Lakásdekoráció

Tárolás a hálószobában (gardrób, bútorok, helytakarékos ajtók)

A hálószoba tároló helyeinek nagy része ruhák és cipők befogadására szolgál, de piperecikkeket, kozmetikumokat, könyve­ket, dísztárgyakat, személyes iratokat és emléktárgyakat is el kell benne helyez­nünk. A nappali szobatároló helyeihez hasonlóan itt is el kell dönte­nünk, hogy a holmijaink közül mi maradhat, elöl, és mit kell elpakolni.

Gardróbok méretre

Ahogyan a nappali szobában, a zárt helyen való tárolás a hálóban is megszünteti a rendetlenséget. A legjobb megoldás itt is a beépített bútor, amellyel maximálisan kihasználhatjuk a rendelkezésre álló helyet, és a leg­megfelelőbb tárolást biztosíthatjuk a holmijainknak.

Gyakorlatilag arról van szó, hogy a beépített konyha alapelvét alkalmazzuk a hálószobában. A beépített hálószobabútorokat gyártó cégeknek művészi szintre sikerült fejleszteniük ezeket a rendszereket, ezért még akkor is érdemes megnézni, milyen eszközökkel és trükkökkel találnak helyet minden egyes ruhadarab­nak, ha nem kívánunk vásárolni. A lényeg az, hogy az egyetlen hosszú akasztós rész helyett több különálló rekesz legyen a zárt szekrényajtók mögött, amelyeket egymástól függetlenül, rugalmasan használhatunk különböző holmik elhelyezésére.

Először is vegyük számba, mennyi ruhát kell fel­akasztani, aztán válasszuk külön a rövid és a hosszú akasztós ruhákat. A hosszú kabátok magasabb akasztós helyet igényelnek, tehát a szekrények egy részében ma­gasra kell a rudat szerelni.

Beépített szekrény

A beépített szekrények maximálisan kihasználják a rendelkezésre álló teret, a tele faajtók helyett üvegfronttal kialakított elemek pedig kiküszö­bölik a szekrénysorok időnként barátságtalan egyhangúságát.

Fejtámlapolcok

Nem lehetünk elég kreatívak, ha arról van szó, hogy plusztároló helyeket alakítsunk ki a háló­szobában. Azzal, hogy MDF-lapokból keskeny polcos szekrényt készítünk, amelyet a heverő fölött a fejrészénél a falhoz rögzítünk, nemcsak egyedi fejtámlát alakíthatunk ki az ágynak, de rakodóhelyet is a könyveknek, a családi fény­képeknek, a rádiónak és az olvasólámpának. Megtakarítjuk vele az éjjeliszekrényt, ami sok helyet foglalna el, vagy az is lehetséges, hogy egyáltalán nem jut neki hely a szobában

A polc legyen körülbelül 15 cm mély magas, és valamivel szélesebb, mint a heverő. Az oldalaira szerelt lenyitható részbe becsúsz­tathatunk egy-egy lapos tárgyat, például olyan képeket, amelyeket csak ritkán nézegetünk, illetve esti olvasnivalókat.

A zakóknak, nadrágoknak és szoknyáknak csak feleolyan magas hely kell, ezért egy másik részben egymás fölé két rudat szerelhetünk fel, s így emeletes tároló helyet alakíthatunk ki, vagy ha egy rudat teszünk be magasra, alatta fiókokat vagy polcokat helyezhetünk el.

A többi helyet különböző méretű és mélységű pol­cokkal és fiókokkal tölthetjük ki. Szereljünk be nagyon mély fiókokat a pulóvereknek, és kisebb, sekélyebb fió­kokat az alsóneműknek és a zokniknak. A dróthálóból vagy átlátszó műanyagból készült fiókok tartalmát hosszas kutakodás nélkül azonnal áttekinthetjük. A magasan lévő polcokra kerüljenek a nem túl gyakran használt holmik. Alkalmazzuk azokat a térelválasztó elemeket is, amelyek segítségével a nagyobb rekesze­ken belül szép rendben tarthatjuk a dolgainkat.

