Lakásdekoráció

Szórakoztató elektronika elhelyezése a lakásban

A legtöbb nappali többfunkciós helyiség, így elegendő helyre van szükség benne az egyes tevékenységekkel kapcsolatos holmik tárolására, mint amilyenek példá­ul a könyvek, iratok, játékok, étkészletek és hanglemezek, a tárgyak könnyen fel­halmozódnak, ezért oda kell figyelnünk a rendben tartásukra, és nem szabad hagyni, hogy a szoba kaotikussá váljon

Elrejteni vagy kiállítani?

Tárgyainkat kétféleképpen tárolhatjuk a nappaliban: vagy elrejtjük őket, vagy jól látható helyen kiállítjuk. Nincs általános szabály arra vonatkozóan, hogy melyik a jobb, vagy, hogy milyen tárgyhoz melyik típusú tárolás illik inkább. Egyesek azt szeretik, ha a könyvek, CD-k és étkészletek jól látható helyen vannak, mások inkább mindent a zárt ajtók elegáns, áramvonalas felületei mögé rejtenének. Talán az egyetlen dolog, amit nagy általánosságban elmondhatunk, az az, hogy minél kevésbé vagyunk képesek rendet tartani, annál több zárt tároló helyre van szükségünk.

Raktári állványzat

Ha nem zavarnak túlságosan a durva felületek, saját flexibilis tároló rendszert alakíthatunk ki néhány fából készült rekesz egymásra pakolá­sával. Ügyeljünk arra, hogy elég erősek és tisz­ták legyenek, és tegyünk mindegyikbe valami­lyen nehéz tárgyat (például könyvet), nehogy leboruljanak. A hatás funkcionális és némiképp ipari jellegű, a rekeszek faanyagára nyomtatott, a tartalomra utaló feliratok pedig egyéni jelleget adnak a polcnak. Ehhez hasonló, de keske­nyebb tároló helyet alakíthatunk ki, ha deszkákat fektetünk téglákra, ami minimalista, raktári han­gulatot áraszt, s ez jól illik a modern lakásokba.

CD tároló

Mivel a tároló helyekből sohasem elég, érdemes megfontolni egy olyan praktikus kétfunkciós bútor megvásárlását, mint ez a forgó dohányzó­asztal, amely könyvek és CD-k tárolására is alkalmas.

Zárt ajtók mögött

A zárt tárolás a legelegánsabb megoldás. Az ajtós és fiókos szekrényekben különböző formájú és méretű tároló helyek találhatók, ezért mielőtt kiválasztunk valamilyen típust, gondoljuk át, mit szeretnénk benne tartani. Habár valószínűleg találunk az igényeinknek megfelelő szabadon álló bútorokat, a beépített bútor a belmagasság kihasználása révén maximálisan kitölti a rendelkezésre álló helyet, és ezért kisebb mélységű szekrényekben is elférnek a holmijaink. Ne feledjük, hogy a könyvek, CD-k, DVD-k és video­kazetták nem igényelnek mély tároló helyet.

Egy átlagos puha kötésű könyv mindössze 11 cm széles, ezért rengeteget tárolhatunk belőlük egyetlen falfelületen úgy, hogy mindössze 15 cm-t vettünk el a szoba terüle­téből. Bizonyos nagyobb tárgyak, például a régi lemez­gyűjtemény vagy a porcelánkészlet több helyet fog­lalnak el, ehhez viszont kihasználhatjuk a beugrókat. Bepolcozzuk őket, majd a szomszédos falfelületekkel egy síkban ajtót szerelünk fel.

Fiókos elemek

A fiókos elemek lehetővé teszik, hogy a tárgyainkat rejtve tároljuk. A tengeri fűből font dobozok különösen népszerűek, mivel jól be­illeszkednek a természetes anyagokat favorizáló divatirányzatba.

