája határtalan, ha játékról van szó. A házban bárhol – például a lépcső alatti szekrényben – képesek kuckót építeni, vagy a ruhaszárítóból állíta­nak maguknak sátrat néhány pokróc ráborításával. Az ágy ugyanígy válhat a játék színterévé, bármilyen egyszerű is. Ha azonban egy kicsit serkenteni szeret­nénk a fantáziájukat, beszerezhetünk versenyautó, tűzoltóautó, hajó, busz, házikó, vár vagy űrhajó alakú ágyat. Nagy sikert arathat, ha az ágy köré valóságos játszóteret építünk, s ezzel egyúttal mentesíthetjük a ház többi részét a szétszórt játékoktól és kacatoktól.

Emeletes ágyak

A kétfekhelyes nagyméretű emeletes ágyak népszerű­ek a gyerekek körében, ezért érdemes kihasználni a lelkesedésüket – az emeletes ágy nagyszerű megoldás, ha két gyerek lakik egy közös szobában, vagy ha gyakran kell vendéggyereket elhelyezni éjszakára. A keret készülhet hagyományosan fából (amelyet lefesthetünk, ha színesebbé kívánjuk tenni a szobát) vagy acélból.

Praktikus tanácsok

Rácsos ágy helyett, amelyet a kisgyerek hamar kinő – és sok esetben még ennél is hamarabb érzi úgy, hogy nem szeretne benne aludni – válasszunk levehető oldalak­kal körülvett gyerekágyat, amelyet heverővé lehet alakítani. A legelegánsabb típusokat a francia litbateux (hajlított végű ágy) mintájá­ra alakítják ki, és díszpárnákkal mutatós kanapéként lehet használni, amikor a gyerek már nagyobbacska.

Az emeletes ágyak nagyszerűen kihasználják a szoba teljes belmagasságát, de gyakran előfordul, hogy a szabványos méretűek szélesebbek és hosszabbak, mint ami a gyerekszobába kényelmesen elfér. Nagyon kis szobákba érdemes asztalossal méretre csináltatni emeletes ágyat.

Színes, mutatós fejtámlautánzatot festhetünk a gyerekágy fejénél a falra, vagy textillel behúzott parafa táblát erősíthetünk fel ide, amelyen néhány mély zsebet alakíthatunk ki a könyveknek, plüssállatoknak, zseblámpának és más hálószobai kellékeknek.

Gyerekágy

Ez az emeletes ágy valóságos mesevár. A toronnyal és a csúszdával egybeépítve kapható, és bizonyára minden kisgyerek fantáziáját megmozgatja.

Mindkét típus szétszerelt állapotban kap­ható, tehát házilag kell összerakni. Van olyan emeletes ágy, amelyet szét lehet szedni két különálló ággyá. Ez azért praktikus, mert az alvóhellyel kapcsolatos igé­nyek később várhatóan meg fognak változni, például új lakásba költözünk, vagy a gyerekek idősebbek lesznek, és külön szobát kapnak. A legkényelmesebb változat az, amelyiknek az alsó része párnázott háttámlájú kana­pé, így napközben ülőhelyet is biztosít.

Ha magas ágyat helyezünk a gyerekszobába, hasz­náljuk ki a magasabb területeket is, például szereljünk fel magas polcokat az ágy mellé. Egy keskeny polcsor a felső ágy mellett praktikus éjjeliszekrényként szolgál, amelyre könyveket, rádiót és ébresztőórát lehet tenni, bár néhány emeletes ágy saját, a keretre erősíthető asztallal is rendelkezik. Az olvasólámpát is az ágykeretre csíptethetjük, ami stabilabb és biztonságosabb megoldás, mint egy a magas polcra állított lámpa, amelyet könnyű a drót­jánál fogva lerántani.

Gyerekágyak

A magas kialakítású ágy alatt egy kanapét is találunk, amely napközben kényelmes ülőhely szükség esetén pedig vendégágyként szolgál, sőt még az íróasztalnak is jut mellette hely.

