Lakásdekoráció

Modern stílusú lakás kialakítása: függönyök, rolók, padlólap, lakástextíliák

Modern lakásbelső a megvilágítás és a tér, a forma és a funkció, valamint a szín és a textúra megfelelő társításával alakítható ki. A túlzsúfolt nosztalgikus és a divatjamúlt antik belső terek frissítő alternatívájaként a tágasság látszatát keltő modern stílusgyakorlatilag bármilyen lakás vagy ház korszerűsítésekor szóba jöhet.

A látvány

A modern stílusú berendezés nem jelent feltétlenül avantgárd bútorokat és szándékoltan kopár környeze­tet. Bár sokszor minimalista és rideg, alapvető elemeit úgy is ötvözhetjük, hogy barátságosabb hatást érjünk el. Jellegzetes tágas, egybenyitott tereivel és sima felü­leteivel ideális megoldás mindenkinek, aki jól szerve­zett otthonra vágyik, amely praktikus, bírja az igénybe­vételt és nem zsúfolt, ugyanakkor nem kell feláldozni a kényelmet sem.

A modern stílusú otthonra kétségkívül jellemző bizonyos mértékű ridegség, ami az egyszerű élettér és a rendetlenség száműzése miatt elkerülhetetlen. Az ilyen lakásbelső tehát rendet és precizitást sugall. Ehhez a terek gondos megtervezésére van szükség, hogy mindennek meglegyen a helye. A modern otthon praktikus és könnyen karbantartható, még népes csalá­dok számára is. Hatékony tároló helyek kialakításával a holmijainkat gyorsan és egyszerűen eltüntethetjük a beépített szekrények ajtói mögé, hogy a szoba gondo­san megtervezett körvonalai és berendezési tárgyai kényelmes pihenést és szemet gyönyörködtető látványt nyújtsanak. Nagyon kevés dísztárgy kerül az ilyen helyi­ségekbe, azok is nagyméretűek, és a körülöttük lévő üres területek révén „lélegzethez juthatnak”.

Kiemelkedő a felhasznált anyagok jelentősége. A legnagyobb hangsúlyt a felületek kapják – a falak, a munkalapok, a padló és a bútorok. Gondos meg­választásukkal biztosítani kell az egybefüggő terek össz­hangját. A ház minden részében strapabíró modern felületekre van szükség, valamint tiszta stílusú, áram­vonalas bútorokra.

Modern stílus

A nappali szoba áramvonalas formájú, merész, hangsúlyos beren­dezési tárgyai a modern stílus tipikus példái, ám a semleges háttér és a hideg kék hangsúlyok miatt az összhatás nem nyugtalanító.

Miért tetszik?

A modern stílusra jellemző tiszta vonalak és a részle­tekre fordított kiemelt figyelem azoknak tetszik, akik szeretik a sima, szoborszerű megjelenést és a világos, levegős, tág tereket, és akik formát és szervezettséget szeretnének vinni az otthoni környezetükbe. Nem illik viszont olyanokhoz, akik a meghitt környezetet kedve­lik, előszeretettel rakják tele a lakásukat mindenféle tárgyakkal, és rendszertelenül válogatják össze a külön­féle bútorokat. A modern stílus alapos és megfontolt tervezést feltételez.

Bár kemény felületei, szögletes vonalai és minimalizmusa miatt általában nem tartják megfelelőnek családi otthonokhoz, a modern belső terek meglepően praktikusak, tartósak, ugyanakkor fényűzőek lehetnek. A kemény padlók nem csúsznak, lehet alájuk padlófű­tést szerelni, a megfelelően tervezett tároló helyek ren­geteg helyet biztosítanak a játékok és a gyerekek többi holmija számára, az innovatív modern felületek pedig meglepően tartósak és könnyen tisztán tarthatók. A kényelem vagy a színek dolgában sem kell kompromisszumot kötni – a merev vonalakat és kemény felüle­teket pazar párnákkal, puha szőnyegekkel lágyíthatjuk, a modern bútorok és berendezési tárgyak hatalmas színválasztékával pedig azok élhetnek, akik merész hangulatú belső tereket kívánnak kialakítani.

