Lakásdekoráció

Multikulturális stílusú lakás kialakítása: színekkel, falakkal, padlóval

Nem nehéz átlátni, miért vált olyan nép­szerűvé a globálisnak is nevezhető stílus. A lényege, hogy saját ízlésünk szerint alakítsuk ki a berendezési tárgyak multi­kulturális keverékét. Lehet, hogy csupán néhány egyszerű díszt választunk ki, de az is, hogy az egész szobát az adott témá­nak megfelelően alakítjuk át.

A látvány

A multikulturális tárgyak óriási választékának és az online vásárlásnak köszönhetően még sosem volt ilyen könnyű a világkülönböző tájairól származó bútorokat és berendezési tárgyakat beszerezni. Egzotikus hangu­latával és a különleges formákat, textúrákat és színeket felvonultató stílusok ötvözésével a globális lakberende­zési stílus izgalmas, új világot tár fel, gyakorlatilag figyelmen kívül hagyva a hagyományos bel terek kiala­kításának összes szabályát.

A nyugati világ tömeggyártásban készülő termékei­vel szöges ellentétben, a multikulturális stílus kézzel készített tárgyakat használ, amelyek a generációról generációra átörökített hagyományokat tükrözik. Ezek a tárgyak egyediek a maguk nemében.

A multikulturális stílus bármilyen méretű és adott­ságú otthonba illik, és használatát nem korlátozzák anyagi megfontolások. Néhány egyszerű népművészeti tárgy élénk színekkel kialakított környezetbe helyezve meglepő hangulatot teremthet anélkül, hogy egy vagyont kellene rá áldoznunk, másrészről a helyiség bútorzatának és berendezésének teljes cseréjével egzo­tikus környezetet hozhatunk létre, és teljesen meg­változtathatjuk az életstílusunkat

Antik heverő

Az antik tíkfaheverő meghatározó elem a szobában, és a ráterített élénk színű, tarka, trópusi textíliák mintha csak „visszhangoznák” a tál fő színeit.

Miért tetszik?

A multikulturális stílust bármilyen méretű és stílusú belső tér átalakítása során felhasználhatjuk. A hagyo­mányos formatervezést vibráló mintákkal, merész színekkel és egyedi alkotásokkal ötvöző merészebb és egzotikusabb megközelítés mellett a stílus felhasználá­sa természetesen visszafogottabb és fegyelmezettebb, klasszikusabb felhangú is lehet. Például egy gyönyörű­en faragott kelet-ázsiai szekrény és a rajta elhelyezett fadoboz gyűjtemény vagy egy a trópusokon használatos négyoszlopos ágy hagyományosabb szobabelsőbe is hatásosan beilleszthető.

A mutatós belső tér kialakításának titka, hogy olyan tárgyakat válasszunk, amelyeket szeretünk, ugyanakkor az életmódunknak is megfelelnek. Próbáljunk újszerű szerepet találni egy-egy különleges darab számára: a thaiföldi esődobból például fantasztikus dohányzó­asztalt készíthetünk, egy kézműves kerámiakancsóból pedig gyönyörű lámpát. A világ minden tájáról szárma­zó stílusok ötvözésével kedvünkre alakíthatjuk, és anya­gi lehetőségeink szerint olcsó kiegészítőkkel vagy drá­ga antik tárgyakkal gazdagíthatjuk a környezetünket.

A merész színhasználaton kívül ez a stílus lehetősé­get nyújt a változatos textúrák alkalmazására is. A kéz­zel készített termékek gyakran különleges anyagból vannak; gondoljunk csak a fonott kosarakra, a faragott fabútorokra és a sima márványra. A különféle textúrák vizuálisan gazdagítják a szobabelsőt, és természetes látványuk remekül harmonizál a színes festett felüle­tekkel és kelmékkel. Ha tetszik az ötlet, hogy az egész világot az otthonunkba költöztessük, a multikulturális stílus számunkra a legmegfelelőbb választás.

Fonott rost

Különleges rostokból készült darabokat is beilleszthetünk a berende­zésbe. A fonott kosárból kialakított dohányzóasztal mellett kényelmesen kávézgathatunk.

