Lakásdekoráció

Fürdőszoba: uralkodó fehér szín, csempe és fűtőtest választás

A fürdőszobában vigyáznunk kell, nehogy túl sok mintával vagy túlságosan változa­tos színekkel és textúrákkal törjük meg a felületeket. Válasszunk egyetlen színt vagy hasonló árnyalatokat a falakra és a mennyezetre, és ne bonyolítsuk túl a csempék és a padlóburkolat mintázatait.

Az uralkodó fehér

A fehéret sokan az egyetlen megfelelő színnek tartják, amikor a szaniterek beszerzésére kerül sor, bár a lak­berendezők időnként megpróbálnak becsempészni valamilyen finom krémszínt vagy rózsaszínt (általában pezsgőszínként emlegetik) a fürdőkádak és a mosdók tervezésekor.

Fehér fürdő

Ez a tiszta fehér fürdőszoba azért nem steril megjelenésű, mert a lila minták és szőnyeg gondoskodnak róla, hogy ne tűnjön ridegnek.

A fehér tiszta, klasszikus, és – hacsak nem döntünk a hagyományos porcelán és öntöttvas helyett olyan anyagok mellett, mint a márvány vagy a kő a legtermészetesebb választásnak tűnik a fürdőszoba berendezéséhez. Soha sem megy ki a divatból (a fehér szanitereket sokkal többen keresik az építőanyag-keres­kedésekben, mint az akvamarint vagy a burgundit valamikor is fogják), és amikor majd el akarjuk adni a lakásunkat, sokkal könnyebb dolgunk lesz egy fehér fürdőszobával.

Színösszeállítás

Kisméretű fürdőszobákban halvány, világos színeket érdemes használni a berendezés többi elemének kivá­lasztásakor, de akár el is térhetünk a néha kissé steril­nek tűnő fehértől, és erőteljesebb színeket vagy karak­tert vihetünk az összeállításba. Amellett, hogy a színek segítségével optikailag bővíthetjük a teret, különféle hatásokat érhetünk el, és megváltoztathatjuk a helyiség hangulatát.

A teltebb, krémes fehérek elegánsan mu­tatnak a falakon és a csempén, és kiemelik a csillogó fehér szanitereket; a mélyebb, modern semleges színek, mint a kőszín és a barnásszürke, természetes nyugalmat árasztanak; a hűvös kékek, zöldek és mály­vák a vizet, mint elemet hangsúlyozzák; a lágy rózsaszí­nek melegséget sugároznak, és fényűző, budoárszerű megjelenést adhatunk velük a fürdőszobának, ha ele­günk van a visszafogott minimalizmusból.

Nagyméretű fürdőszobákban élénkebb színek is szóba jöhetnek, de ne uralkodjanak el a sötét színek, mert a fény nagyon fontos a sminkeléshez és a borotválkozáshoz. Az óceán kék és a kékeszöld népszerű színek, de ügyeljünk rá, nehogy túlsúlyba kerüljenek. A barackszín és a hozzá hasonló meleg, lágy színek jól harmonizálnak az egészséges bőr színével.

Fürdő falicsempe

A különleges fali csempék nemcsak védik a falat a gőztől és a ráfröcskölődő víztől, de jól is mutatnak.

Csapok

Ha a fürdőszobában van ablak, ne tegyünk rá függönyt. Ha nem akarjuk, hogy belássanak, inkább válasszunk ide homályos füst üveget, vagy szereljünk fel egy egyszerű rolót, amely úgy zárja ki a kíváncsiskodó tekinteteket, hogy közben a fényt azért beengedi a helyiségbe.

  • Kis fürdőszobákat optikailag nagyobbnak láttathatunk, ha krómot, rozsdamentes acélt, üveget, nagyméretű tükröket és más fény visszaverő felületeket alkalmazunk.
  • A fürdőszoba felületei nap, mint nap ki vannak téve a gőznek és a nedvességnek, ezért fontos a gondos szigetelés és a burkolóanyagok átgondolt megválasztása.