Tanulás és játék

A számítógépek elterjedése óta a gyere­kek életében is alig lehet különválasztani egymástól a munkát (azaz a tanulást) és a játékot. De természetesen a hagyományos játékszerek továbbra is nagy szerepet kap­nak a kreatív gondolkodás ösztönzésé­ben. A különféle tárgyak felhalmozásakor azonban ügyeljünk arra, hogy rendezett körülményeket tudjunk teremteni, ami­kor a házi feladat elkészítése van soron.

Íróasztal

Alapvetően fontos, hogy az a hely, ahol a gyerek tanul, kényelmes és világos legyen. Praktikus megoldás az ál­lítható magasságú asztal, amely a gyerekkel együtt nő, és ahol korábban a kicsi rajzolgatott, ott később a szá­mítógép kaphat helyet. Ha az tűnik praktikusabb megoldásnak, állandó íróasztal helyett a zsanérokkal a falra rögzített lehajtható fa asztallap is megteszi, amelyet kihajtható konzollal támasztunk alá, vagy az érdekesebb látvány kedvéért a falhoz erősített és az íróasztal külső sarkaihoz csatlakoztatott vaskos kötelek­kel vagy láncokkal is rögzíthetjük vízszintes helyzetben.

Írószertartók

A színes írószertartók és a fontos emlékeztetők számára készített vidám falitábla (a képen mágneses tábla) segít rendben tartani az íróasztalt.

A kéménytest melletti beugró ideális hely polcok felszerelésére, amelyek íróasztalként és könyvespolcként egyaránt szolgálhatnak a kisméretű gyerekszobában. Rendkívül fontos, hogy az asztalon vagy annak közelé­ben helyezzünk el megfelelő fényerejű lámpát, ne a mennyezeti lámpa halvány fénye mellett tanuljon a gyerek, és a számítógép képernyője se csillogjon be. Ha nincs elég hely ahhoz, hogy a lámpát az asztalra állítsuk, szereljünk csuklós olvasólámpát az asztal olda­lára vagy egy közeli polcra.

Biztosítsunk sok tároló helyet az írószereknek. Egy konyhai evőeszköztartó tökéletesen megfelel a ceru­záknak, zsírkrétáknak, gemkapcsoknak és más aprósá­goknak. Rendszeresítsünk egy falitáblát, amelyre fel le­het tűzni az üzeneteket, emlékeztetőket, az órarendet és a meghívókat. Ez lehet egy mágnes festékkel bevont felület (amelyen hűtő mágnesekkel lehet rögzíteni a cetliket) vagy különböző színekben kapható parafa tábla, amelyet beillesztünk a gyerekszoba színösszeállí­tásába. A parafára színes rajzszögekkel lehet feltűzni a cédulákat, de ha bevonjuk textillel és szalagokból rácsozatot készítünk rá, utóbbiakba be lehet csúsztatni a papírdarabokat.

Ha lehajtható asztallapot erősítünk a falra, a fali­táblát e mögé is feltehetjük, hogy amikor az asztalt le­hajtjuk, láthatóvá váljon a tábla. Ha viszont az asztallap alsó felére rögzítjük a táblát, akkor lesz szem előtt, ami­kor az asztalt nem használjuk.

Játéktér

A gyerekek ellenállhatatlanul vonzódnak a kis kuckók­hoz, ezért olyan jó ötlet az alulra beépített játéktérrel rendelkező ágy. Még a normálméretű szobákban sem igen jut elég hely egy egész játékháznak, de leválasztha­tunk egy kisebb területet például a ferde mennyezetű padlásszobában, kihasználva az alacsony sarkot, ahová nem lehet bútort beállítani. Ablakot és ajtót is vág­hatunk a kuckó oldalába.

Ha nincs elég hely egy ilyen állandó építménynek, válogassunk a közös szobánál felsorolt ötletekből és paraván vagy roló segítségével alakítsunk ki játékházat. A lugas rácsból, festett fapanelekből vagy fakeretre feszített szövetből készített zsanéros paravá­nokat összehajtogatva a fal mellé állíthatjuk, hogy ne foglaljanak el helyet, amikor nincsenek használatban, a mennyezetre rögzített rolók leeresztve textilfalat alkotnak a kuckó körül. Jól mutatnak az élénk színű rolók, míg egyszínű vászonra magunk is ráfesthetünk egy várkastélyt, boltot vagy más választott témát.