A legfontosabb színek

A felhasznált színek országonként és régiónként változ­nak. A mélyvörösnek például szimbolikus értéke van Kínában, Indiában gyakran találkozhatunk vibráló rózsaszínekkel, a mediterrán országokban pedig az élénk kékek és fehérek a legnépszerűbbek. Válasszunk ki néhány színt, és próbáljunk kitartani mellettük, hogy a lakásbelső színek és minták tekintetében egysé­ges maradjon. A multikulturális stílusú tárgyak többsé­gének színét a természetes színezőanyagok és festékek határozzák meg, ezért érthető, hogy a telt vörös, barna és földszínű árnyalatok meglehetősen elterjedtek.

Legelőször érdemes kiválasztani egy tárgyat, amely meghatározó elemként szolgál (például egy feltűnő mintájú szőnyeget, színes falikárpitot), és döntsük el, hogy melyik színét használjuk a berendezés alapszíné­ül. Amikor hagyományos nyugati tárgyakat kombiná­lunk egzotikus darabokkal, válasszunk valamilyen semlegesebb színt, például tört fehéret, krémszínt vagy bézst, amely nyugalmat visz a színek kavalkádjába, és lágy háttérként kiemeli a multikulturális elemeket.

Fő jellemzők

  • Egzotikus stílus és hangulat: Bárhogyan is válogatjuk össze a bútorokat és a dísztárgyakat, az izgalmas multikulturális darabok társítása révén egyedi vonásokkal gazdagíthatjuk otthonunkat.
  • Textíliák: A kelméket falak, bútorok, ablakok, padló és ágyak borítására használ­hatjuk. Melegséget adnak a szobabelsőnek, és csodálatos minta-, szín- és textúra kombinációikkal garantálják az azonnali hatást. Össze­válogathatjuk őket tudatosan, de gyakran az is beválik, ha egyszerűen az ösztöneinkre és a gyűjtőszenvedélyűnkre hagyatkozunk.
  • Fából készült tárgyak: A fa sokféle bútor és dísztárgy alapanyagaként szolgál, a durván megfaragott tálaktól és szobroktól a patinás antik indiai szekrényekig.
  • Textúra: A textúra kiemelt szerepet játszik a multikulturális stílusú belső terekben. Tipikus példái a rattan, a nád, a fonott vessző, a bam­busz vagy a pálmalevél, amelyekből bútorokat, ernyőket, árnyékolókat, padlóburkoló anyago­kat vagy kiegészítőket készítenek.

Könyv

Az apró részletek teszik egyedivé és érdekessé a szobabelsőt. A stílusok és minták eklektikus keverékének kialakítása egyúttal kiváló szórakozást is jelent.

Falak

A multikulturális stílusú lakásbelsőkben a festék a leg­kézenfekvőbb anyag a falak felújításához. A tökéletes festékréteg helyett törekedjünk kevésbé merev meg­közelítésre matt, földszín árnyalatú, lágy festéssel. így a minták kavalkádjával és az eklektikus berendezéssel ellentétes, egyszerű hatást érünk el. Struktúravakolat használatát is érdemes fontolóra venni, amely lágy pasztellszínekkel lefestve jól mutat rusztikus bútorok társaságában, és napszítta, meleg hangulatot áraszt.

Lágyszínű falak

A lágy színűre festett egyszerű fal szép kontrasztot alkot a multikulturális stílusú berendezés vibráló mintáival és színeivel. Fele-fele arányban hígítsuk a festéket vízzel, és széles ecsettel hordjuk.

Tapétát is használhatunk: hatalmas választék áll rendelkezésünkre a különleges és egyedi hatású anya­gokból. A természetes textúra kedvelőinek a fűfélékből és bambuszból készült, illetve a kézzel készített tapéták ajánlhatók, míg a vibráló, telt színű, arany vagy ezüst levélmintás tapéta a sötét színű indiai fabútorokkal vagy marokkói dísztárgyakkal berende­zett szobában mutat jól.

Függönyök, rolók

Kerüljük a túldíszített hagyományos függönyöket, sze­gőket és fodrokat. Használjuk ki inkább a kelmék nagy választékát. Bár könnyen készíthetnénk sima földig érő függönyöket színes mintás anyagokból vagy textúráit szőttesekből, legyünk kreatívabbak, és használjuk fel újszerű módon a más célú hagyományos textileket. Egy selyemkendőből például fülek rávarrásával remek­be szabott, különleges függönyt készíthetünk, amelyet rúdra fűzve akaszthatunk fel.

