Lakásdekoráció

Optikai trükkök a színekkel: vizuális nagyítás, szélesítés

Azon kívül, hogy a színekkel bizonyos hangulatokat teremthetünk és vizuálisan melegebbé vagy hűvösebbé tehetünk egy szobát, a színek, a minták és a fény együt­tes alkalmazásával megváltoztathatjuk a helyiségek látszólagos arányait is, ami sokkal olcsóbb, mint valamilyen szerkezeti átalakítás.

Magasból alacsony

Több megoldás is kínálkozik arra, hogy a mennyezetet a valóságnál alacsonyabbnak láttassuk. A legegysze­rűbb, ha meleg, térszűkítő hatású színűre festjük, a fa­lakat pedig ennek valamilyen hideg ellentétére. Eset­leg a padló kaphat a mennyezettel harmonizáló színt, vagy legalább használjuk mindkét felületre ugyanazt a tónusértéket. Sötétebb falakat nyugodtan párosít­hatunk fehér plafonnal, mert tévhit, hogy a fehér mennyezet mindig magasabbnak láttatja a szobát.

Válasszunk vízszintes mintájú tapétát a falakra, illet­ve képtartó vagy díszlécekkel bontsuk meg a fal felüle­tét. További lehetőség, hogy magas bútorokat vásáro­lunk, vagy a mennyezettel ellentétes színűre festjük a felső díszlécet vagy párkányt.

Magasítás

Számos módszerrel ellensúlyozhatjuk a kis belmagassá­got, és ezeket bármilyen színösszeállítás esetén alkal­mazhatjuk. Az első az, hogy a plafont halvány, tér­növelő hatású színűre, például égszínkékre festjük. A mennyezetet a falak színénél egy kissé világosabb tónusúra is festhetjük, vagy a színét a falburkoló anyag háttérszínéhez igazíthatjuk. Fényvisszaverő felület kialakítása a mennyezeten szintén hatásos, de csak ak­kor, ha a vakolat jó állapotban van. Függőleges csíkozású tapétával, függönyökkel és rolettával is elterelhetjük a figyelmet az alacsony mennyezetről, csakúgy, mint azzal, ha alacsony bútorokkal rendezzük be a szobát.

Vizuális nagyítás

A halvány térnövelő színek, például a kék, a zöld és a lila, továbbá az apró minták, a fényvisszaverő felüle­tek és textúrák, valamint a tükrök a tágasság látszatát keltik. Nem szabad túl sok ellentétes színt választani, döntsünk inkább harmonikus, semleges vagy egyszínű összeállítás mellett. A kiegészítők is legyenek egyszerű­ek, és kerüljük a zsúfoltságot

Nagy szobák otthonosabbá varázslása

A meleg, térszűkítő színek és a kontrasztos textúrák barátságos hangulatot teremtenek a nagy szobákban. A megvilágítással hangsúlyozzuk ki a különféle építé­szeti elemeket, és használjunk feltűnő mintákat. Komplementer színek alkalmazásával, például a füg­gönyök és a fal vagy a bútorok és a padló színének szembeállításával, szintén kicsinyíthetjük a helyiséget.

Színek lakásban

A nagyméretű szobák egy kicsit barátságtalannak tűnhetnek, azonban, ha meleg, térszűkítő hatású színűre festjük a falakat, otthonosabbá tehetjük a helyiséget.

Komplementer színek

Ez a környezetéből kiemelkedő, komplementer színű műkandalló segít elterelni a figyelmünket a szoba kocka alakjáról.

Berendezési tárgyak álcázása vagy kiemelése

Fessük a nem túl esztétikus elemeket a háttérrel meg­egyező színűre – ez különösen jó trükk csúnya radiáto­rok vagy beépített szekrények esetében. A másik lehe­tőség az, hogy a színkör hideg oldalán elhelyezkedő, térnövelő színeket használunk az elrejtendő elem és a háttér esetében egyaránt.

Ezzel ellentétben az esztétikus, mutatós elemeket, például egy szép kandallókéményt, fessük a háttérrel kontrasztot képező színűre. Használjunk például sem­leges színeket fehér háttérrel, vagy valamilyen meleg színt hideg szín előterében. Az is jó megoldás, ha egy-egy ilyen elemet külön megvilágítunk.

Játék a fénnyel

  • A sarokba helyezett állólámpával nagyobb­nak tüntethetjük fel a szobát, csakúgy, mint a középen lévő mennyezeti lámpával, amelynek fényét a plafon visszaveri.
  • Asztali lámpákkal a szobát meghittebbé varázsolhatjuk, ezáltal kisebbnek is tűnik.
  • Ha különböző magasságokban helyezzük el a fényforrásokat a szobában, elkülönülő, világos és árnyékos területek jönnek létre.

Szélesítés

Ez nagymértékben függ a szűk terület méretétől, alak­jától és funkciójától. Próbáljuk az elülső és a hátsó falat szembetűnő, térszűkítő hatású színnel lefesteni vagy erőteljes mintájú tapétával borítani, illetve, ha hosszú folyosóról van szó, fessük vagy tapétázzuk mindkét hosszú falat hideg, térnövelő hatású színűre. Ha a he­lyiség végén ablak van, borítsuk plafontól padlóig érő függönnyel, amely anyagban illik a falburkolathoz. Az is jó megoldás, ha egy vagy több jól megvilágított, szembetűnő képet helyezünk el a hátsó falon, tükröket akasztunk az egyik hosszú falra, illetve, ha keresztcsíkozású vagy sakk táblamintájú burkolattal szélesebbnek láttatjuk a padlót. Megpróbálhatjuk a falra erősített szegélylécet is a padlóval azonos színűre festeni.

A szögletek megszelídítése

Egy négyszögletes szoba úgy néz ki, mint egy doboz. Ennek a hatásnak az enyhítésére számtalan egyszerű lehetőség kínálkozik. Érdemes például az egyik falat a többivel merész kontrasztban álló színnel lefesteni. Esetleg az egyik fal középpontjába kandallót helyezhe­tünk, az ablakra gazdag függönyt, az ágy fölé pedig bal-dac hint akaszthatunk. Még térhatást keltő festéssel is megpróbálkozhatunk. Ha sok tároló helyre van szüksé­günk, használjuk fel az egyik falat beépített szekrény számára, amelyre kontrasztos színű paneleket vagy díszléceket erősíthetünk.

Impozáns ablak

Ha a falakat a kanapéval harmonizáló színűre festjük, az impozáns ablakokon beáradó természetes fény válik napközben a szoba fókusz­pontjává, elterelve a figyelmet a ferde falakról.