Ha a nagy szekrényajtókat túl egyhangúnak talál­juk, de nem érezzük magunkat elég rendszeretőnek ahhoz, hogy a nyitott elrendezésű tárolást válasszuk, készíttessünk néhány füstüveges ajtót, vagy feszítsünk a szekrény keretére fémhálót, amely, ha nem is telje­sen, de részben eltakarja a szekrény tartalmát. Egészítsük ki a faliszekrényeket rejtett tároló helyekkel rendelkező kisbútorokkal. Vásároljunk olyan do­hányzóasztalt, amelynek nyitható fedele vagy beépített fiókjai vannak, esetleg a kanapé alá tolható guruló fió­kokat, ládákat, amelyekből mindössze az elülső panel látszik, és ez által a kanapé részének tűnik.

Legyünk fegyelmezettek

A családi fényképek személyes hangulatúvá teszik a szobát, de ne borítsunk el velük minden felületet. Válasszuk ki inkább a kedvenc képein­ket, és készítsünk belőlük tablót ahelyett, hogy egyenként helyeznénk el őket bekeretezve a polcokon és az asztalokon.

Nyitott polcok

Ugyanez az alapelv vonatkozik a nyitott polcokra. A mély polcokat falfülkékbe lehet elhelyezni (például a televízió és a videomagnó számára), a keskenyebb polcokat pedig a falra. Gondosan tervezzük meg a pol­cok magasságát, esetleg alkalmazzunk olyan rendszert, amely lehetővé teszi, hogy a polcokat különböző magasságba állíthassuk, különben feleslegesen sok helyet pazarolunk el. A könyvek például nem egyforma maga­sak, akár kétpolcnyi puha kötésű könyv is elfér egyet­len illusztrált könyveket tároló polc helyén.

Lebegő polcok

A látható rögzítés nélküli, úgynevezett lebegő polcok elegáns, korszerű, nyitott tárolási lehetőséget kínálnak. Jól mutat rajtuk a mini hifitorony, a családi fényképek és a dísztárgyak.

A kocka alakú elemes tárolók praktikus, nyitott tárolási lehetőséget biztosítanak a beépített bútorok stabil előnyeivel, ugyanakkor a szabadon álló bútorok rugalmasságával, amely lehetővé teszi az elemek tetszés szerinti elhelyezését. Kiváló térelválasztók, és akár a helyiség formájához illeszkedően is elrendezhetjük az egyes darabokat – ez különösen a ferde mennyezetű szobákban hasznos hifi berendezések mellett nagyszerűen elhelyezhetünk bennük bekeretezett fényképeket, dísztárgyakat, tányérokat és poharakat.

Mély polcok

A kémény két oldalán lévő beugrókban elhelyezhetünk mély polcokat vagy szekrényeket, ahol tetszés szerint elrejthetjük vagy kiállíthatjuk a tárgyainkat.

A két típus ötvözése

Nem feltétlenül kell szigorúan ragaszkodnunk az egyik megközelítéshez. A beépített szekrénysor és a kocka alakú elemes rendszer egyaránt állhat nyitott polcok­kal váltakozó zárt szekrényekből. A kocka alakú ele­mekbe beállíthatunk néhány praktikus dobozt vagy kosarat. Hagyjunk nyitva néhány részt a „rendezett” tárolásra, és illesszünk be fiókszerűen kihúzható plusz­tárolókat, amelyekben a kacatjainkat tarthatjuk.

A legügyesebbek azok a rendszerek, amelyekben a zárt tároló helyeket a nyitott polcok mögé rejtik, az ilyet azonban csak asztalos tudja tökéletesen elkészí­teni. A tágas hátsó rész alkalmas a televízió és a hifi berendezés, vagy az olyan iratok elhelyezésére, amelye­ket nem kell gyakran elővennünk. A szekrény előtti keskeny, nyitott könyvespolc ajtószerűen kinyitva hozzáférhetővé teszi a mögötte lévő rejtett rekeszt.

