Lakásdekoráció

Klasszikus stílusú lakás jellemzői: falak, függönyök, padló, lakástextil

A történelmi stílusokból ihletet merítő klasszikus lakásbelsők sikerének kulcsa, hogy olyan ünnepélyes és elegáns szoba­belsőket alakítsunk ki, amelyek azt sugall­ják, hogy már generációk élték le bennük az életüket.

A látvány

A klasszikus stílus esetében a berendezés elemeinek minősége az egyik legfontosabb dolog, és ez vonatko­zik az összes építészeti megoldásoktól a bútorzaton át egészen az utolsó simításokig. Valamennyi tárgynak megvan a maga helye, ezért a lakásbelső megtervezését követően nem sok lehetőség nyílik a változtatásra.

A szimmetria mindegyik szoba berendezésében kiemelkedő fontossággal bír: egy dupla ágy két hozzá illő éjjeliszekrénnyel, rajtuk finom vonalú lámpák, az ágy felett középen pedig egy nagy tükör vagy egy szép festmény; nappali szoba két egyforma karosszék­kel a kontrasztos színhatású, de arányaiban harmoni­záló kanapéval szemben; vagy egy sorozat metszet vala­melyik falon tökéletes alakzatba rendezve. Az összhatás kifinomultan elegáns, és jólesik a szemnek. Bár a klasszikus stílusú belső tér modern elemeket is tartalmazhat, ezeket is a klasszikus irány­vonalak alkalmazásával kell beilleszteni, hogy tökéletes eredményt érjünk el.

Klasszikus stílus

A klasszikus stílusú szobabelsők kialakításánál takarékosan kell bánni a színekkel. Korhű színeket tartalmazó modern festékcsaládok haszná­latával könnyebben visszaadhatjuk az adott kor hangulatát.

A bútorzat valódi antik bútorok, utánzatok és modernebb darabok keverékéből állhat, de minden­képpen a klasszikus stílusjegyeket kell hordoznia. Az impozáns ágyak, nagyméretű tükrök, mozgalmas szobrok és elegáns formájú, díszes kidolgozású búto­rok korhű színekkel, egyszerű és elegáns berendezési tárgyakkal és gondosan megválasztott dísztárgyakkal társítva az időtlenség hangulatát árasztják, ami a klasszikus stílus egyik legalapvetőbb hangulati eleme.

Klasszikusfehér

A klasszikus fehér kiegészítőkkel nem tévedhetünk nagyot. Az egysze­rű fehér porcelán, a ropogós ágy- és asztalneműk vagy a bolyhos fehér törülközők lényeges elemei a klasszikus stílusú belső tereknek.

Klasszikus fürdő

Könnyebb a korhű színeket reprodukálni, mióta kaphatók speciális „történelmi” festékcsaládok, amelyeket korabeli leírások alapján készítenek el.

Miért tetszik?

Ha fényűző, ám egyszerű és elegáns dolgokkal szeret­jük körülvenni magunkat, a klasszikus stílus éppen nekünk való. Ez a felnőttes lakásbelső nemcsak jól szervezett életet, rendszeretet és a részletek iránti figyelmet követel, hanem a legjobb minőségű bútoro­kat és berendezési tárgyakat, és ezek elrendezésének szigorú szabályosságát is.

A klasszikus stílus jobban mutat hagyományos épí­tészeti elemekkel és tágas terekkel rendelkező ottho­nokban. Egy nagyobb szobában a tér lehetővé teszi, hogy a berendezés tökéletesen kibontakozzon a maga eleganciájában. A klasszikus stílusú lakások minden szobájának megvan a maga egyedi funkciója. A nappali nem biztos, hogy a mozgalmas családi élet megfelelő helyszíne, nem igazán alkalmas az azzal járó sokféle holmi befogadására, ezért érdemes egy „családi szobát” kialakítani, vagy legalább ügyes tárolási megoldásokat találni úgy, hogy ez ne befolyásolja a látványt, de azért megfeleljen a használhatóság kívánalmainak.

Nem feltétlenül kell a berendezés stílusát egyetlen korszakra korlátoznunk ahhoz, hogy mutatós klasszi­kus stílust alakítsunk ki. Legjobb, ha ahelyett, hogy túl­zsúfolt belső teret hoznánk létre, harmonikus keveré­ket állítunk össze, amely életstílusunknak is megfelel. Egy gyerekszobában például lehet egy gyönyörű antik, empire stílusú ágy, és választhatunk hagyományos la­kástextíliákat, de ezeket társíthatjuk klasszikus színű, modern beépített szekrényekkel, hogy praktikus rejtett tároló helyet biztosítsunk a ruháknak és a játékoknak. .

