Lakásdekoráció

Hálószoba – Az alvóhely megtervezése, stílus, forma , textúra [TIPPEK]

Hálószoba az a hely, ahol korlátlanul kiélhetjük kreatív lakberendezői szenve­délyünket. Magánterület, amelynek nem kell 24 órában megfelelnie mások ízlésé­nek, tehát úgy választhatjuk meg a színe­ket, hogy kizárólag a saját ízlésünket tükrözzék, és az igényeinkhez igazodó szekrényekben tarthatjuk a ruháinkat.

Nyugodt légkör kialakítása

A hálószobának ahhoz, hogy a nyugodt pihenés bizto­sítva legyen, rendezettnek kell lennie. Ez azt jelenti, hogy a ruhák nem maradhatnak, elöl, a padlót nem boríthatják el a könyvek vagy a cipők, és az ágyneműk sem heverhetnek szanaszét.

Hálószoba

A feng shui szigorú alapelvei azt diktálják, hogy a hálószobát kizárólag alvásra szabad használni, semmi másra, hogy nem szabad benne könyveket tárolni vagy dolgozósarkot kialakítani, és nem szabad elöl hagyni a ruháinkat. Különösen az utcai ruhákat kell eltüntet­ni, mivel ezek akadályozhatnak a belső nyugalom meg­teremtésében és az elalvásban. Ez a megközelítés kissé eltúlzottnak tűnhet, de jól kifejezi a lényeget.

Az alvóhely megfelelő kialakítása érdekében jól meg kell oldani a tárolást, hogy a ruháinkat, cipőinket és más holmijainkat eltüntessük az útból, és szabaddá tegyük a padlófelületet az ágy számára. Ne vásároljunk automatikusan magas gardróbszekrényt, ha nincs sok hosszú akasztós ruhánk – csak elpazarolnánk a helyet, ha idekerülnének a nadrágok és zakók, amelyek pusztán a hely felét foglalják el. Gondoljuk át, hogy a ruháinknak polcra, fiókra vagy akasztós tárolóra van-e szükségük, és ennek megfelelően alakítsuk ki a szekrénybelsőt. Ragaszkodjunk a kialakí­tott rendhez – ne dobáljuk be a szekrénybe összevissza a különféle holmikat.

Az ágyat lehetőség szerint úgy helyezzük el, hogy szabadon körbejárhassuk, és ne kelljen felmásznunk rá ahhoz, hogy bizonyos tárgyakat elérjünk. Ha nagyon kevés a helyünk – például padlásszobában vagy speciá­lis kialakítású mennyezet alatt -, a legkisebb belmagas­ságú pontra helyezzük az ágyat. Ez a terület úgysem igen alkalmas szekrények részére, de a fekvéshez éppen megfelelő, és otthonosabb is.

Hálószoba

A hálószoba nyugodt menedékhely ahová a nap végén visszavonulha­tunk. Berendezéséhez használjunk megnyugtató színeket, és tartsunk benne rendet.

Kétfunkciós hálószobák

A valóságban, a feng shui alapelveivel ellentétben, egyre többen használják a hálószobát az alváson és öltözködésen kívül más célra is, például dolgozó- vagy nappali szobának, különösen, ha a helyiség rendkívül nagyméretű. A hálószobák tényleg jól funkcionálhat­nak munkaterületként is, amennyiben a berendezés elegánsan egyszerű, és a teret praktikusan megosztjuk.

Hálószoba

A többfunkciós bútorok lehetővé teszik, hogy a hálószobát ne csak alvásra használjuk. A képen látható elegáns heverő napközben kényelmes ülőhelyként szolgál.

