Lakásdekoráció

Kész, egyedi roló, roletta: felszerelése, felmérése, külső, belső ablak elé

A rolettákat két csoportra oszthatjuk: puha rolettákra, idetartoznak a raffrolók (római rolók) és a hozzá hasonlók, illetve kemény rolettákra, mint a feltekerhető roló vagy a reluxa. Puha rolettákat magunk is készíthetünk, a keményeket viszont a gyártótól rendelhetjük meg, vagy barkács áruházakban készen is vásárolhatunk.

Kész roletták

Kész rolettát vásárolni olcsóbb, mint méretre készíttet­ni, és általában sokféle méretben gyártják, hogy a leg­több ablakra fel lehessen szerelni. Ezen belül is több lehetőség közül választhatunk.

Feltekerhető rolók: Leggyakrabban önmagukban hasz­nálják őket, így azonban elég unalmasak. Különlege­sebb hatás eléréséhez tegyük a rolót függöny mögé – a rolónak a hasznát, a függönynek pedig a stílusát és a szépségét élvezhetjük. Ha az ablakunk különleges méretű, amelyre nem kapunk megfelelő rolót, méretre vághatjuk. A szövetrész levágásához egy vonalzóra és egy éles ollóra, a henger lerövidítéséhez pedig fémfű­részre van szükség. A fényzáró sötétítőrolók műanyag bevonatú szövetből készülnek, amely nem engedi át a fényt. Jól alkalmazhatók hálószobákban, különösen kis­gyerekek szobájában, illetve ferde tetőtéri ablakokon. Különböző egyszínű és mintás változatokban kaphatók.

Csipke vagy tüll: A keményített csipkéből vagy tüllből készült rolók nagyon jól használhatók arra, hogy csak egy kevés fényt zárjunk ki velük, de mégse lehessen belátni a szobába.

Reluxák: Rendkívül rugalmasak, és többféle állásban szabályozhatjuk velük a szobába jutó kinti fény mennyiségét. Óriási szín- és méretválasztékban kap­hatók. Érdemes kerülni a sötét színeket, mert ezeken hamar meglátszik a por, és nehezen tisztíthatók.

Szalagfüggönyök: Főként irodákban használják, de jó árnyékolástechnikai megoldást jelenthetnek modern berendezésű lakásokban is. Merevített szövetből ké­szülnek, és a reluxához hasonlóan többféle állásban szabályozzák a bejutó fényt.

Egyedi és házilag készített roletták

Sok gyártó készít mintafüzetet, amelyet az áruházak­ban és a függönyöket árusító kereskedésekben tekinthetünk meg. A gyártók ezekben mutatják be a rolettakészítéshez felhasználható keményített anyagok választékát.

Bizonyos gyártókhoz saját szövetet is vihetünk, hogy az anyag valamilyen módszerrel történő keményí­tése után rolót készítsenek belőle. Az esetek többségé­ben ez úgy történik, hogy az anyagot felragasztják egy alaplapra, amely kívánságunk szerint akár fényzáró anyag is lehet. A szövetet tekercsben kell leadnunk, nem összehajtogatva, mert a gyűrődések meglátszanak a kész rolón. Saját rolót is készíthetünk keményítő spray használa­tával. Mivel ez erős oldószert tartalmaz, a szabadban kell vele dolgozni, és nem mindig könnyű egyenletes rétegben felvinni.

Egyedi rolók

  • Az egyszerűbb anyagok különlegessé tételéhez hobbiragasztóval ragasszunk a roló alsó szélére csipkét, paszományt vagy szalagot.
  • Cseréljük a műanyag húzózsinórt és fogó­gombot színes zsinórra, szalagra vagy bőr­szíjra, és a végére tegyünk bojtot, kavicsot vagy kagylót. Szereljük le az eredeti zsinór­tartót a rúdról. Fűzzük bele az új húzózsinórt, kössünk rá csomót, és tegyük vissza a tartót a helyére.
  • Egy vágólapon éles tapétavágó késsel vág­junk ki a roló anyagából kisebb alakzatokat, vagy sablon segítségével bonyolultabb mintákat. Még egy 2×2 cm-es négyzet alakú kivágásokból álló, 20 cm-énként ismétlődő minta is rendkívül jól mutat.

Roletta

A roletták nagyon hasznosak az olyan ablakfülkékben, ahova nehéz lenne függönyt felrakni. Az ablakpárkányokat és a padlót szabadon hagyják, ezért ideálisak ott, ahol kevés a hely.

A roletták felmérése

Rolettát akár külső, akár belső ablak elé szerelhetünk. Függetlenül attól, hogy teljes egészében saját kezűleg készítjük, mesterrel csináltatjuk, avagy egy készet vá­gunk nekünk megfelelő méretűre, a pontos mérésnek fontos szerepe van – mérjünk kétszer, vágjunk egyszer!

Roletta felszerelése külső ablak elé

Mérőszalaggal mérjük meg az ablak felső és alsó részé­nek szélességét (a méretek gyakran eltérnek, még a modern ablakoknál is), és válasszuk a kisebb méretet. Ehhez hasonlóan mérjük le a magasságot (hosszúsá­got) is több helyen, és használjuk a kisebb méretet. Így kapjuk meg az ablakmélyedés méretét (a méretek megadásánál általában a szélesség az első, a hosszúság a második szám). Vonjunk le 1 cm-t a méretekből, hogy sehol se akadjon a roletta.

Ablak mérete 1

A legtöbb, a külső és belső ablak közé szerelt roletta csak akkor működik jól, ha az ablakkeret egyenes és szimmetrikus; ezt pedig az átlóinak lemérésével ellen­őrizhetjük. Ha a két átló hossza között több mint 1 cm eltérés van, az ablakkeret aszimmetrikus, és a rolettát valószínűleg a belső ablak elé kell felszerelnünk.

Roletta felszerelése belső ablak elé

Ha a rolettát az ablakmélyedés elé szeretnénk felszerel­ni, adjunk 5-10 cm-t az ablak szélességéhez mindkét oldalon és felül is. Az alsó széle az ablakpárkányig érhet, de ha a párkány nem vízszintes, itt is hagyjunk rá 5-10 cm-t.

Ablak mérete 2

(A ráhagyás lehet több vagy kevesebb.) Ha azt szeretnénk, hogy a roló anyaga érvényesüljön, mégse rekesszen el túl sok fényt, a rolettát jóval az ab­lak fölé szerelhetjük, és félig leeresztve hagyhatjuk.

Rolók felszerelése

Feltekerhető roló esetében az anyag mindig keske­nyebb kell, hogy legyen, mint a henger és a szerelvé­nyek szélessége, mert helyet kell hagyni a tartóknak és a csapoknak. Mikor megvesszük, fontos tudnunk, hogy a ráírt méret az anyag szélességére vagy a teljes széles­ségre vonatkozik-e.

Azt is el kell döntenünk, hogy rugós tengelyű, hagyományos, középső húzózsinóros változatot, vagy gyöngylánc működtetésűt szeretnénk. Ez utóbbinál a textilrészt egy oldalt futó lánc vagy zsinór szeretnénk. Ez utóbbinál a textilrészt egy oldalt futó lánc vagy zsinór segítségével mozgathatjuk, ami általában tartósabb megoldás.