Az ajtók belső felére szerelt rudakon például sála­kat és nyakkendőket tarthatunk; a rekeszekre osztott fiókokban az apróbb holmikat elkülönítve lehet tárol­ni; a cipőállvány a szekrény aljába kerül, e kényel­mesen elférnek egymás mellett a párok. Az akasztós cipőtartók egy sor elől nyitott vászonrekeszből állnak, amelyek mindegyike egy pár cipő befogadására alkal­mas. Néhány mély polcra rögtönzött fiókként dobozo­kat és kosarakat tehetünk.

Helytakarékos ajtók

Ha kevés a hely, vegyük fontolóra tolóajtók beszerelé­sét, hogy az ajtók kinyitva ne foglaljanak el helyet. Na­gyon kis helyiségben segít, ha az ajtókat tükör borítja, amely a fényt visszaverve világosabbá teszi és tágasabb­nak tünteti fel a szobát.

Mély szekrények

Ha két hálószobánk van közös fallal, egyesíthetjük a tároló helyeket úgy, hogy a közfal helyére mély szekrényeket teszünk, s gyakorlatilag egy dupla falú tároló helyet alakítunk ki. így mindkét szoba egy-egy dupla mélységű szekrényhez jut, de csak a fele széles­ségben, tehát a két szekrény egymás mellett áll, de ellenkező irányba néz.

Ha közös szekrényt szeretnénk kialakítani, amely­hez mindkét oldalról hozzá lehet férni, a szekrény egyik végén egy rész maradjon üresen, csak egy-egy ajtó legyen rajta mindkét szoba felől, és át lehessen menni az egyik szobából a másikba. Ebbe a részbe azután a dupla szekrény teljes mélységében egy rudat szerelhetünk, amely bőséges akasztós helyet biztosít.

Kreatív akasztós helyek

Még több akasztós helyet nyerhetünk nyitott görgős ruhatároló segítségével. A gardróbszekrényt helyettesí­tő vászonoldalú, cipzáras vagy tépő záras ruhatárolók jó ideiglenes megoldások, szét lehet őket szerelni, és félretenni, amikor nem használjuk. A felakasztható tároló alkalmatosságok azért hasznosak, mert nem fog­lalnak el helyet a padlón. Ilyenek például a zsebes táro­lók, amelyeket az ajtók belső felére vagy a szekrény bel­sejébe lehet felfüggeszteni, és cipőket, zoknikat vagy alsóneműket tarthatunk bennük. Fogasokon vagy kam­pókon öveket, sálakat és kalapokat tarthatunk, vagy húzózsinóros zsákokat akaszthatunk rájuk, amelyekben szennyest vagy apróbb ruhadarabokat tárolhatunk.

Hordozható ruhásszekrény

A hordozható ruhaakasztó kitűnő ideiglenes tároló helyként szolgál, például a vendégek ruháinak, de beállíthatjuk olyan félreeső sarokba is, ahol szekrény számára nincs elég hely.

Fonott kosár

Mindenféle méretben kaphatunk masszív fonott kosarakat, amelyek sokféle holmi számára kínálnak esztétikus tároló helyet. A textillel bélelt kosarak ideálisak a tiszta ágyneműhuzatok tárolására.

Extra tároló helyek

Megszámlálhatatlan egyéb tárolóeszköz segít elrejteni a ruhaneműket, hogy a hálószoba valóban pihenésre alkalmas, stressz mentes hely legyen.

Fiókos szekrények, görgős tárolók és szekrények: A szabadon álló fiókos szekrények, amelyek extra mély fiókokkal rendelkeznek, a pulóverek tárolására a leg­alkalmasabbak. Ezeket, valamint a fiókos öltözőasztalo­kat, vagy mély fiókos kerekes tárolókat bárhol el lehet helyezni. Elénk színű zománcfestékkel lefestett fém iratszekrényeket is átalakíthatunk ilyen célra.

Kosarak és dobozok: A nem mindennap használt tár­gyakat praktikus nagyméretű, fonott vagy faládákban tarthatjuk. Ezekben helyezhetjük el az ágyneműhuzatokat és a vastag pulóvereket, ráadásul a tetejük hasznos rakodóterület vagy ülőhely lehet. Néhány egy­másra rakott fonott kosár vagy régi bőrönd alkalmas az adott évszakban nem használt ruhák vagy más, olyan holmik tárolására, amelyekre ritkán van szükség. Nagyon jól mutatnak egy beugróban vagy sarokban.