A hálószoba rendben tartása

  • Hogy megőrizzük a hálószoba nyugalmát adó rendet, törekedjünk arra, hogy mindig elrakjuk a levetett ruháinkat a szekrénybe vagy a szennyes tartóba.
  • Időnként tartsunk selejtezést, és dobjuk ki azokat a ruhákat, amelyek már nem jók ránk, amelyeket már akkor sem szerettünk, amikor megvettük őket, amelyek elpiszkolódtak, rongyosak vagy kimentek a divatból (néhá­nyat megtarthatunk jelmezbálokra). Ne ra­gaszkodjunk hozzájuk azért, mert sokat fizet­tünk értük, és ezt meg is bántuk. Nagyobb a bosszúság, ha minden alkalommal a kezünk ügyébe kerül az elhamarkodott vásárlás eredménye, ahányszor kinyitjuk a szekrényt.
  • Ne hagyjuk, hogy a magazinok és a könyvek felhalmozódjanak az ágyunk mellett. Dobjuk ki, vagy tegyük vissza őket a könyvespolcra.

Térelválasztók

Az alvóhely elkülönítésének és rendben tartásának egyik módja az, hogy térelválasztót helyezünk el az ágy fejénél, amely elkülöníti az ágyat a szoba szekrényes részétől. Ez olykor nem több mint egy extra magas ágyvég, amely ahelyett, hogy a falnak támaszkodna, szabadon áll a szoba közepén. A térelválasztó mögötti területet tároló helynek vagy öltözőnek használhatjuk. Bár ez a megoldás csökkenti a szabad padlófelületet, mégis nagyobbnak láttatja a helyiséget azáltal, hogy az ágy magában áll. Ha nem szeretnénk rögzített falat beépíteni, ugyanezt a hatást elérhetjük egy paraván felállításával is.

Méretek és arányok

A nagy hálószobákba grandiózus bútorok is beállítha­tók, például mennyezetes ágy vagy egy nagy gardrób­szekrény. Ha a szoba kisméretű, a tágasság benyomását azzal kell elérnünk, hogy kicsi és elegáns bútorokat választunk. Karcsú toalett asztalkák helyettesíthetik a nagyméretű öltözőasztalokat, az éjjeliszekrénynek pedig mindössze akkorának kell lennie, hogy elférjen rajta egy olvasólámpa, egy óra, és esetleg egy kisrádió.

Az egyetlen berendezési tárgy, amelyből érdemes a hálószobába a lehető legnagyobbat választani, az a tükör. Azon kívül, hogy megnézhetjük magunkat benne, a tükör visszaveri a fényt, és optikailag akár kétszeresére is növelheti a helyiséget. Még csak nem is kell rögzíteni – egy hanyagul a falhoz támasztott hatalmas tükör csodálatosan mutat.

Hálószoba

A nagy hálószobában berendezhetünk egy csendes és nyugodt dolgo­zósarkot. A bútorzata azonban legyen visszafogott, és tartsunk rendet az íróasztalon, hogy ne rontsuk el a szoba összhatását.

Hálószoba – Szín és textúra

A hálószoba arra hivatott, hogy megnyug­tató, kényelmes, a saját ízlésünket és stílu­sunkat tükröző menedékhely legyen. A jó éjszakai alvás nagyon fontos, ezért a háló­szoba berendezésének a lehető legkényel­mesebbnek kell lennie, az árnyékolókat pedig gondosan meg kell tervezni.

A hangulat kialakítása

A hálószobánkban kialakított hangulat egyedül tőlünk függ. Gazdag kelmékkel és erőteljes textúrákkal fény­űzővé, majdhogynem dekadenssé tehetjük; elegáns, si­ma vonalakkal és hideg, semleges színekkel kifinomul­tan elegánssá; festett padlóval és bútorokkal, valamint ropogósra keményített kartonhuzatokkal pedig üdítően egyszerűvé. A lényeg, hogy a hálószoba olyan mene­dék legyen, ahová elbújhatunk a világ elől, ahol kikap­csolódhatunk és ellazulhatunk.

Ágynemű

Mivel reggel ébredéskor, este pedig lefekvéskor az ágyneműre esik az első, illetve utolsó pillantásunk, érdemes olyat választani, amelyikben igazán kedvünket leljük.

A hálószoba rendben tartása

A krémszínű függönybélés és a tört fehér tüllfüggöny praktikusabb a nagyvárosi lakásokban, mint a világító fehér színű, mert kevésbé látszik meg rajta, amikor a kinti gyakran szennyezett – levegőtől óhatatlanul bepiszkolódik.