Fő jellemzők

  • Szimmetria: Tegyük harmonikussá a szo­bákat úgy, hogy párosítsuk össze a székeket vagy a fal melléállított asztalkákat, és fokozzuk a hatást hozzájuk illő párba állított képekkel vagy egy-egy asztalilámpa-párral.
  • Építészeti elemek: Használjuk fel az építészeti elemeket arra, hogy hangsúlyoz­zuk a klasszikus stílusú berendezést. Ilyen eszköz lehet például a helyiség középpontjában állókandalló vagy egy-egy díszléc, illetve a fal közepén vagy a mennyezet alatt futó szegély.
  • Jó minőségű anyagok: Az időtálló klasszikus berendezéshez elengedhetetlen a keményfa vagy intarziás padlóburkolat, a márvány kandalló, a politúrozott bútorok és a fényűző kelmék a damaszttól a selyemig.
  • Mutatós ablakok: Akasszunk az abla­kokra dúsan redőzött, hagyományos stílusú, például keresztdrapériás függönyöket, hogy ki­emeljük az ablakok arányait, s ez által nagyobb­nak és magasabbnak tüntessük fel őket.
  • Elegáns bútorok: A kárpitozott bútorok általában egyenes hátúak, és fakeretük van. Az elegáns arányú darabokat társítsuk sötét, politúrozott fából készült és bőrrel vagy üveggel kombinált bútorokkal.

A legfontosabb színek

Megpróbálhatjuk az eredeti festékek pontos utánzatait használni. Egyes festékgyártók forgalmaznak régi leírá­sokon alapuló, jellegzetes korabeli színekből álló antik festéksorozatokat. A klasszikus színpaletta tagjait eredetileg természe­tes pigmentekből nyerték, és sokféle tónust alkottak a lágy krémszíntől és aranytól a barnásszürke, barna, vörös és zöld árnyalatain át a kékekig.

A nagy választék ellenére a szobák falain ajánlatos a színek takarékos használata, a visszafogott alapszínt élénkíthetjük fehér­re vagy sötétebb árnyalatúra festett szegély- és dísz­lécekkel és lambériával. Teremtsünk kontrasztot a falak színe és a díszes parketta között. Díszítő festési technikákat is alkalmazhatunk: világosabb árnyalat felhordását sötét rétegre, csíkozást, szivacsozást vagy márványozást.

Falak

A (gyakran díszlécekkel és díszítőelemekkel tagolt) falfelületekre kiválasztott színek és minták – legyen szó korhű festékkel lefestett matt lambériáról vagy erősen mintás tapétáról – önmagukban is létrehozhatják, de akár tönkre is tehetik a stílus által megkövetelt hatást. Nemcsak egységet teremtenek és megadják az alaptónust a bútoroknak és a berendezési tárgyaknak, hanem a szoba hangulatának kialakításában is lényeges szerepük van azáltal, hogy a színek és arányok kombinációjával játszanak.

A korhű színeket tartalmazó festékcsaládokból könnyen kiválaszthatjuk a számunkra megfelelő festé­ket. A klasszikus stílusú szobabelsőkben a falakat több­nyire egyszínűre, mattra festik, és a szín megválasztása leginkább a helyiség adottságinak függvénye. Ne hasz­náljunk világoskéket és halványzöldet északi tájolású szobákban, mert hidegnek, ridegnek tűnhetnek. A lágy krémszín és a telt arany jó hátteret biztosít a bútor­stílusok többségének, és mindkét szín párosítható gazdagon aranyozott vagy mélyfekete tárgyakkal.

Az eredeti lambéria karaktert és klasszikus megjele­nést kölcsönöz a szobának, de ha újonnan csináltatjuk, ne tévesszük szem elől a falfelület osztásait, és igazítsuk a szoba arányaihoz. Az eredetit utánzó lambériát készíttethetünk fenyő- vagy MDF-lapok felhasználásá­val, amelyeket a falhoz illő színűre festünk. A tapéta jó megoldás a klasszikus stílusú belső terekben – válasszunk széles, függőleges csíkozású, nagy mintás damaszt- vagy klasszikus stílusú, nyomott mintás, azonos tónusokat kombináló tapétát.

Függönyök, rolók

A nagyméretű ablakokon jól mutatnak a klasszikus stí­lusú, elegáns függönyök, amelyekhez sok anyagra van szükség. Az ilyen függöny azonban túl hangsúlyos egy kisebb ablak előtt. Válasszunk földig érő függönyöket keresztdrapériával, fodrokkal vagy hullámos drapériá­val. A függönyöket a pazarabb látvány kedvéért ellenté­tes színű római vagy feltekerhető rolóval párosíthatjuk.

A klasszikus stílusú ablakok esetében nagy szerepet játszik az elegáns forma és a pontos, szabályos arányok. A legelegánsabb belső terekben korábban gyakran fedetlenül hagyták a nyílászárókat, és spalettákkal vagy zsalukkal tartották bent a meleget. A hagyományos stílusú spaletták, nyers faszínben vagy festett felülettel, még ma is praktikusak és hatásosak, és különösen jó megoldást nyújtanak olyan helyiségekben, ahol szeretnénk elkerülni a túl díszes függönyözést.