A fal védelme

A fürdőszoba falainak burkolásához a legegyszerűbb megoldás a festés és a csempézés párosítása. Ha a szoba jól szellőzik, speciális falburkoló anyagokat is választhatunk, amelyeket gombaölő szert tartalmazó ragasztóval kell feltenni.

Keressünk olyan diszperziós festéket, amely kifeje­zetten fürdőszobába való, ellenáll a penésznek és a nedvességnek. Érdemes fontolóra venni a meszelést is. A mészbe színezőanyagokat keverhetünk, ha nem szeretnénk fehér falat. Meszelni meszes vakolatra vagy téglára lehet (modern emulziós festékre nem). A meszelt fal jól tűri a nedvességet, nem hólyagosodik, és nem penészesedik.

Csempeválasztás

A kád körül, a mosdó fölött és mögött, valamint a zuhanyfülkében csempeburkolatra van szükség, de kétszer is gondoljuk meg, mielőtt a padlótól a plafonig kicsempéztetnénk az egész fürdőszobát. A hatalmas, csempével burkolt felület túlságosan hangsúlyos, és a minták is zavaró hatást keltenek, ha túl nagy felüle­ten alkalmazzuk őket. Az egyszínű csempék viszont steril, kórházi környezetet teremthetnek, pedig nem ezt várnánk egy kényeztető oázistól.

Mozaikcsempe

Mutatós, elegáns falburkolat a mozaikcsempe, amely úgy a leghatásosabb, ha egyszínű alapon bonyolult mintázatú bordűrt alkalmazunk.

Hogy ezt a hatást elkerüljük, érdemes körülnézni az új generációs természetes felületű csempék között, amelyek a hagyományos mázas csempék csillogása helyett a mészkő, a pala vagy az alabástrom mattabb világát idézik. A mázas felületek szinte tükörszerűen verik vissza a fényt a helyiségben, elősegítve a kis terek optikai kitágítását, a hatást azonban könnyű eltúlozni, ha a ragyogás már túlmegy egy bizonyos fokon. A matt csempe tehát jó kompromisszum, mert amellett, hogy praktikusan vízálló? A színe homogén, a felülete pedig finom, kellemes.

A sok száz apró csempéből összerakott mozaikok érdekesek, és néha még a kisméretű helyiségekben is jól mutatnak, ahol éppen kicsinységük miatt illenek a szoba arányaihoz. Ebben az esetben is legyünk azon­ban óvatosak, nehogy túl hangsúlyossá váljon a minta, és lerombolja az összhatást – a zárt tér kiemeli a mozai­kot, ezért az egész helyiség burkolása helyett érdeme­sebb egyetlen falfelületen, vagy csak a zuhanykabin belső falain alkalmazni.

Fürdőszobai felhasználásra alkalmas az üvegcsempe és a fénymázas csempe is. De ne tévesszük össze őket a térelválasztókhoz használt vaskos üvegtéglával: ezek finom, törékeny fali csempék, amelyek finoman csillog­nak, mint a drágakövek, vagy a gyöngyházfényű felületükkel hatnak. Ragyogó színekben és finom árnyalatokban kaphatók. Enyhén fényvisszaverő felü­letük nem annyira csillogó, inkább a fényhatást fokozó ragyogás jellemzi őket.

Fapadlók fürdőben

A fapadló szokatlannak számít a fürdőszobában, ugyanakkor nagyon jól mutat. A faanyagot gondosan kezelni kell, hogy meggátoljuk a ned­vesség okozta károsodást.

Csempék

A leggyakrabban a falakon és a padlón használt csempe valójában bármilyen felületen hatékony vízszigetelő. A képen látható beépített kád burkolataként is jól mutat.

Járófelületek

A fürdőszoba padlójának, szépnek, egyszersmind prak­tikusnak kell lennie. Nem annyira szigorúak a követel­mények, ha a helyiséget csak egy vagy két felnőtt használja, a családi fürdőszobákban azonban kevésbé lehetünk elnézőek.