  • A hálószobában a ritkán használt kisszéket vagy karosszéket könnyű selyemmel vagy szép pamutszövettel húzassuk be, ne vala­milyen nehéz kárpitszövettel.
  • A napközben ülőhelyként is szolgáló kihúzha­tó kanapé erős, tartós anyagból készült kárpi­tozást igényel. A könnyű dekorációs anyagok bár igen mutatósak – sajnos nem felelnek meg erre a célra, mivel használat közben összegyűrődnek, és hamar megkopnak, ha sokat ülünk rajtuk.
  • Egy egyszerű krémszínű vagy fehér pamut ágytakaróval, amely visszaveri a fényt, világo­sabbá tehetjük a sötét hálószobát. Az össz­hatást mintás díszpárnákkal élénkíthetjük.

A hálószoba színei

A szín itt is lényeges szerepet játszik. Válasszunk olyan árnyalatokat, amelyek este gyengédek és megnyugtató­ak és jól mutatnak mesterséges megvilágításnál, nappal pedig a természetes fényben frissítően hatnak.

A lágy kékek, zöldek és mályvák pihentetően hűvö­sek, a rózsaszínek és sárgák melegebbek, a krémszín és a fehér pedig nyugodt, elegáns légkört teremt. Elénk, telt vagy mély árnyalatokat is választhatunk, ezek hatá­rozottabb színvilágot alkotnak. Egy kisméretű, amúgy is meleg és meghitt hálószobában az ilyen színek még jobban kihangsúlyozzák a kuckójelleget.

Ágyneműk

A hálószobában – szerepénél fogva – sokféle textíliára van szükség. Sokan szeretik az ágyban a paplant, amely ugyan praktikus és kényelmes, de huzatának egyetlen színével vagy mintájával uralja az ágyat. Az elegánsabb lepedő-takaró összeállítás az utóbbi időben ismét népszerűvé vált. Pusztán a fényűzés kedvéért ellentétes színű és különböző textúrájú szövetek extravagáns keverékét is létrehozhatjuk, például egy elegáns, nehéz gyapjútakaróra dobott selyem lábdunyhával, illetve egy rakás különböző méretű párnával.

Csillogás

A sok fényelnyelő textúra hatására egy kicsit úgy tűn­het, mintha a hálószobát szövetbe bugyolálnánk, ezért érdemes néhány fényvisszaverő felülettel felélénkíteni. Ezt a célt szolgálják a selyem és szatén ágyhuzatok, a tükrök, fémvázas bútorok, lámpák és képkeretek, valamint a csiszolt üveg csillár vagy falikarok.

Egyszínű falak mellett élénkebb, enyhe csillogást kölcsönző selyemfényű festéket használjunk a fafelüle­tek mázolásához. Ha nagyobb területre is ki szeretnénk terjeszteni ezt a hatást, egy egész falfelületet vagy kan­dallókéményt festett falambériával burkolhatunk.

Mezítlábas kényelem

A semleges színű padlószőnyeg vagy természetes alap­anyagú padlóburkoló puha és meleg még akkor is, ha mezítláb járunk rajta. A fa – különösen a fehérre fes­tett deszkapadló – jól mutat a hálószobában, és kismé­retű szobákban tágítja a teret. A keményfa padlóra azonban érdemes puha szőnyegeket teríteni, hogy lágyítsuk az összhatását, és halkabb legyen a járás.

Szekrénysor

A szekrénysorra szerelt hatalmas tükör (amely feltolva láthatóvá teszi az elrejtett televíziót) visszatükrözi a fényt, és nagyobbnak láttatja a szobát.

Deszkapadló

A fehérre festett deszkapadló jól mutat a hálószobákban, de az ágy elé puha szőnyeget kell teríteni, hogy reggel, amikor mezítláb kiszállunk az ágyból, puhára lépjünk.

