Lakásdekoráció

Tárolás a fürdőszobában: beépített, szabad tárolók, praktikus polcok

A lakberendezéssel foglalkozó üzletekben egyre több ügyes ötlettel találkozhatunk tárolási gondjaink megoldására, s különö­sen igaz ez a fürdőszobai tárlóhelyekre. Itt ugyanis feltétlenül meg kell akadályoz­nunk, hogy a helyiségben nagy rendet­lenséget okozzanak, az elöl hagyott törül­közők, piperecikkek, kozmetikumok, tisztítószerek, szennyes ruhák, a gyerekek fürdőjátékai és még sorolhatnánk.

Beépített vagy szabadon álló tárolók?

Ha kevés a hely, a beépített bútor a legpraktikusabb. A szekrényeket be lehet építeni a különböző szaniterek és pultok fölé és közé, ezáltal praktikus felületet nyerve a pipere holmik tárolásához. A konyhabútorhoz hason­lóan itt is váltakozva alkalmazhatunk nyitott polcokat és zárt szekrényeket. Ez a megoldás könnyű hozzá­férést biztosít a rendszeresen használt tárgyakhoz, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a törülközők és a pipe­recikkek vidám színei is érvényesüljenek.

Ha nem szeretnénk teljesen beépíteni a bútorokat – hisz ez a megoldás néha túl rideg és funkcionális teremtsünk könnyedebb hangulatot szabadon álló bú­tordarabokkal. A különféle guruló elemek és emeletes fémállványok segítségével hasznos tároló helyeket ala­kíthatunk ki egymás fölött anélkül, hogy értékes padló­felületet rabolnánk el, és a görgőknek köszönhetően könnyen odébb tolhatjuk ezeket a bútorokat. A falra szerelhető megoldások közül az egyik legpraktikusabb az akasztósín egy sor kampóval, amelyekre felakaszthat­juk a törülközőket, piperetáskákat és a szennyeszsákot, a fölé beépített polc pedig extra tároló helyét nyújt.

Köztes megoldások is vannak, amikor csak oda épí­tünk be bútorokat, ahová egy-egy fix darab nagyon kívánkozik, a berendezés többi része pedig mozgatható marad. Fix megoldásként szóba jöhet például a mosdó alá beépített szekrény vagy a kád burkolatába süllyesz­tett polc (természetesen a kád azon végén, ahol nem ér a falig). Ezekkel a megoldásokkal a szabadon lévő csöveket is elrejthetjük.

Tárolás fürdőben

Az üzletekben rengeteg kreatív, a fürdőszobai tárolást szolgáló meg­oldással találkozhatunk, mint amilyen például a képen látható, a mosdó­kagyló talapzatát körbefogó praktikus kerek krómpolc.

Fürdőkádburkolat

Ha van elég helyünk, érdemes rakodó helyet építeni a kádburkolatba a tisztítószereknek és a tartalék pipe­recikkeknek. Ezzel a megoldással a kádnak széles pere­met alakíthatunk ki, amelyre fürdés közben elérhető dolgokat, egy könyvet, egy pohár bort vagy hasznos fürdőkellékeket állíthatunk. Ne feledjük azt sem, hogy kád fölé, illetve a fej- és a lábrészénél is (ha a kád az egyik faltól a másikig ér) polcokat vagy akasztókat helyezhetünk el, amelyek nem foglalnak, el helyet a belső térből Nagy belmagasságú helyiségekben a fürdő­kádat emelvényre építhetjük, és az alatta lévő helyet használhatjuk tárolásra.

Praktikus polcok

A nyitott polcok a máskülönben „holt” terek, például az ajtók mögötti keskeny falfelületek kihasználására alkalmasak, de a szaniterek közötti praktikus elválasz­tok kialakítására is felhasználhatjuk őket. Például beállíthatunk egy könyvállványszerű polcot a falra merőlegesen a kád lábához, amely egyrészt taroló helyét biztosít, másrészt eltakarja a vécét.

Nyitott polcok

A nyitott polcok mutatósak a fürdőszobában, de természetükből adódóan közszemlére bocsátják a tartalmukat, ezért felületüket tisztán kell tartani, és nem szabad rajtuk túl sok holmit tárolni.

Az ilyen polcok kiválóan alkalmasak a színben harmonizáló, szépen összehajtogatott tiszta törülközők tárolására, de állíthatunk a polcokra szép formájú, színes fürdőolajjal telt üvegcséket, elegáns üvegedénye­ket vagy kerek fonott kosarakat is, amelyekben pipere­cikkeket és tisztítószereket tartunk.

A fa polcrendszerrel ellentétben az üveg- vagy fémpolcok fényvisszaverő felülettel rendelkeznek, és a tágasság látszatát keltik a helyiségben – de vegyük figyelembe, hogy az üvegpolcok könnyen piszkolód­nak, ezért gyakran le kell őket törölgetni. Szabadon álló polcos szekrényeket is beállíthatunk, amelyek gyakran nyitott fémvázzal készülnek, és pontosan illesz­kednek a mosdó talpa köré vagy a vécé fölötti falra. A nyitott polcok hátránya általában az, hogy hamar fel­halmozódik rajtuk egy csomó holmi és rendetlenné válnak, illetve az is, hogy a fürdőszobát használó vendé­geknek is minden a szeme elé kerül.

Még több tároló hely kialakítása

  • Ha nincs hatalmas fürdőszobánk, a legjobb megoldás, ha a berendezéséhez többfunkci­ós tárgyakat választunk, például ülőhelyként vagy asztalkaként is használható szennyes ­tartót, továbbá lapos, tükrös ajtajú fürdő­szobaszekrényt a kozmetikumoknak.Tárolóhely
  • Szereljünk fel fűtött törülközőtartót a mosdó­kagyló alá vagy a talapzat köré, hogy kéznél legyenek a törölközők, és ne pazaroljuk az értékes falfelületet, vagy szereltessünk be törülközőtartóval egybeépített mosdókagylót.
  • Ha kétrétegű ajtót teszünk a fürdőszobára, a belső oldalába tároló rekeszeket lehet mélyeszteni a kisebb tárgyak részére