Kompakt high-tech

Az otthoni szórakoztatóelektronikai cikkek külleme gyakran változik, mert a gyártóknak lépést kell tartani­uk a technikai újításokkal. A fejlesztéseknek hála, egy­re több funkciót illesztenek egyre kisebb készülékekbe, hogy a rendszer minél kompaktabb legyen – jó hír ez a kisméretű nappali szobával rendelkezőknek.

A televízió és a hifitornyok régebben maguk is ter­metes bútordarabok voltak, a legújabb darabok sokkal helytakarékosabbak. Ha nem szeretnénk, hogy a televízió uralja a szobát, válasszunk kis képernyős készüléket, amely elegánsan elhelyezhető egy polcon, vagy elrejthető egy szek­rényben. A megadott képernyőméret mindig az átlót jelenti. Ha filmrajongók vagyunk, és olyan képet sze­retnénk, amely a szélesvásznú mozi élményét nyújtja, vegyünk sík képernyőjű LCD- vagy plazmatévét.

Lakás

A nyitott és zárt tároló elemek társításával megakadályozhatjuk, hogy a nappali szoba túl rendetlen, vagy éppen túl rendes és rideg legyen.

A mai audio készülékek a rádiót, a kazettás magnót és a CD-lejátszót egyesítik, és a berendezések egyre ki­sebbek és elegánsabbak. Hangszóróik, amelyek egykor hatalmas, robusztus dobozok voltak, ma már kecses, vékony, polcra tehető vagy falra szerelhető elemek. Ugyanez vonatkozik a televíziókra, videókra és DVD-lejátszókra is. A kombinált készülékeknek köszön­hetően nem kell többé egy sor különféle „dobozt” elhelyezni és kígyózó kábeleket kerülgetni. Készülnek televíziók beépített videomagnóval vagy DVD-lejátszóval, sőt CD-lejátszóval és rádióval is.

A nagyméretű készülékek többségéhez saját állvány vagy keret tartozik, amelyek beépített polcokat vagy egyéb tároló helyet kínálnak a lemezeknek, kazetták­nak, távirányítóknak és más alapvető tartozékoknak. A kisebb készülékeket polcokon vagy szekrényekben lehet elhelyezni, illetve konzolra lehet szerelni, amelyet félrefordíthatunk, amikor nem használjuk.

Kandalló helye

A használaton kívüli kandalló vagy az alkóv tökéletes hely olyan tárgyak tárolására, mint a bortartó vagy a képen látható, görgős állványon elhelyezett hifi berendezés.

Nyitott polc

A szabadon álló nyitott polc átengedi a fényt, mégis elég masszív ahhoz, hogy térelválasztóként szolgáljon, és a dísztárgyainkat kiállíthassuk rajta.

Technostílus

Ma már a készülékeket úgy tervezik, hogy mutatósak legyenek, és ne kelljen őket szekrénybe rejteni. A szálcsiszolt acél, az alumínium- és a titánium felületek jól illenek a sima, fényes, modern lakberendezési tárgyak­hoz. A matt fekete diszkrét, ugyanakkor korszerű, a fa­borítású és bőrhatású felületek pedig egyesítik a luxust és a funkcionalitást. Vidámabbak az élénk színű készü­lékek, sőt olyanok is vannak, amelyeknek ízlésünk sze­rint lecserélhetjük az előlapját.

Ha nem vonz a modern technológia nyújtotta látvány, klasszikus hangulatot varázsolhatunk a nappaliba az 1950-es, 1960-as éveket idéző retro készülékekkel, amelyek azokat az időket jut­tatják eszünkbe, amikor a vezeték nélküli, hordozható készülékek még vágyálomnak számítottak.

Bújócska

A televízió a legtestesebb szórakoztató­elektronikai eszköz, ezért ha tehetjük, érdemes elrejteni. Helyet takaríthatunk meg, elkerüljük, hogy a tévé legyen a szoba középpontja, és rugalmasabban rendezhetjük be a szobát, lehet, hogy még egy karosszéknek is jut hely.