Visszafogott megvilágítás

A megvilágítás ne legyen túl erős, inkább a hangulatot, mint a praktikusságot tartsuk szem előtt – hacsak nem többfunkciós szobáról van szó. Szereljünk be fényerő ­szabályozós kapcsolókat, amelyek segítségével változtat­hatjuk a megvilágítás erejét. Ne egyetlen fényforrást alkalmazzunk, hanem több lámpát, hogy bizonyos te­rületeket világítsunk meg ahelyett, hogy egyszerre az egész szobát elárasztanánk fénnyel. így ahol szükséges, megfelelő megvilágítást biztosíthatunk olvasáshoz vagy sminkeléshez. Ha beépített szekrények vannak a szobá­ban, ezekbe is lehet lámpákat szerelni (hőálló foglalat­ban), hogy megkönnyítsük bennük a keresgélést.

Árnyékolás

A hálószobákban olyan árnyékolókkal kell kizárni a fényt és megakadályozni, hogy belássanak, amelyek elég vastagok ahhoz is, hogy tompítsák az utcai zajt.

A függönyök és a rolók színben idomuljanak a falak színéhez, ne alkossanak feltűnő színfoltot. A függönyö­ket itt gyakrabban tartjuk behúzva, és egy domináns szövet, amely széthúzva vagy feltekerve szép keretet ad az ablaknak, túl hangsúlyos lehet, amikor összehúzzuk, illetve leeresztjük. Általában sokkal megnyugtatóbb egyetlen szín árnyalataival körülvenni magunkat. Nehéz függönyök helyett sötétítőrolót is használha­tunk, s az összhatás lágyítása érdekében valami könnyű anyagból készült drapériával keretezhetjük az ablakot.

Az ágy stílusa és formája a hálóban

A hálószoba megjelenését az ágy, mint központi elem stílusa nagyban meg­határozza. Választhatunk domináns, „főszerepet játszó” darabot, vagy visszafogottabbá, amely beleolvad az egyéb berendezési tárgyak alkotta háttérbe. A kényelem természetesen lényeges szempont, de fontos, hogy az ágy által képviselt stílusra is odafigyeljünk.

Egyszerűbb stílusok

Minél egyszerűbb stílusú az ágy, optikailag annál ki­sebbnek jelentéktelenebbnek tűnik. Ha tágítani szeretnénk a teret a hálószobánkban, esetleg íróasztalt, öltözőasztalt vagy más bútordarabot is be szeretnénk állítani, keressünk modern, ágyvégek nélküli fekhelyet – ezek a legegyszerűbb fajták. Az egyszerű keretek stílusosan mutatnak anélkül, hogy eluralnák a szobát. A kórházi rácsos végű ágyakra emlékeztető sima for­mák szerényebbek, mint a régi magas réz ágykeretek. Ami az anyagokat illeti: amennyiben a visszafogott, modern stílus mellett döntünk, a fényes polírozott felületek helyett válasszunk festett fémet vagy szál­csiszolt acélt.

Nőies hálószoba

A nőies hálószoba domináns elemeként szolgáló fehér fémkeretes ágy egyszerű rácsos végeivel diszkréten stílusos anélkül, hogy túl hangsúlyossá válna.

A minden szempontból tökéletes ágy kiválasztása

Mindig próbáljuk ki az ágyat a boltban, és ellenőrizzük, elég kényelmes-e a matracízlésünknek és egészségügyi szempont­jainknak megfelelően különböző kemény­ségű matracok közül választhatunk.

  • Mielőtt vásárolni indulunk, jegyezzük fel a há­lószoba pontos méreteit, beleértve a szobai és a bejárati ajtó nagyságát is, hogy az ágyat biztosan be lehessen vinni.
  • Ha az ágy nem fér be az ajtón, válasszunk csuklópántokkal félbehajtható, illetve több darabban szállítható ágyat, amelyet a hely­színen lehet összeszerelni és felállítani.
  • Ellenőrizzük a háló padlófelületén az ágy körvonalait, hogy előre kiderüljön, hogyan fog mutatni, és hogy körbe tudjuk-e járni. Még ha ezzel nincs is probléma, de úgy találjuk, hogy vizuálisan túlságosan uralja majd a teret az ágy, érdemes valamivel kisebbet választani.
  • Ha kevés szekrényünk van, az ágy alá beépí­tett fiókok nagyon praktikusak ágyhuzatok és bizonyos ruhadarabok tárolására. Az is hasonlóan jó megoldás, ha olyan ágykeretet választunk, amely alatt van hely könnyen kihúzható, görgős tartódobozoknak