Csempe: A kerámiacsempe, a kővel és a márvánnyal együtt, elegáns, vízálló és könnyen tisztítható, de hideg és kemény járófelület, emellett vizesen általában csúszós. Ha nagyobb kényelemre vágyunk, vagy a gye­rekeink épségéért aggódunk, mosható szőnyegeket kell leterítenünk.

Fa: A fa előnye, hogy sokféle stílushoz alkalmazható, de a padlódeszkákat alaposan le kell kezelni (vagy festeni) ahhoz, hogy valóban vízhatlanná váljanak. Legyünk óvatosak a laminált padlóburkolókkal, amelyek az állandó nedvesség hatására gyakran megvetemednek és felpúposodnak.

PVC és gumi: Jobb megoldásnak tűnik a könnyen lefektethető tekercses PVC padlóburkoló. Sokféle mintázattal kapható a fa- és kőutánzattól a márványmintásig. Modern stílusú megoldása gumipadló, amely meleg, vízhatlan és hihetetlenül tartós. A PVC-padlóra tehetünk fa lábrácsot.

Fűtőtestek

A fürdőszobai fűtőtestek a berendezés részének számí­tanak manapság, mivel általában formatervezettek, és modern színükkel ugyanúgy hozzájárulnak az össz­hatás kialakításához, mint a szaniterek és a csempe. Ha elegendő falfelülettel rendelkezünk, szereljünk fel törülközőszárító radiátort, amely amellett, hogy fűti a helyiséget, szárítóként is szolgál.

Króm szárító

A króm törülközőszárító radiátor hatékonyan és stílusosan fűti a helyiséget, és egész évben praktikus szárító helyét biztosít a törölközők számra.

Radiátorok: Ha a központi fűtéssel ellátott lakás fürdő­szobájában kevés a szabad falfelület, kis helyre beil­leszthető lapradiátorokat vagy henger alakú, a padló fölött, a szegélyléc mentén futó fűtőtestet is felszerel­tethetünk. A régi típusú öntöttvas radiátorok túl na­gyok a kisebb fürdőszobákba, a kevesebb tagból álló vagy beépített törülközőszárítóval egybeépített változat viszont a modern otthonok igényeinek megfelelővé teszi ezt a klasszikus formát.

Melegség és textúra

A modern fürdőszobák többségében sok az üveg, a tükör, a króm és a kerámia. Ezek mind kemény, hideg és fényvisszaverő felületek, amelyek bár prakti­kusak, nem teszik túlságosan hívogatóvá és kényelmes­sé azt a helyiséget, amelyben pihenni és ellazulni sze­retnénk. Éppen ezért igyekezzünk puhább anyagokkal ellensúlyozni a hidegséget.

Erre a célra a fürdőszobai textíliák a leginkább alkalmasak, azaz nagy törülközőhalmok vastag, bolyhos vagy textúráit frottírból, puha kilépő a meztelen, nedves lábunk alá, fürdőpárna, amelyen a fejünket pihentethetjük a kádban, valamint mutatós textil zuhanyfüggöny. A klasszikus fehér textíliák mindig a legegyszerűbbek és a legpraktikusabbak, de bátran választhatunk más árnyalatokat is, amelyek harmonizál­nak a helyiség színösszeállításával, illetve bevezethe­tünk kontrasztos színeket is.

Kádburkolatként és beépített bútorként alkalmaz­hatunk nyers fafelületeket. Az antik vagy pácolt fenyő­ből készült lambéria jól illik a vidékies hangulatú fürdőszobákhoz, a bükk és a cédrus lágy felszíne pedig elegánsan egyszerűvé teszi a modern fürdőszobát.

Bolyhos törölköző

A bolyhos törülközőhalmok a kényelem érzését keltik a fürdőszobában, a textúra pedig kiváló kontrasztot ad a fürdőszobákra jellemző sima csempe-, üveg-, tükör- és fémfelületekkel.