Lakásfelújítási tanácsok

Díszszegélyek, sávok, bordűrök felragasztása – lakberendezés

diszszegelyek_savok_bordurok_ontapados_bordurok
A bordűr kiválóan alkalmas díszszegélynek vagy különböző stílusú tapéták elválasztására

A bordűrök a szoba színvilágát is befolyásoló, kifejezetten dekora­tív elemek. Tapétára vagy festett falra egyaránt lehet ragasztani. A monoton falsíkokat nagyszerűen megbontják, és egyben érdekesebbé is teszik.

Kaphatók öntapadós bordűrök és olyanok is, amelyeket ugyanúgy kell felragasztani, mint a közönséges ta­pétát. A ragasztóval átitatott bordű­röket be kell áztatni a felrakás előtt. Mindezekre legyünk figyelemmel a bordűr vásárlásakor.

Gyakorlatilag bárhol használhatunk bordűrt a falon, akár közel a mennye­zethez, akár a székek háttámlájának a vonalában. Ceruzával jelöljük ki előre a helyét, hogy mindig pontosan víz­szintesen fusson, különben optikailag felborul a szoba egyensúlya. Ellenő­rizzük, hogy ne legyen egyenetlen, illetve hullámos a bordűr, mert ez rontja az összhatást.

Szükséges eszközök: olló, széles ecset, munkaasztal, szivacs, ceruza, vízmérték, simítókefe Szükséges anyagok: bordűr vagy egyéb, díszítőelem, bordűrragasztó

Öntapadós bordűrököntapadós bordűrök munkafolyamat

Húzzuk le a bordűr hátoldaláról a védő­papírt, és ragasszuk azonnal a falon kije­lölt helyre.

A ragasztó gyorsan tapad, így kis idő múlva már nem tudunk változ­tatni a bordűr helyén.

 

Hasznos tanácsok

 • Mivel a bordűrragasztó nagyon gyorsan szá­rad, ne próbáljuk a szegélyt végigvinni a szo­bán, hanem egyszerre csak egy falra ragasz-szunk, és ha kell, nyomban módosítsunk a helyzetén.
 • A frissen tapétázott falon hagyjuk megszá­radni a tapétát, mielőtt bordűrt ragasztanánk rá.
 • A tapéták mintázata gyakran szimmetrikus, ami jól mutatja a bordűr alkalmas helyét is.
 • Az éleket alaposan nyomkodjuk a falhoz, különben hamar leválik az új bordűr.
 • A felragasztáskor hagyjuk a bordűr végét egy kicsit hosszabbra, hogy később le tudjuk vágni belőle a tényleg fölösleges darabot.

Bordűr ragasztózásabordűr ragasztózása munkafolyamat

 1. A bordűrt megfe­lelő méretre kell vágni a felragasztás előtt. A ragasztót egyenletesen kenjük fel a papír hátolda­lára. Lehetőleg ne kenődjön ragasztó a munkaasztalra, mert összemaszatol­hatja a következő szegélyek színoldalát.
 2. Ahhoz, hogy könnyen felra­gaszthassuk a falra a bordűrt, harmonika formán hajtsuk össze. Ha levettük az asztalról, azt nedves szivaccsal töröljük le. Hagyjuk megszáradni az asztalt, mielőtt nekilátnánk bekenni a következő csíkot.

Felrakás falrabordűr felrakás falra munkafolyamat

 1. Jelöljük ki a bor­dűr helyét körbe a szoba falán. Te­gyünk fel egy csíkot az egyik falra végig úgy, hogy a saroknál egy kicsit átnyúljon a másik falra. Igazítsuk a helyére simítókefével, kinyomva alóla a levegőbuborékokat.
 2. Vágjunk vissza a bordűr hosszá­ból a saroknál úgy, hogy csak egy kevés maradjon a másik falon, és simítsuk át újra a kefével, hogy a saroknál jól tapad­janak a szélek.
 3. Tegyük fel a kö­vetkező bordűr­csíkot úgy, hogy az átfedje az előzőt, és a minta is illeszked­jen. Ha a helyén van, ceruzával húzzuk meg a belső élt, hajt­suk vissza a felső bordűrdarabot, és vágjuk le a jelölés mentén.
 4. Simítókeféve!Igazítsuk ponto­san a helyére a bor­dűrdarabokat, így tökéletes sarkot ka­punk. Folytassuk a csíkok felragasztását, majd a végén nedves szivaccsal töröljük le a fölösleges ragasztót a falról és a bordűr színéről.