Bár arányaik elkendőzésével nagyobbnak láttathat­juk az ablakokat (használjunk például szélesebb füg­gönyrudat, és helyezzük az ablaknál magasabbra), kis szobákban alkudjunk meg, és válasszunk egyszerű, földig érő függönyöket halványszínű, sima vagy finom mintázatú kelméből. Fessük a falakat komplementer tónusúra, hogy eltereljük a figyelmet az ablakokról.

Világítás

A jó megvilágítás fontos szerepet játszik a klasszikus stílusú belső tér sikeres kialakításában – a rossz meg­világítás torzíthatja a szoba arányait, míg a jó fény­viszonyok hatására helyreáll a terek egyensúlya. Nagy szobák és nagy ablakok esetén a természetes fény és a lágy színösszeállítások fokozzák a tágasság és az ele­gancia érzését, amit még inkább kihangsúlyozhatunk a kandallópárkány fölé vagy a falakra helyezett nagy­méretű tükrökkel.

A természetes fény mellett szükség van mutatós mennyezeti lámpákra, amelyeknek fényerő-szabályozó­val ellátott kapcsolója van, hogy változtatni lehessen a szobabelső hangulatát, továbbá asztali és állólámpák­ra. A szimmetrikusan párban elhelyezett világítótestek elegánsak és ünnepélyesek, például a faragott fa fali­karok, az egyforma csiszolt üveg asztali lámpák selyem lámpaernyővel vagy a díszes bronz gyertyatartók.

Padló

Leginkább előszobákba, fürdőszobákba, konyhákba és ebédlőkbe illik a klasszikus megjelenésű fekete fehér kockás padló kerámiacsempéből, illetve márvány- vagy terrazzo (cementbe ágyazott márvány­darabok) lapokból, amelyek gyönyörűek, rendkívül kopásállók. (Hátrányuk mindamellett, hogy nehezek és drágák.) A márvány- vagy csempeburkolat alá érdemes padlófűtést is beépíttetni, hogy a járófelület télen is kellemes meleget árasszon, és igazán otthono­san erezhessük magunkat a szobában.

Klasszikus 3

A deszkapadlót borító régi festékréteg alatt gyakran kiváló padlóburkolat rejtőzik – újítsuk fel a padlót csiszolással, majd lakkozzuk le.

Klasszikus stílusú nappali és hálószobákban jó megoldás a fényezett fapadló, inkább sötét, mint vilá­gos tónusokban. Ez önmagában is szép, de szőnyegeket is teríthetünk rá. A keményfa a legmutatósabb, amely az idő múlásával egyre szebb lesz. A hagyományos mintázatú és intarziás parketták ma is népszerűek, és kis szerencsével szerezhetünk régi lakások bontásából származó eredeti, mintás parkettát. A meglévő puhafa deszkapadlókat is korhűvé varázsolhatjuk, ha lecsiszoljuk, felület kezeljük, pácoljuk, és ragyogó fényesre keféljük. Ha padlószőnyeg mellett döntünk, az legyen kiváló minőségű, és illeszkedjen a klasszikus stílusú szobabel­ső színvilágába.

Lakástextíliák

A klasszikus stílusú kelmék beszerzésénél nem érde­mes spórolni sem minőség, sem mennyiség dolgában. A vászon, a pamut, a selyem, a szatén, a damaszt, a bársony, a gyapjú és a gobelin mindegyike klasszikus textília, és igen sokféle módon fel lehet használni őket a kárpitozott bútoroktól a függönyökön át egészen a díszpárnákig és ágytakarókig. A modern stílustól el­térően itt a rojtok, zsinórok és paszományok is fontos szerepet játszanak.

Általánosságban véve az egyszínű felületek és vissza­fogott minták alkalmazásával emelhetjük ki a legjob­ban a belső tér egyszerűségét és eleganciáját, és hang­súlyozhatjuk a leghatásosabban a textíliák minőségét. Az egyszínű kelmék átviszik a pillantásunkat az egyik egyszínű felületről a másikra, a szembetűnő minták viszont magukra vonják a tekintetet.

Ha mégis meré­szebb mintákat és színeket szeretnénk használni, válasszunk színes brokátot, moaré selymet, hímzéseket és gobelineket, amelyek fokozhatják a klasszikus ha­tást, de ezeknek bele kell illeszkedniük a lakberende­zési koncepcióba, és nem elnyomni azt. A tökéletes látványhoz hozzátartoznak a hálószobá­ban a fehér ágyneműk, a fürdőszobában pedig a fehér frottír- vagy vászontörülközők és a vastag kilépőszőnyeg.

Ropogósfehér padló

A ropogós fehér vászon fényűző hangulatot áraszt, bárhol is alkalmazzuk. Keressük a legjobb minőségű vásznakat, kézi hímzé­seket és csipkéket.