Lakásdekoráció

Otthoni iroda berendezése: ergonomikus irodaszék, munkafelület, irattárolás

A nappaliból leválasztott étkezőhöz hasonlóan valószínűleg az ugyanabban a szobában kialakított dolgozósarkot sem kell állandóan használni, ezért érdemes számba venni a többfunkciós megoldáso­kat, amelyek lehetővé teszik, hogy a szobát tetszőlegesen átalakíthassuk.

Ergonomikus irodaszék

Amikor otthoni irodát alakítunk ki, az ülőhely az egyet­len kifejezetten az adott célra tervezett bútordarab, amelyre okvetlenül szükség van. Az íróasztal mellé megfelelő széket kell beszereznünk, amely ergonomikus kialakításával biztosítja a kényelmes és megfelelő testtartást. Ne elégedjünk meg valami alkalmi bútor­darabbal a konyhából vagy az étkezőből!

Praktikus tanácsok

  • Alakítsunk ki megfelelő számú elektromos és telefoncsatlakozót a dolgozósarokban.
  • Az otthoni iroda kialakításakor olyan tárgyakat válasszunk, amelyek nem foglalnak el sok helyet. Használjunk laptopot asztali számító­gép helyett, továbbá olyan kombinált készü­lékeket, amelyek például nyomtató-fax- fénymásoló-szkenner funkciót képesek egyben ellátni, hogy megtakarítsunk némi munka­felületet, és ne kelljen a kígyózó kábelek között botladozni.
  • Soha ne felejtsük el, hogy a munkasarok továbbra is a nappali szoba része – ne en­gedjük, hogy a munkával kapcsolatos holmik elárasszák a helyiséget, és megzavarják a szoba nyugodt légkörét.

Iroda otthon

Jól kialakított szekrényekkel, amelyek mindent elrejtenek a szem elől, olyan otthoni irodát lehet létrehozni, amely nem uralja el a nyitott elrendezésű nappali szobát.

Munkafelületek

A szék után a legfontosabb a megfelelő magasságú és megvilágítású asztallap. Szükség van egy irányítható fényű lámpára, és lehetőleg némi természetes fényre is. Beépített íróasztalként felszerelhetünk méretre sza­bott konyhai munkalapot a szoba sarkába, a szekrény­sor szerves részeként. Így kitűnően kihasználhatjuk az alacsony vagy ferde mennyezet és a sarkok kínálta lehe­tőségeket, mivel ezek a területek túl szűkek minden más célra, egyetlen ember azonban kényelmesen elfér ülő helyzetben. A lehető legnagyobb mélységű, ugyan­akkor a legkisebb helyet foglaló íróasztal a szoba sarká­ba befelé ívelt elülső szegéllyel felszerelt munkalap. Egy étkező- vagy kecskelábú asztal is jó megoldás, különösen abban az esetben, ha összecsukható.

A méretre szabott munkalapot zsanérokkal erősítsük a falra, ame­lyet szükség szerint le- vagy felhajtunk, és használatkor behajtható lábakra támasztunk. Vásárolhatunk otthoni célra készített irodabútort is kihúzható pluszfelületek­kel a papíroknak és a számítógép billentyűzetének, sőt a drágább fajták még irattartó rekeszeket és tűző táblát is tartalmaznak, hogy egy komplett mini irodában erez­hessük magunkat.

Természetesen, amikor nem használ­juk az asztalt, ajánlatos szépen mindent visszacsukni és visszatolni a helyére. Ha a szobában van egy praktikus beugró vagy fal­fülke, felszerelhetünk bele egy sor erős polcot, és a legalsót – megfelelő mélységűre szabva – íróasztalként használhatjuk. Ezáltal az „irodát” egyetlen jól kialakí­tott területre korlátozzuk, és amikor nem kell munkára használni, a polcokra dísztárgyakat tehetünk.

Irattárolás

A papírok és irodaszerek rendben tartásához a leg­elegánsabb megoldást a teljesen zárt tárolás jelenti. Az irattartó szekrényeket és gurulós irattartókat betol­hatjuk az íróasztal alá, míg néhány megfelelő méretű karton-, fa-, műanyag vagy fémdoboz, vagy irattartó rendezetten felsorakoztatva a polcokon jól mutat, ugyanakkor rengeteg kacatot elnyel. Címkézzük fel vagy lássuk el színkóddal a tárolókat, hogy ne kelljen mindegyiket feltúrni, amikor a legutóbbi bankszámla­kivonatot keressük. A háztartási, a munkával kapcsola­tos és a személyes iratokat érdemes elkülönítve tárolni, és ügyeljünk arra, hogy a legszükségesebbek, például az útlevelek, különféle igazolványok és sürgős telefon­számok könnyen elérhető helyre kerüljenek.

Dolgozószoba

Ha a „dolgozószoba” a nappali szerves részét képezi, nagyon fontos, hogy mindig tartsuk rendben, hisz különben elrontja a szoba összképét.

A készen kapható tároló rendszerek mellett saját kezűleg is készíthetünk irattartókat kosarakból, ládák­ból és vödrökből. A fonott fedeles kosarak praktikus méretűek a dokumentumok és az írószerek tárolására; konyhai evőeszköztartókból kiváló ceruzatartókat barkácsolhatunk; a csillogó horganyzott vödrök pedig ötletes papírkosárként alkalmazhatók, vagy összetekert tervrajzokat, csomagolópapírokat és más, olyan nagy­méretű papírokat tarthatunk bennük, amelyeket nem szeretnénk összehajtani.

A falfelületet is érdemes kihasználni felfüggesztett kampók és akasztók segítségével. Az íróasztal fölé egy sorban a falra erősített négyszögletes konyhai célú alumíniumtároló dobozokban tollakat, gemkapcsokat és más irodaszereket tarthatunk. A térképek kettős fel­adatot látnak el: dísztárgyként és információforrásként is szolgálhatnak, a falfülkébe feltett tűzőtáblán pedig emlékeztetőket, meghívókat és megválaszolásra váró üzeneteket helyezhetünk el.

Irattartó

Rengetegfajta méretű, színű és anyagú irattartó doboz kapható, amelyek kiváló tárolási lehetőséget nyújtanak, és úgy válogathatjuk őket, hogy harmonizáljanak a szobánk színösszeállításával.