Fő jellemzők

  • Nyitott lakótér: Használjuk következete­sen a színeket és a felületeket, hogy a tereket összekapcsoljuk, és nagyobbnak és világo­sabbnak láttassuk. Semleges színösszeállítás esetében a komplementer színek keverednek és harmonizálnak a belső tér egészében, vi­szont ha feltűnő színeket használunk, az élénk színű foltokat területről területre vezessük be.
  • Kemény felületek: A felületeknek látható illeszkedés nélkül kell kapcsolódniuk, ezért a színük és textúrájuk alapján válogassuk össze őket, és használjunk strapabíró anyagokat, például gránitot, üveget, márványt, keményfát vagy rozsdamentes acélt.
  • Tároló helyek: A tároló helyeket úgy kell kialakítani, hogy elrejtsék a holmikat, amik azért könnyen hozzáférhetők maradnak. Építsünk be plafontól padlóig érő szekrényeket tele ajtókkal, vagy válasszunk sima vonalú szekrényeket.
  • Áramvonalas, egyszerű kandalló: Ha kandallóra vágyunk, süllyesszünk távirányí­tású műkandallót a falba, vagy ha van elég hely, építtessünk nagyméretű fatüzeléses kandallót.
  • Spotlámpák: Sokoldalú és praktikus meg­világítást biztosítanak az egyszerű, minimalista szobabelsőkben, mivel nem feltűnőek, ugyan­akkor különféle fényhatásokat lehet velük elérni. Az alacsony feszültségű spotlámpákat feltű­nőbb világítótestekkel, például geometrikus formájú asztali és állólámpákkal társíthatjuk.
  • A kevesebb több: Ások beépített tároló hely lehetővé teszi, hogy a bútorzat modern és elegáns megjelenésű legyen, egyéb kiegészí­tőkre sincs nagyon szükség, néhány csoporto­san elhelyezett érdekes formájú vázával vagy egy modern műalkotással egyéni jelleget kölcsönözhetünk a berendezésnek, és meg­adhatjuk azt a bizonyos utolsó ecsetvonást.
  • Semleges színű falak: A falak legyenek semleges színűek, akár sima festett, akár valamilyen bonyolult felületről van szó, például lelakkozott vakolatról vagy faburkolatról.

Modern stílus - ebédlő

Az ebédlőben a plafontól padlóig érő ablakok és a semleges színű fapadló friss, üde hangulatú ellentétet képez a színes modern bú­torokkal.

A legfontosabb színek

Modern, nyitott lakóterek esetén a legelső gondola­tunk az, hogy ragyogó fehér színt használjunk háttér­színként, pedig ez hideg, steril, kórházi hangulatot áraszthat, különösen hatalmas, plafontól padlóig érő ablakokkal párosítva. Sokkal hatásosabb, ha a fehér lágyabb árnyalatait vagy pasztellszíneket használunk a falakon, hogy a tér egészét borító egységes felületet kapjunk, és ne kelljen a látványt különféle színek meg­jelenítésével bonyolítani. Az építészek gyakran alkal­mazzák a szürke különböző árnyalatait a nagy helyisé­gek tereinek elkülönítésére és elegáns összhatás kialakítására. Ez a trükk a fehér, a barnásszürke, a halvány sárgászöld és a homokszín árnyalataiból álló szobabelsők esetében is működik.

A semleges háttérszín nagyobb szabadságot ad a bútorok és kiegészítők kiválasztásában. Ezeknek a színe harmonizáljon egymással, változatosságot inkább a felületek egy-egy érdekes részlete vagy a textúrája je­lentsen, illetve az élénk, vibráló színű, hangsúlyozottan modern bútorok és élénk színű modern műalkotások.

Falak

A modern lakberendezési tervek útmutatása szerint a falakat többnyire megnyugtató semleges színűre festik, vagy valamilyen természetes anyaggal, például mészkővel, márvánnyal vagy palával, illetve betonnal vagy fényezett vakolattal burkolják, amelyek kellemes, a szemnek jóleső hátteret adnak a sima, modern búto­roknak és berendezési tárgyaknak és a merész, színes műalkotásoknak. Bár a modern stílusú belterekben gyakran esik a választás a sima fehér falra, ez elég hideg és kellemetlen benyomást kelthet, míg a tört fehér vagy krémszínű tónus kellemesebb, különösen a nappali és a hálószobákban. Tapétát ritkábban hasz­nálnak, de érdemes fontolóra venni, mint megoldást, különösen, ha egy feltűnő és merész mintát választunk, esetleg fényűző textúráit, például metál-, velúr-, bőr vagy fahatású tapétát.

A konyhában és a fürdőszobában a stílust természe­tesen a gyakorlati megfontolások is nagyban befolyá­solják. Azonos borítású vízszintes és függőleges felüle­tekkel hozható létre a leghatásosabb és legegységesebb látvány. Válasszunk sima felületű burkolóanyagokat, például mészkövet, márványt, palát, betont, üveget vagy akár tükröt a falakra, a padlóra és a fürdőkád köré. Annak ellenére, hogy elég drágák és súlyosak, ezek az anyagok finoman, és látható illeszkedés nélkül kapcsolódnak a szomszédos felületekhez, korszerű, modern stílusú burkolatot alkotva.

Modern minta

A geometrikus mintájú, modern, vibráló színű tapéta erőteljes hatást fejt ki bármely helyiségben. Legyünk óvatosak a nagy mintákkal, tompítsuk a hatásukat egyszínű, semleges felületekkel.

