Lakásdekoráció

Rusztikus stílusú lakás színei, megvilágítása, padlólapja

A minden időben népszerű rusztikus stí­lus a vidéki élet egyszerű elemeiből merít ihletet, és a természetes anyagok, a funk­cionális bútorok és a lágy földszínek jel­lemzik. Ezek összességükben kellemes, otthonos környezetet teremtenek

A látvány

Téves elképzelés, hogy a rusztikus stílus kizárólag falusi otthonokba való. Mivel régi berendezési tárgyakat, ké­nyelmes bútorokat és természetes anyagokat használ, szinte minden lakótérbe beilleszthető. Ha otthonos és hívogató környezetre vágyunk, tökéletes választás a vi­dékies stílus, amely a régi és az új tárgyak barátságosan zűrös összepárosításával letűnt korok hangulatát idézi. Olyan környezet ez, amely fokozatosan alakul ki, magá­ba olvasztja a minták, színek és textúrák kavalkádját, amint egyre több régi tárgyat vásárolunk a bolhapia­con, szép kelméket és ágynemű-garnitúrákat gyűjtünk, vagy átfestünk és átalakítunk egy-egy öreg széket.

A választott színösszeállítástól és a stílus egyéni értelmezésétől függően a berendezés lehet hagyomá­nyosan rusztikus, gazdag földszínekkel, tárgyak sokasá­gával, valamint nyomott és festett virágminták keveré­kével, vagy egyszerűbb, friss, modern vidékies stílusú. Ez utóbbi, bár rendelkezik a rusztikus stílus lényeges elemeivel, lemond annak fidres-fodros sallangjairól, könnyedebb, lágyabb színeket használ, és a bútorzat terén is modernebb

Miért tetszik?

A rusztikus stílus vonzerejét három szóval jellemezhet­jük: kényelem, egyszerűség és nyugalom. Ez a folyama­tosan változó stílus tulajdonképpen egy életmód, amelyben jellemzően különböző tárgyakat gyűjtünk össze, olyanokat, amelyeket az évek során megszeret­tünk és az életünk részének tartunk. Sok más népszerű stílustól eltérően a vidékies stílus időtlen, ugyanolyan jól mutat egy kis parasztházban, mint egy hatalmas vil­lában, hiszen a cél ugyanaz: menedék kialakítása, aho­vá visszavonulhatunk pihenni.

Különösen jól illik nagy családok otthonába vagy olyan házba, ahol házi kedvencek is élnek, mert az enyhén zűrös környezet és a rusztikus felületek nem csak kifogástalanul rendben tartva mutatnak jól. A laza összevisszaság és az ilyen olyan tárgyak összepárosítása adják a jellegzetes meg­jelenést, és nagyban hozzájárulnak a stílus vonzerejé­hez és népszerűségéhez.

Rusztikus stílus

A fenyőbútor meleg aranytónusával remekül illik a rusztikus stílusú hálószobába. A friss pasztellkékek és krémszínek megakadályozzák, hogy a szoba sötétnek és kopottasnak tűnjön.

A legfontosabb színek

A rusztikus stílus színpalettájának elemei ösztönösen a természetből vétetnek. A népszerű lágy földszínek – így a terrakotta, az okkersárga és az égetett umbra meleg, otthonos lakásbelsőről gondoskodnak, míg a le­velek és a virágok ihlette frissebb árnyalatok, a csodála­tos halványzöldek, a pasztellkékek, a kankalin sárgák és a krémszínek, világosabb és lágyabb hátteret alkotnak a hálószobákban és a konyhákban, vagy ha azt szeret­nénk, hogy egy kisméretű szoba világosabbnak tűnjön.

Mivel az igazi falusi szobáknak kicsik az ablakai és alacsony a mennyezetük, nagy a kísértés, hogy fehér estéssel próbáljuk nagyobbnak és világosabbnak láttat­ni őket. Kerüljük azonban a ragyogó fehéret, amely steril és hideg hangulatot kelt, és válasszunk inkább tört fehér árnyalatokat, krémszínt és semleges színeket. A siker titka az, hogy a lágy színek, minták és textúrák társításával nyugalmat sugárzó, igazán pihentető környezetet alakítsunk ki.

Modenr vidéki stílus

Modern vidékies stílushoz válasszuk ugyanazokat az elemeket, amelyek a hagyományos stílust alkotják – fabútorokat és egyszerű berendezést, de korszerűbb vonalakkal és lágyabb színekkel.