A fa lágyabb hatású, melegebb, mint a fém, és rá­adásul praktikus is. Sok helyen árulnak egyszerű, házi­lag is könnyen összeállítható fenyőágyakat. Az antikolt fenyőbútor szebben mutat, mint a nagyon fényesre csiszolt fenyő. A díszes, faragott és hajlított ágyvégek a hagyományos vidékies stílusú hálószobába valók. Ha modern berendezésre vágyunk, válasszunk inkább világos fát és egyszerű, szögletes formákat. Alaposan gondoljuk át azt is, milyen magas legyen az ágyunk. Az alacsony ágy magasabbnak láttatja a kis belmagasságú szobát, de nehezebb ráfeküdni és felkeni róla.

Merész dekadencia

Az olyan szobákban, amelyeket csak mi magunk haszná­lunk – és a hálószobák jellemzően ilyenek -, kedvünk szerint alakíthatjuk a berendezést, s ha ez a szívünk vágya, megengedhetünk magunknak egy kis extravagan­ciát is. A szánkóra emlékeztető fagy ívelt végeivel klasszi­kus eleganciát sugároz, mégsem üti az egyébként modern bútorzatot. Amennyiben a fája sötét, nyomasztó hatást kelthet kisebb szobákban, ha azonban világos színűre festjük, rögtön kisebbnek és kevésbé domi­nánsnak tűnik.

Plusz alvóhelyek a vendégek számára

Ha a nappali vagy a dolgozószobát szükség szerint át szeretnénk alakítani ideiglenes vendégszobává, vagy olyan kicsi a lakásunk, hogy a nappali szolgál a mindennapos háló­helyül is, szerezzünk be valamilyen ügyesen álcázható ágyat.

A legpraktikusabbak a napközben ülőbútor­ként használt kinyitható kanapék. Ezeket azonban többnyire csak vendégágynak tervezik, ezért amennyiben mindennapos használatra szánjuk, érdeklődjünk az eladóknál, hogy melyik darabok matraca felel meg erre a célra mind kényelem, mind strapabírás szempontjából. Elengedhetetlenül fontos a jó rugózás és az igényeinknek megfelelő keménység.

A furnérlapra szerelt fotelágy kihajtva egy személyes fekhely Sokféle kinyitható egy- és kétszemélyes kanapé kapható, amelyek egyik pillanatban még ülőbútorként szolgálnak, majd néhány mozdulattal ággyá alakíthatók. Ezen kívül is még sok másfajta vendégágy kapható, amelyeket összehajtva félreállíthatunk, ha nincs rájuk szükség. A különféle változatok után érdeklődjünk a bútorboltokban.

A kidolgozott, dekoratív fém ágykeretek elegánsak és romantikus hangulatúak, és világosra festve jól ille­nek a kisebb helyiségekbe is. Bőr ágykeretet is választ­hatunk, ez az egyik legmodernebb megoldás. Az egy­színű, puha, matt bőrből készült fejrész egyszerű, de ugyanakkor van benne valami fényűző.

Ha a hálószobában a puhaság és a kényelem leg­magasabb fokára vágyunk, alkalmazzunk minél több textilt, öltöztessük fel még az ágyat is. Az átlátszó fehér muszlinfüggöny, bár romantikus hangulatú, mégsem nyomasztó. Szúnyoghálószerűen a mennyezetre szerel­hetjük, ha azonban még drámaibb hatásra vágyunk, és el szeretnénk különíteni az ágyat a tároló helyektől és a munkaterületektől, szerezzünk be egy modern baldachinos ágyat. Most ne a kastélyok hatalmas agyon­díszített, agyondrapériázott ágyaira gondoljunk (ha­csak nem kifejezetten a történelmi stílus megvalósítása a célunk) – egyszínű, sima fém- vagy fakerettel és át­látszó muszlinfüggönyökkel csodálatosan romantikus és nyugodt alvóhelyet alakíthatunk ki.