Lakásdekoráció

Kis szobából nagyot színekkel: tágasság, magasság illúziója. Szoba a szobában.

Bármilyen színt is választunk a felújítási és lakberendezési tervünk kiindulópontjai, kis helyen ez mindig sokkal drámaibb hatású. Ha egy kis szobát viszonylag gyorsan és olcsón fel lehet újítani, miért ne kísérletezzünk egy kicsit? Nyugodtan kipróbálhatunk szokatlan színösszeállítá­sokat, illetve különféle textúrákat és vizuális trükköket.

A tágasság illúziója

Nagyon halvány színek hatására a felületek távolabbi­nak és kevésbé feltűnőnek látszanak, s ez által a tágas­ság látszatát keltik. A kis szobákban a szellős és nyugodt hatás kialakításának legegyszerűbb módja az, hogy a fontos felületeket fehérre festjük. Ám hiába jó választás a fehér a kis szobákban, tiszta formájában elég unal­mas, ezért nem árt egy kevés színnel élénkíteni. Elő­ször is a falakat a fehér valamelyik közeli rokon színére festhetjük – a meleg őszibarackszíntől a halvány hideg ­kékig. A textúra szintén oldottabbá és melegebbé teszi a főként fehér összeállítást.

Függönyökkel, díszpárnákkal, kisméretű képekkel vagy szőnyegekkel véletlenszerű foltokban is bevezet­hetünk különböző színeket. Ha eluntuk a látványt, könnyen lecserélhetjük a kiegészítőket. Ha azonban sok bútor és dísztárgy van a szobában, jobb megoldás egyszerű anyagokat és tompább tónusokat választani, hogy ne tűnjön zsúfoltnak.

Kísérletezés a színekkel

A gyakran hallott tanácsok ellenére ne érezzük úgy, hogy csak a fehérre és a tört fehérekre szabad szorítkoz­nunk pusztán azért, mert kisméretű szobát újítunk fel. Miért ne kísérletezhetnénk valamilyen erős színnel, például sárgával vagy lilával? Alapvetően nincs is sem­mi probléma egészen addig, amíg az összeállításunkat egyetlen színkülönböző árnyalataira korlátozzuk.

Még sötét színeket is felhasználhatunk egy kisméretű helyiségben, feltéve, hogy nem hozunk létre túl sok kontrasztot, és nem rendezzük be a szobát élénk színű vagy mintás bútorokkal. Ha túl sok egymással versengő színt használunk, a kis szoba végül zsúfolttá és zavaros­sá válhat. Ha merész színekkel festünk, ne feledjük, hogy a festék a falakon mindig sötétebbnek látszik, mint a festékmintán.

Színek lakásban

Egy kis szobában némi szín alkalmazása jobb megoldás, mint ha min­den fehér. A pasztellszínek használatát a lakástextíliákon is folytathatjuk, hogy még érdekesebbé tegyük az összeállítást.

Halványszínek lakásban

Ha a falak, a padló, a bútorzat és a dísztárgyak színét halvány semleges színekre korlátozzuk, nagyobbnak láttatjuk a szobát, mint amilyen való­jában.

A magasság illúziója

Alacsony mennyezetű kis szobákban a színek segítségé­vel a magasság és a tágasság látszatát kelthetjük. Ha nincsenek díszítőelemek, fessük fehérre a plafont, a falakat pedig a szegélyléctől a mennyezetig azonos, fehérhez közeli tónusra. Ha dísz- vagy képakasztó léc van a falakon, fessük le a létrejövő vízszintes osztatok mindegyikét a fehér más-más finom tónusával.

Kezdjük például azzal, hogy a mennyezetet fehérre festjük, a felső díszszegélyt fehérhez közeli tónusra, a középső díszszegély fölötti részt pedig valamivel színesebb variánsra. Folytassuk hasonló módon lefelé egészen a padló fölé szerelt szegélylécig. A padló kapja a legmélyebb tónust, de azért ne legyen túlságosan sötét, mert ettől a szoba még kisebbnek tűnhet, mint amilyen valójában.

Szoba a szobában

Sok házban találunk mély alkóvokat és beugrókat, amelyek némi átalakítással egy a szobán belüli szobává változtathatók. Ha a terület elég nagy, még egy kis für­dőszobát is kialakíthatunk benne. Amennyiben kisebb, ideális lehet gardróbnak. Valószínűleg nem sok termé­szetes fényt fog kapni, ha egyáltalán éri valamennyi, ezért különös figyelmet kell fordítani a felhasznált színek megválasztására, illetve arra, hogyan mutat mesterséges megvilágítás mellett.

Praktikus tanácsok

  • Ha sötét színeket használunk egy kis szobá­ban, ügyeljünk arra, hogy a megvilágítás megfelelő legyen, és ne keltsenek lehangoló, borongós hatást.
  • Mivel a tükör a fényt és a teret egyaránt visszatükrözi, a kis szobákat drámaian át tud­ja alakítani. Különösen hatékonyan vethető be kis terekben és sarkokban, ahol egy bizo­nyos irányba fordítva kiemelheti az érdekes építészeti elemeket.
  • Kísérletezzünk közvetett megvilágítással, például a mennyezetre irányított lámpákkal. Ezzel hangsúlyossá tehetjük a finom színeket, és növelhetjük a teret különösen az alkóvokban és a sarkokban.
  • A dísztárgyak és a bútorszövetek textúrája térhatást, mélységet adhat a kis szobáknak.

Kontrasztos tapéta

A kis szobákban nem feltétlenül kell a halvány színekhez ragaszkod­nunk. A képen látható mély alkóvot merész, kontrasztos színű tapétával emelték ki.