Fő jellemzők

  • Fabútorok: A falusi bútorok egykor az adott vidéken hozzáférhető anyagokból készül­tek, amilyen a fa, a legnyilvánvalóbb és leg­praktikusabb alapanyag. Válasszunk vaskos, csiszolt fenyő- vagy sötétebb tölgybútorokat, illetve régi festett bútorokat hagyományosan sötét, vagy a modern vidékies stílushoz illően friss pasztellszínekben. A tálaló a rusztikus szobabelső egyik fontos darabja, amelyben mutatósán kiállíthatjuk a régi porcelánokat.
  • Természetes padlóburkolat: A padló legyen egyszerű, készüljön természetes, lágy földszínű anyagból, például fenyő- vagy tölgy­deszkákból, rusztikus terrakotta- vagy gres lapokból, esetleg gyékényfonatból. Szőnyegek­kel színesebbé tehetjük az egyszerű padló­burkolatot, stílusosan mutatnak rajta a rongy­szőnyegek és futók.
  • Anyagok: A kézimunkák, hímzések, szőtte­sek és a szép pamutvásznak hozzájárulnak a rusztikus hangulathoz.
  • Nyitott kandalló: A nyitott kandalló vagy a konyhai tűzhely volt egykor a ház lelke, a belő­le áradó meleg és fény okán. Építtethetünk va­lódi nyitott kandallót vagy állíthatunk a szobákba fatüzelésű cserépkályhát. Gyakorlati hasznukon kívül szépek is, a helyiségek legmutatósabb eleméül szolgálhatnak. A falusi konyhák elen­gedhetetlen régimódi tűzhelye (sparherd) ma is nosztalgikus darabja lehet egy romantikusan berendezett konyhának.
  • Egyszerű megvilágítás: Mivel a falusi házak gyakran kisméretűek voltak, apró abla­kokkal és alacsony mennyezettel, a megvilágí­tás a falilámpákra és gyertyákra korlátozódott. A mennyezeti lámpák túl erősen és élesen világítanák be a félhomályos helyiségeket, ezért a stílus egyszerűségét a falra szerelt lámpákkal őrizzük meg, amelyeknek a fénye a falról vetül a mennyezetre. Helyezzünk asztali lámpákat a sötét sarkokba, és tegyük teljessé a hangula­tot szép gyertyatartókkal és hordozható lámpásokkal.

Falak

A tökéletlenségek és egyenetlen textúrák csak még job­ban kiemelik a rusztikus stílus karakterét és báját. Bár az egyszínű, valamilyen halvány falusias színre festett fal a legnyilvánvalóbb megoldás, érdemes fontolóra venni különféle más falburkolási lehetőségeket is, ame­lyek hagyományos jelleget kölcsönöznek a szobának.

A lágy színűre festett struktúravakolatok a hagyo­mányos vidékies stílusú házfalakat utánozzák – ha alj­zattapétára hordjuk fel a vakolatot, később könnyedén eltávolíthatjuk, ha változtatni támad kedvünk. Stencile­zéssel és bélyegzéssel pillanatok alatt hamisí­tatlan falusi hangulatot varázsolhatunk egy szobába, a virágmintás tapéta pedig tökéletes választás hálószobák és nappalik felújításához.

A lambéria, amellett hogy kemény és tartós fal­burkolat, karakteressé teszi a szobát, és kiemeli annak arányait. Jól mutat rusztikusán berendezett fürdő­szobákban is.

Függönyök, rolók

A nagyobb vidéki házakban mindig is előszeretettel alkalmaztak terjedelmes és elegáns virágmintás kretonfüggönyöket. Kisebb házakban azonban sokkal praktikusabbak a mintás karton- vagy egyszerű száda-függönyök.

A stílusba beleillő függönyökhöz válasszunk könnyű virágos vagy kockás pamutot vagy más természetes anyagot, például durva szövésű vásznat vagy puha gyapjú szőttest. Ragaszkodjunk az egyszerű stílushoz azzal is, hogy a kis ablakokra rövid, a nagyobbakra pe­dig egyszerű, ráncolt vagy füles függönyöket akasztunk. A roletta is kiváló, a rusztikus stílushoz illő megoldás, ha nem akarjuk, hogy az ablakok túldíszítettnek tűnje­nek. Praktikusak a konyhában és a fürdőszobában, ahol nem szeretnénk, hogy belássanak, de a függöny nem tűnik jó megoldásnak. Szereljünk fel könnyű pamutszövetből készült modern, egyszerű, római vagy feltekerhető rolókat.

Rusztikus

A krémszínűre festett fal tökéletes háttérként szolgál a rusztikus stílusú dísztárgyak számára. A friss, világos színösszeállítás ideális kisméretű szobák esetén.

