Lakásdekoráció

Kollázs készítése

A jó színösszeállítások nem maguktól születnek – meg kell őket tervezni. Mivel senki sem tudja „magával vinni a színeket a szemében9′, anyagmintákat kell besze­rezni, egymás mellé kell tenni őket, és szemügyre venni az összhatást napfény­ben és mesterséges világításban egyaránt.

Mi a kollázs?

A kollázs egy adott terv céljából egymás mellé tett vizuális ötletek, valamint szín- és anyagminták gyűjte­ménye. A minták együttese csaknem úgy hat, mint egy kicsinyített szoba. A hivatásos lakberendezők mindig készítenek kollázst ügyfeleik részére.

Lakásunk felújításának és berendezésének tervezé­sekor hasznos és szórakoztató is egyben, ha saját kol­lázst készítünk, mert tökéletesen megjeleníthetjük az elgondolt színeket és mintákat, és elkerülhetjük a költséges hibákat. Mialatt gyűjtjük az ötleteket, elkép­zeléseink lassan kikristályosodnak, és eldönthetjük, mely ötleteket érdemes tovább fejleszteni, és melyeket kellene végleg elvetnünk.

Hogyan készítsünk kollázst?

Először lapozgassunk magazinokat és katalógusokat (nem feltétlenül lakberendezési témájút), hogy ötlete­ket merítsünk. Vágjuk ki a képeket, amelyek tetszenek, és amint van néhány ötletünk, és kialakult a sarokpont is (ez lehet egy alapszín, kedvenc anyag vagy minta), kezdjük el gyűjteni a képeket és a mintákat. Gyűjtsünk össze festék színkártyákat; anyagmintákat függönyök­ből, bútorszövetekből és díszpárnahuzatokból; képeket a világításról és a legfontosabb bútorokról; néhány falburkoló anyagmintát, valamint kis darabokat padló­szőnyegekből vagy más padlóburkoló anyagokból.

Praktikus tanácsok

  • A felújítandó szoba tervezésére készített kollázs többek között azt is lehetővé teszi számunkra, hogy pontos költségvetést készíthessünk, továbbá segít elkerülni a hibá­kat – amelyek kijavítása igen költséges lehet.
  • Ne feledjük, hogy a valahol másutt – például egy elegáns hotelben vagy étteremben – lá­tott szobabelső lemásolása valószínűleg nem a legcélszerűbb megoldás, tekintetbe véve az életstílusunkat és a szobánk méreteit. Fontos, hogy képesek legyünk változtatni, és önállóötletekkel előállni ahelyett, hogy szolgai módon lemásolnánk valaki másét.
  • Ne kapkodjuk el a kollázs készítését. Nem kell egy ültő helyünkben befejezni, hanem időt kell hagyni, hogy az ötleteink letisztuljanak. Az is biztos, hogy közben néhányszor elkerül­hetetlenül meggondoljuk majd magunkat.
  • Ne gondolkodjunk a szobának csak egyetlen eleméről. Az egyes részleteket – a színeket, a mintákat, a textúrákat, a bútorokat, a fala­kat, az ablakokat, a padlót és a világítást össze kell hangolni.

Szerezzünk egy nagy kartonlapot vagy parafa táblát, és fektessük rá az anyagmintáinkat. Rendezzük el őket a szoba szokásos berendezésének megfelelően (a pad­lóburkoló anyagot legalulra, a mennyezet színét legfe­lülre), és ügyeljünk rá, hogy az anyagok többé-kevésbé megfelelő arányban jelenjenek meg. A fal és a padló anyagmintáinak például nagyobbnak kell lenniük, mint a bútorkárpithoz vagy a függönyhöz használandó daraboknak.

Ragaszuk rá a képeket és az anyagmintákat az alá­tétre, és vizsgáljuk meg, hogy jól mutatnak-e együtt. Ha valami nem tetszik, távolítsuk el, és keressünk más megoldást. Érdemes elegendő időt és fáradságot fordí­tani erre a munkafázisra, azaz a kollázs elemeinek fel­kutatására és összeillesztésére, mert sokkal rosszabbul járunk, ha a felújítás elvégzése után derül ki, hogy nem tetszik az új szoba.

A kollázs elemei

Kollázs elemeiKollázs leírása

 

Gyakorlati megvalósítás

A fenti képen látható kollázs kiindulópontja a szőnyeg, amelyet arany, zöld, sárga és terrakottaszínű csí­kok díszítenek. Ezt fapadlóra fogjuk teríteni a nappali szobában, és köréje kell az összes többi mintát felsora­koztatnunk. Mind szín, mind textúra dolgában erre a szőnyegre támaszkodunk a továbbiakban.

Falburkoló anyagok: A falak színe lágy sárgászöld, a kéménytestre pedig merészebb textúrájú és sötétebb színű gyékényborítás kerül. A mennyezetre halványabb sárgászöld színt választottunk.

Ablakok: A kiválasztott selymes, textúráit, a falaknál sötétebb tónusú, de hasonló színű függönyanyag gazdagítja a színhatást anélkül, hogy megzavarná az összhangot. Az ablakokra rattan roletta kerül, amely megakadályozza a belátást és megszűri a fényt.

Bútorkárpit: Különböző textúrájú, zöld, arany- és terra­kottaszínű bútorszövetek egészítik ki az összeállítást. A kanapé gyapjúszövet huzatú egy kevés türkizt is tartalmaz, amelyet a terrakottával együtt a szobába kerülő kiegészítőkön is használhatunk.

Képek: Végül festményeket és metszeteket is kiválaszthatunk, hogy a berendezés valamennyi elemét együtt lássuk.