Lakásfelújítási tanácsok

Hogyan kell a fát antikolni?

Fa antikolása munkafolyamatAz antikolt fa felülete hasonlít az antikolt faléhoz, csak ebben az esetben a festék egy részét ledör­zsöljük a felszínről. A hatás ugyan­olyan lesz, mert ennek a felületnek sem szabályos a mintázata, hanem szabálytalan eloszlásban hangsúlyoz bizonyos részeket. Falra is lehet al­kalmazni ezt a módszert, de főleg a faanyagokon terjedt el a használata.

A fa felületének mélyebb részeit be­színezve, szépen kiemeli az erezet mintáját. Ez a festésmód az érdekes erezetű anyagokon a leghatásosabb. Szinte bármilyen színt használhatunk. Emulziós alapozófestékre nincs szük­ség, az akrilfesték árnyalatát, ha kell, változtatjuk színezőkkel, és már fest­hetünk is.

Szükséges: festőecset, törlőruha, tiszta bútorviasz, kinyomópisztoly, ceruza, vízmérték Szükséges anyagok: akrilf festék, színezőanyagok, ragasztóanyag
Fa antikolása munkafolyamat

  1. Keverjük össze az akrilfestéket a kiválasztott színe­zőkkel, és ecsettel egyenletesen hordjuk fel a fára. Példánkban egy díszszegélyt fes­tettünk le. Lehetőleg azelőtt töröljük le a fölösleges festéket, mielőtt visszaerősí­tenénk a lécet a falra.
  2. Könnyed mozdu­lattal töröljük át egy tiszta ruhával a fát, mielőtt megszá­rad rajta a festék. A lécen maradt fes­téket beszívja az anyag, és szépen kirajzolódik az ereze­te. Miután megszá­radt, húzzuk át egy réteg tiszta viasszal, így szebb lesz és ellenállóbb.
  3. Mivel a szögeléssel elronthatjuk az antikolt hatást, használjunk inkább a célnak megfelelő ragasztót. A ragasz­tót pisztollyal tudjuk kinyomni a szegély­léc hátoldalára.
  4. A pontosság kedvéért a vízmérték felső szélén húzzuk meg a szegélyléc he­lyét. Illesszük ide a ragasztóval bekent hátú lécet. Mielőtt megszárad a ragasz­tó, töröljük le az eset­legesen kitüremkedő felesleges anyagot egy nedves ronggyal.