A fapadló többféle megoldást tesz lehetővé a vidékies stílusú belső terekben. Kerüljük a laminált és a fautánzatú padlóburkolatokat, válasszunk valódi deszkákat, amelyek idővel egyre érettebbé válnak.

Világítás

A rusztikus stílusú belső világítás lényege, hogy meleg, hívogató fényviszonyokat teremtsünk a kályhában vagy kandallóban lobogó tűz romantikus fényét és a gyer­tyák, lámpások pislákolását idéző lágy hangulatvilágí­tással. Azért a gyakorlati szempontokról sem szabad megfeledkeznünk, nemcsak a biztonság, de a házimun­kákhoz szükséges megvilágítás kedvéért sem. Ez nem jelenti azt, hogy mindenhová spotlámpákat kell felsze­relni, és minden lámpába erős izzót tenni.

A modern technikának köszönhetően könnyen változtathatjuk a megvilágítást fényerő-szabályozóval, s a fel- vagy lefelé fordított lámpaburával szerelt falikarokkal, a mennye­zeti, asztali és állólámpákkal kiegyensúlyozott világítást teremthetünk. Válasszunk hagyományos, a vidékies stílushoz illő anyagokból, például kovácsoltvasból vagy öntöttvasból, bronzból, ónból, faragott fából készült csillárokat, és az állólámpákra szereljünk szép textil vagy pergamen lámpaernyőket.

Bolhapiacon beszer­zett kerámiákból és dísztárgyakból készíthetünk muta­tós, egyedi megjelenésű asztali lámpákat.A vidékies stílusú belső és külső tereket a gyertyák és lámpások teszik teljessé.  Különleges alkalmakkor a kerti ösvényt vagy egy külső falat is hatásosan meg­világíthatunk lampionfüzérekkel.

Lámpa

A bolhapiacon beszerzett lámpa krémszínűre festve és egy hozzáillő ráncolt textilernyővel felszerelve érdekes dísze a vidékies stílusú hálószobának.

Padló

A vidéki házak padlóburkolatának a gyerekek és házi­állatok állandó jövés-menését, a sáros csizmák és vizes cipők nyomát, és különféle háztartási tevékenységeket kell kiállniuk anélkül, hogy meglátszana rajtuk a nagy igénybevétel, így tehát csak a tartós és praktikus anya­gok jöhetnek szóba.

A konyhában és az előtérben jó megoldás lehet, ha valamilyen természetes anyagú padlóburkoló, például kő- vagy gres lapot rakunk le, mivel mindkettő rendkívül kopásálló és könnyen tisztán tartható, bár elég hideg és kemény járófelületet ad. A fapadló is praktikus és gyakran alkalmazott megoldás. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy jó minőségű fapadlónk van, csiszolással és lakkozással bármikor visszaadhatjuk eredeti fényét. Újrahasznosított fa szintén szóba jöhet, amely ugyan elég költséges beruházást jelent, de egy csapásra stílusossá és egyedivé teszi otthonunkat.

Rusztikus minta

A rusztikus berendezésen belül nyugodtan keverhetjük a mintákat és textúrákat, de ahhoz, hogy ez jól mutasson, ragaszkodjunk két-három komplementer színárnyalathoz.

A kókuszrost, a szizál és más, természetes padló­burkoló anyagok különlegesen tartósak és erősek, tökéletes rusztikus hangulatot kölcsönöznek a helyiségeknek, de nem alkalmazhatók a ház bizonyos részein, például a lépcsőkön (csúszósak lehetnek) vagy a fürdőszobában és a konyhában (rosszul tűrik a nedvességet). Természetes színének köszönhetően a gyékénypadló semleges alapként szolgál a színes szőnyegeknek.

Lakástextíliák

A rusztikus stílusú kelmék lényege az egyszerűség. A mintákat és textúrákat ügyesen kell összeválogatni, hogy a hatás eklektikus, mégis érdekes legyen. Egy­színű pamutszöveteket és durva vásznakat társíthatunk apró pöttyös és kockás anyagokkal, és ráadásnak be­vethetünk néhány nyomott virágmintás díszpárnát is. Ha ragaszkodunk két vagy három harmonizáló vagy kontrasztos színhez, a minták és textúrák ötvözése nem okozhat gondot.

Az összeállítás jellegzetességét és egyediségét a gondosan összeválogatott kézműves tárgyak adják meg: a foltvarrásos paplanokkal és díszpárnákkal borított ágyak és kanapék, a ropogós hímzett ágyhuza­tok, a meleg gyapjútakarók és a horgolt csipketerítők nagymértékben hozzájárulnak a vidékies hangulat kialakításához.