Függönyök és rolók

A modern stílus kiválóan illik nagy, plafontól padlóig érő ablakokhoz vagy az olyan házakba, amelyeknél az üvegjelentős építészeti elem. Mivel ez nem mindig adott, próbáljuk meg úgy kihasználni a rendelkezé­sünkre álló fényt, hogy az árnyékolás a lehető leg­egyszerűbb és legmodernebb legyen.

A legnyilvánvalóbb választás a roletta, mivel egyszerűségének és a nagy stílus-, minta- és anyagválasztéknak köszönhetően (a római rolótól a reluxán át a szalagfüggönyig) minden ablakformá­hoz hozzáilleszthető. Olyan helyeken, ahol különösen fontos, hogy ne lehessen belátni, hatékony meg­oldás az ablakok fóliázása – ezt akár saját kezűleg is kivitelezhetjük áttetsző fóliával vagy spray-vel, de tet­szés szerint le is cserélhetjük az üveget fóliázott vagy homályos táblákra.

Amennyiben mindenképpen függöny kívánkozik az ablakra, legyen ez nagyon egyszerű stílusú és lehető­leg földig érő, amelynek a legnagyobb előnye az, hogy az ablakokat hosszabbnak és áramvonalasabbnak láttat­ja. Válasszunk puha tapintású anyagokat, például filcet, velúrt vagy gyapjút egyszerű akasztófüles vagy fűzőlyukas változatban, illetve fényáteresztő függöny-szárnyakat pazar tüllből vagy selyemből.

Világítás

A modern lakásbelső kulcsfontosságú eleme a bőséges természetes fény. A világos falakkal és fényvisszaverő felületekkel rendelkező nyitott terű otthonokban a fénynek nem áll semmi az útjában, így a teret nagyobb­nak és világosabbnak láttatja. A mesterséges megvilágí­tást kreatív módon kell megtervezni. Akár rejtett, akár célzott megvilágítást alkalmazunk, annak egységesnek kell lennie, és nem szabad stílustörést okoznia.

A világítást előre meg kell tervezni, hogy a vezetéke­ket, ahol szükséges, beépíthessük a mennyezetbe, pad­lóba, falakba, beépített bútorokba vagy más elemekbe. A nem beépített lámpák lehetnek álló- vagy asztali lámpák fából vagy fémből, egyszerű formájú pergamen vagy textil lámpaernyőkkel. A fényes krómból és üveg­ből, vagy színes plexiből készült lámpák is mutatósak.

Padló

Ha többféle padlóburkolót alkalmazunk, fontos a lehető legkevésbé feltűnő illeszkedés, tehát az, hogy a különböző padlóburkolatok harmonikusan kapcso­lódjanak a találkozásnál, és közösen alkossanak egy nagyobb egységet. Kemény padlóburkolat készíthető vajszínű mészkőből, fényes, fekete gránitból, színes gyantából, egyszerű cementből vagy kerámia- és porce­lánlapokból. A puha padlóburkolat lehet szőnyegpad­ló, perzsaszőnyeg, illetve bőr vagy gumi padlóburkolat. Bármilyen alkalmas fafajta is szóba jöhet.

A mészkő és a gránit látványra és tapintásra is fantasztikus, de rendkívül súlyos, ezért szükség lehet a födém megerősítésére. Érdemes megfontolni a pad­lófűtés kialakítását hideg, kemény felületű padlók esetében; ettől nemcsak melegebb és kellemesebb lesz a járófelület, de a szembetűnő fűtőtestek felszerelése is szükségtelenné válik.

Modern

A kemény, modern vonalakat kellemes tapintású anyagokkal, például selyemmel és szaténnal lágyíthatjuk – egy pazar kelme a kanapéra dobva például hívogató hangulatú.

Lakástextíliák

Az egyszerű kontúrok és szögletes formák erőteljes hangsúlyozása miatt a lakástextíliákat általában nem tartják a modern stílus meghatározó elemeinek. Néhány ügyes fogással azonban érdekesebbé tehetjük a modern szobabelsőt – egy-két díszpárnával vagy taka­róval merész színfoltot vihetünk egy semleges színek­kel berendezett szobába, valamilyen dekoratív kelmé­vel felhívhatjuk a figyelmet egy ablakra, vagy gyönyörű színű és kellemes textúrájú ágyneműkkel lágyabbá tehetjük az ágyak merev vonalait.

A lakástextíliák segítségével kifejezhetjük egyéni ízlésünket és egyéni­ségünket, és megakadályozhatjuk, hogy a helyiség rideg és steril hangulatot árasszon. Válasszunk puha velúrt vagy bőrt, filcet vagy gyapjút, selymet vagy vász­nat. De választásunk éppúgy eshet mindezek ellenkező­jére: bohém, nyomott mintás nagy textúrájú, túlmére­tezett mintázatú és élénk színű anyagokra is.