Könnyű takarókat, szőnyegeket, sálakat és ágyhuzatokat is átalakíthatunk függönnyé vagy rolóvá. Természetes fa-, bambusz- vagy papírrolókkal megőrizhetjük az ablak stílusának egy­szerűségét. Fa zsalugátert vagy dekoratív, faragott spalettát is felszerelhetünk. Legyünk találékonyak az antik tárgyak esetében is: különleges, díszes, faragott ablak­táblákat át lehet alakítani, és fel lehet őket használni az ablak keretezésére, illetve árnyékolásra.

Világítás

A praktikus megvilágítás ugyan lényeges a konyhában, a fürdőszobában és a dolgozószobában, a multikultu­rális stílus mégis inkább az egzotikus hangulatot, és az otthonos, hívogató környezetet részesíti előnyben. Ha hagyományosabb jellegű multikulturális stílusra törekszünk, markáns egyedi darabokkal javítsuk fel a meglévő bútorok és berendezési tárgyak együttesét. Például két egyforma, kínai díszítőelemekkel festett lámpa a nappali szobában, vagy egy díszes marokkói ezüstlámpás az előtérben érdekessé teheti ezeket a te­reket. De választhatunk különleges formájú csillárokat, asztali lámpákat, gyertyákat, lampionokat és falikarokat

Lampionok

A színes marokkói lampionokkal élénkebbé tehetünk különböző bel- vagy kültéri összeállításokat. Az évszaktól függően a házban, illetve a kertben használhatjuk őket.

Padló

A szőnyegek lényeges szerepet játszanak a multi­kulturális stílusú belső terekben, mivel friss színeikkel és mintáikkal felélénkítik az egyébként kissé unalmas berendezést is. A keleti szőnyegek, mint például a kelim, a dhurry és a gabbeh, már több ezer éve is­mertek, és ezeket még ma is a hagyományos, országon­ként változó módszerekkel és színekben készítik. Mivel szőnyegek minden elképzelhető színben, mintával, alakban, méretben és áron kaphatók, mindig találunk olyat, amely egy adott méretű és stílusú otthonhoz illik. Nemcsak a padlóra teríthetünk, de a falakra is akaszt­hatunk szőnyegeket.

Padló

A természetes textúrájú padlóburkolat remekül összeköti a multi­kulturális stílusú berendezési tárgyakat, és a többi szín semleges hátteréül szolgál.

Ha a szőnyegek alá faltól falig érő semleges réteget szeretnénk fektetni, és olyan megoldásra van szüksé­günk, amely kontrasztot képez a merész színösszeállí­tással, válasszunk természetes padlóburkoló anyagokat, például kókuszrostot, tengeri füvet, szizált vagy bambuszt, illetve – puhább lehetőségként természetes textúrájú gyapjú szőnyegpadlót.

Lakástextíliák

Az egzotikus országokból származó kelméket már év­századokkal ezelőtt is értékes kincsnek tartották a belső terek díszítői, gondoljunk csak a kínai selymekre vagy a kasmírkendőkre, amelyek ma is méltán népszerűek. Ezeknek a vonzereje változatosságukban és az ősrégi technikákban rejlik, amelyekkel a batikolt, rátétes, dúcnyomásos textilek és szőttesek készülnek, és ame­lyek meglepően modernnek tűnhetnek, jóllehet gyak­ran hagyományos, generációról generációra örökített mintákat tartalmaznak.

A világkülönböző tájairól származó lakástextíliák­kal – falikárpitokkal, díszpárnákkal, bútorhuzatokkal, függönyökkel és árnyékolókkal – otthonunk vala­mennyi helyiségét átalakíthatjuk. A stílusok szobán­ként eltérőek lehetnek, leteríthetjük kelimmel a kana­pét a nappaliban, felakaszthatunk egy japán kimonót a fürdőszobában vagy egy selyemszárit a hálószobában, és batikolt abrosszal teríthetünk az ebédlőben.

Ügyeljünk arra, hogy a választott kelmék praktikus szempontból is megfeleljenek az igényeinknek: a nagyon díszes, finom vagy hímzett anyagok rendkívül kényesek, ezért gyerekes családban válasszunk inkább tartós szőtteseket és mosható pamutanyagokat.

Egzotikus textília

Az egzotikus textúrák és anyagok összeválogatása fényűzést és gazdagságot visz a multikulturális stílusú belső terekbe. Ne feledjük, hogy virágokkal is színesebbé tehetjük a szobabelsőt.