Kisebb dobozokban tarthatjuk a sálakat, kesztyűket, alsóneműket, öveket és bizsukat. Díszes kalapdobozo­kat helyezhetünk el a fiókos szekrényen vagy a haszná­laton kívüli kandallóban. Prózaiabb megoldásként cipős dobozokat vonhatunk be textillel vagy papírral, de válogathatunk a számtalan különböző méretű és stílusú kész tároló doboz között is. Címkézzük fel és tartsuk őket az ágy alatt, a szekrény tetején vagy a nyitott polcokon.

Tároló hely az ágy alatt: Lapos műanyag dobozokban is tárolhatjuk a holminkat. Ezeket a nagyméretű, görgős, fedeles dobozokat kifejezetten arra tervezték, hogy beférjenek az ágy alá (még az alacsonyak alá is), és amikor szükséges, könnyen ki lehessen húzni őket. Jó megoldás a műanyag vagy vászon, cipzáras, doboz formájú tároló zsák is.

Porszívóval szívjuk ki az összes levegőt a tárolásra való vákuumzsákból, így feleakkora helyet foglal el, mint ha benne marad a levegő. Ennek a tulajdonságuknak köszönhetően kiválóan alkalmasak nagyobb holmik, például paplanok és párnák tárolására.

Tárolókosarak

Ezeket a szép, fedeles tengeri fűtároló kosarakat jól tele lehet pakolni, és egymásra téve önmagukban is esztétikus látványt nyújtanak.

Cipőlétra

Némi kreativitással szokatlan tárolási megoldásokat is kigondolhatunk, mint amilyen ez a cipőtartó létra – kiváló példa arra, hogyan kaphatnak egyszerű háztartási tárgyak új, érdekes szerepet a lakásban.

Méretre szabott tárolók

A kabátokat erős, széles vállfán kell tárolni, amelyek legömbölyített formája kitölti a ruhadarabok vállrészét. Ha erre nem fordítunk gondot, és egyszerűen csak az előszobai fogas kampóira akasztjuk őket, idővel kinyúlik az anyaguk, és fokozatosan elvesztik a formájukat.

A legjobb – de persze igen költséges és ráadásul helyigényes – megoldás egyébként a szabók által használt próbababa, amely a test vonalait reprodukálva tökéletes tároló helyet biztosít a kabátnak, ugyanakkor innovatív szoborként díszítőelem is lehet a hálószobában. Sajnos manapság már nemigen kaphatók a klasszikus, fából készült darabok, de az egy­szerűbb, keretre feszített vászonból kialakított változat könnyen beszerezhető. Ugyanilyen jól használható egyébként a műanyagból öntött vagy átlátszó plexi kirakatbaba is.

Polcok: A nyitott polcokon mutatósán lehet tárolni a színes pólókat és pulóvereket, ahol szín szerint elren­dezhetjük őket, mint egy ruhaüzletben, bár ez esetben gondosan oda kell figyelnünk a hajtogatásra, a rend­szeres mosásra és a molyok elleni védelemre, amelyek hamar megtalálják a puha gyapjúholmikat.

Nyitott polcokon tarthatjuk a könyveket és a dísz­tárgyakat is, bár porfogók, ezért rendszeres tisztítást és rendrakást igényelnek. Ha úgy gondoljuk, hogy nem vagyunk képesek rendet tartani, érdemes a polcokat elfüggönyözni a kíváncsi szemek elől.

Újszerű gondolkodás

Használhatunk nem kifejezetten ruhák vagy ágyneműk számára kialakított tároló alkalmatosságokat is. A pati­kaszekrények és konyhai fűszerszekrények praktikus kis fiókjaiban olyan apró tárgyakat tarthatunk, amelyek nagyobb helyen elkeverednének. A miniatűr irattartó szekrények, amelyeket eredetileg irodaszerek tárolásá­ra terveztek, kiválóan alkalmasak apró tárgyak, például bizsuk, hajcsatok és pántok tárolására. A zöldségtartó rekeszek a ruhásszekrénybe tolva összehajtogatott ruháknak biztosítanak tároló helyet, az egyik oldalukon lapos kerékpárkosarakat pedig fel lehet kötni egy nyakkendő rúdra a szekrény belső oldalán.