Lakásfelújítási tanácsok

Hogyan kell a falat antikolni?

Az antikolt falak és antikolt bútorok együttese érdekes, szinte drámai hatású lehet
Az antikolt falak és antikolt bútorok együttese érdekes, szinte drámai hatású lehet

Antikolt hatású falat viszonylag könnyen tudunk készíteni. A különböző irányú ecsetvonások alakítják ki a plasztikus képet. A fes­tés lényege, hogy az alapfesték is lát­szik, ami háromdimenziós, áttetsző benyomást kelt. A festés intenzitása az alapfestéktől és a ráfestett rétegek számától függ.

Szükséges eszközök: nagy festőecset borzecset vagy lágy szőrű ecset Szükséges anyagok: emulziós festék akrilfesték színezőanyagok lakk (szükség szerint)
Falak antikolása munkafolyamat

  1. Vigyünk fel egy réteg emulziós festéket a falra, és hagyjuk megszárad­ni. Példánkban hal­ványkéket használ­tunk. Menjünk rá az akrilfestékkel úgy, hogy a széles, durva szőrű ecsetet külön­böző irányokban mozgatjuk.
  2. Borzecsettel vagy puha szőrű ecsettel lágyítsuk a festőecset nyomát, és kissé simítsuk el az akrilfestéket a fa­lon. Könnyű mozdu­latokkal dolgozzunk, az ecset hegye ép­pen hogy csak érint­se a felszínt.
  3. Amikor ez is megszáradt, vi­gyünk fel egy újabb, kicsit sötétebb réte­get, és ismét hasz­náljuk a borzecsetet. Még többször is rá­festhetünk és finomít­hatunk, ezzel opti­kailag mélyítjük a ha­tást. A végén be is lakkozhatjuk a felü­letet.

Hangulatteremtés

Az antikolás a finom hatású festések közé tartozik, de meleggé varázsolja szobán­kat. Az antikolt falak tökéle­tes hátteret adnak a berende­zési tárgyainknak. A halvány terrakotta színű, kissé durva felszínű antikolt fal mediterrán kertre emlékeztet.