Mókás padló

A padló fantáziadús játékötletekkel is szolgálhat. Fessünk hatalmas kockákat vagy pöttyöket a padló­deszkákra, amelyen ugróiskolát lehet játszani, vagy te­rítsünk le falusi udvart, vasutat vagy autóutakat ábrázo­ló, mosható játszószőnyeget, amelyen saját maguk által kitalált játékokat játszhatnak a gyerekek. Találjunk helyet az ágy vagy a szekrény alatt a játék­várnak és az ehhez hasonló dolgoknak, hogy ne kelljen minden használat után szétszedni őket. Biztosítsunk sok felcímkézett dobozt és húzózsinóros zsákot az építőkockáknak, legóknak és más hasonló játékok­nak.

Gyerek szobában

Alakítsunk ki tematikus gyerekszobát, amelyben fiunk vagy lányunk alhat, játszat és tanulhat. Nemcsak nekünk okoz örömet a berendezés megtervezése, de a gyerekek is lelkesen veszik birtokba a szobát.

Kreatív tároló helyek

A gyerekszobában vonzó tároló helyeket kell kialakítani, hogy a gyerekek valóban hajlandók legyenek élni a lehetőségekkel. Használjunk ki minden sarkot, és azzal ösztönözzük gyermekeinket holmijaik rendben tartására, hogy külön helyet biztosítunk a ruháik, az iskolai holmijuk és a játékaik számára.

Alacsony tároló helyek

Az alacsony tároló elemek alkalmazása a legpraktiku­sabb megoldás kisgyerekek számára, mert könnyen el­érik, és saját maguk is elrakhatják a holmijaikat. Az ágy alá tolható kosarakat és rekeszeket feltornyozhatjuk a fal mellett, hogy ne foglaljanak nagy padlófelületet. A nagy fedeles kosarak és a műanyag szennyesládák azért jók a játékok tárolására, mert könnyű a fedelük, és nem csípik be az aprócska ujjakat. Az egymásra illeszthető, kis helyet foglaló színes műanyag rekeszek úgy festenek, mint egy építőkockákból emelt torony, még állványt is készíthetünk, amelybe becsúsztathatjuk őket. Készen is kapható ilyen kerekes állvány, és ha áttetsző dobozokat választunk, látni lehet a tartal­mukat.

Tárolók

Válasszunk a gyerek korának és magasságának megfelelő tárolási le­hetőségeket – nem várhatjuk el egy totyogó apróságtól, hogy elpakolja a játékait, ha nem éri el a láda tetejét.

Kocka alakú elemek

Az elemes tároló helyek azért ideálisak, mert elrende­zésük a gyerek növekedésével párhuzamosan módosít­ható: először egy sorba rakjuk őket a földön a fal mellett, hogy alacsony szekrénysort alkossanak nyitott és zárt mély polcokkal és a tetejükön ülőhellyel, később, amikor a gyerek megnő, magasabb felépítésű­re alakíthatjuk a könyveknek, CD-knek és a hifitorony­nak. Kisebb kivehető rekeszeket, például cipődobozokat és irattartókat illeszthetünk be a kockapolcokba. A kockákból álló elemes bútor különösen praktikus a tetőtéri szobákban, mert háromszög alakú szerkeze­tet építhetünk belőle a ferde mennyezet alá, és csak egy vagy két elem magasságú részt illesztünk be oda, ahol a plafon a legalacsonyabb.

Érdemes színesre festeni a kockákat, mert az érde­kesebb tárolóba szívesebben pakolják be a holmikat a rendetlen gyerekek. A gardrób- és fiókos szekrénye­ket is vidámabbá tehetjük. Fessünk minden fiókot más színűre, illetve az ajtókat és a fogantyúkat a bútor alap­színével ellentétes színűre.

Szekrények

A festetlen fa kockapolcokat tetszőleges színre lehet festeni. Rengeteg holmi elfér bennük, és könnyen át lehet őket helyezni, vagy átalakítani a gyerekek változó igényeinek megfelelően.

Akasztós tároló hely

Bármi, ami szabadon hagyja a padlót, hasznos dolog, ezért akasztós tároló helyek kialakításá­hoz szereljünk fel sok kampót és fogast. Az ezekre felakasztott húzózsinóros zsákok­ban játékokat, ruhákat és cipőket, műanyag homokozó vödrökben pedig apróbb tárgyakat, például kisjáték állatokat, zsírkrétát vagy mágneses számokat és betűket lehet tárolni.

Textilborítók

Amennyiben nem bízunk abban, hogy a gyerekek rendet tudnak tartani a nyitott polcokon, könnyen szekrénnyé alakíthatjuk őket néhány takarófüggönnyel vagy rolóval. Egyszerű ezeket elkészíteni, és gazdasá­gos, helytakarékos alternatívát kínálnak a kemény faajtók helyett. Vászon vagy műanyag ruhatárolót is választhatunk faszekrények helyett; sokkal kisebbek, és sokoldalúan kihasználható tároló hellyel szolgálnak a gyerekholmik rendben tartásához. Ne feledjük, hogy a gyerekeknek általában nincs szükségük olyan sok akasztós szekrényre, mint a felnőtteknek (a legtöbb ruhájukat összehajtogatva lehet tárolni), illetve a rövidebb akasztós hely is elegendő.

A falra felerősített papír- vagy műanyag hengerek­ben iskolai rajzokat és posztereket lehet tárolni anél­kül, hogy összegyűrődnének. Rácsot is szerelhetünk a falra, és tetszés szerinti mennyiségű kampót és fogast akaszthatunk rá anélkül, hogy megsértenénk a mögöt­te lévő falat.

Ne feledkezzünk meg a fejünk fölötti térről sem. Lógassunk le a mennyezetről hálót (például halászhá­lót), ebben tarthatják a gyerekek például a plüssállatokat, hiszen ezek nem sérülnek, meg és nem sértenek meg senkit, ha véletlenül leesnek.

Kreatív szekrények

Alkalmazzunk színeket, optikai trükköket és térhatású díszítéssel ellátott előlapokat, hogy a szekrények beleilleszkedjenek a gyermekszoba világába, és ne haszonta­lan bútoroknak, hanem mesebeli elemeknek tűnjenek.

 • Egy magas szekrényre festett világítótorony tenger­parti hangulatot teremt, míg ha óriáskereket festünk rá, a gyerek falusi vásárban érezheti magát. Fessük át a kislányunk szekrényének ajtaját egy babaház hom­lokzatává, a szekrény belsejében pedig egyes polco­kat alakítsunk „szobákká”. Tegyünk lambéria ajtót egy beugróra. Ha kötélből fogantyút erősítünk rá, hajókabinban érezheti magát a szoba kis lakója.
 • Fessünk le egy keskeny szekrényajtót élénk színű csí­kokkal, hogy úgy nézzen ki, mint egy vásári bábszín­ház függönye. Még élet hűbb a dolog, ha valóban akasztunk egy tarka függönyt a szekrényajtóra.
 • Készítsünk a lovagi tornák sátrait idéző szekrényt: akasszunk fel az alkóv fölé színes drapériát, ez lesz a sátor csúcsa, alá pedig feltekerhető csíkos vászon­lapot, amely eltakarja a mögötte lévő polcokat.
 • Fessünk le egy szekrényt bohóckockásra. Először rajzoljuk rá a mintát ceruzával, majd takarószalag segítségével biztosítsuk, hogy a kockák oldalai egye­nesek legyenek.

Festett gyerekszekrény

Némi kreativitással, néhány doboz festékkel és különleges szekrényaj­tó- vagy fiókfogantyúkkal könnyen átalakíthatjuk az unalmas vagy csú­nya bútorokat a gyerekek számára vonzó darabokká.