Lakásfelújítási tanácsok

Fal márványozása festéssel – hogyan kell?

marvanyozas munkafolyamat
A márványosra festett fal érdekes hangulatot hoz a szobánkba. A fényforrás fajtája és a fény erőssége szerint változik a hatása.

Az eredeti márványra valóban ha­sonlító felület elkészítése megle­hetősen nehéz feladat, már-már a mű­vészi munkának számít. Érdemes gya­korolni papíron, mielőtt nekilátnánk a falat festeni, így kipróbálhatjuk a szí­neket és a mintákat. Fontos, hogy az előírásokat pontról pontra betartsuk.

Változtassuk a színek erősségét, az erek irányát és sűrűségét addig, amíg elérjük a falon a kívánt hatást.

Gyakorlottságunktól függően, akár mindegyik falat márványozhatjuk, de nagy felületen rendkívül nehéz újra­festeni ugyanazt a mintázatot. Könnyebb megoldás, ha csak kisebb, kö­rülhatárolt felületeket díszítünk. A jól elkészített márványos fal lenyűgöző foltja lesz szobánknak.

Könnyebb a munka, ha van, aki segít, mert mialatt az egyikünk festi az alapmotívumokat, a másikunk a márvány erezetét alakítja ki.

Szükséges eszközök: festőecsetek, pontozókefe, simítóecset, művészecset, finom csiszolópapír Szükséges anyagok: fehér emulziós festék akrilfesték színezőanyagok nyers umbra lakk
marvanyozas_munkafolyamat_1-4

  1. Alapozzuk a falat fehér emulziós festékkel, és hagyjuk megszáradni. Ezután egy 25 mm széles ecsettel húzzunk kétféle színű csíkokat. A csíkok legyenek szabálytalanok, de irányuk nagyjából egyezzen meg, és látszódjon az alap is.
  2. Pontozókefével menjünk végig a falon, amíg még nedves. Mossuk össze egy kicsit a színeket. Hagyjuk, hogy a színezetlen alapra is jusson némi festék, így az egész felület elmosódott és pontozott lesz.
  3. Lágy szőrű ecsettel finoman húzzuk át a falat, fellazítva ezzel a határozott ecsetvonásokat. Először a korábbi ecsenyomokra merőlegesen, majd az ecsetnyomok irányában haladjunk végig a még nyers felületen.
  4. Művészecsettel rajzoljuk meg a márvány erezetét nyers umbrából. Közben forgassuk az ecsetet a hüvelykés mutatóujjunk kö­zött. Tartsuk az erezetek dőlési szögét a korábban felfestett színes csíkok irá­nyában.marvanyozas_munkafolyamat_5-7
  5. Most ismét a lágy szőrű ecsettel „olvasszuk be” az erezetet. Először me­rőlegesen, majd a dőlési irányuk mentén húzzuk végig a vonalakon az ecsetet, így érjük el a legeredetibb, leghitelesebb hatást.
  6. Ha a falfesték és az umbra meg­száradt, csiszoljuk át a falat finom csiszolópapírral. Vigyázzunk, hogy ne karcoljuk meg a falat. A csi­szolásnak nemcsak a felület finomítása a célja, hanem így egy kis porréteg is képződik rajta.
  7. Ne töröljük le a port, hanem kenjünk rá egy réteg lakkot. Hagyjuk megszáradni, csiszoljuk le megint, és ismét lakkozzuk le. A csiszolás-lakkozás adja a végső márványos hatást, amely lágy rajzolatú, mégis kemény és sima.

Hasznos tanácsok

  • Mivel a márvány a természetben előforduló anyagok közé tartozik, fontos, hogy rajzolatát olyan hűen utánozzuk, amennyire csak lehet. Ez meglehetősen nehéz dolog, de ha szer­zünk egy darab márványt, vagy róla egy nagyobb képet, az segít a festésben. A márványdarab a szín kikeveréséhez is hasznos.
  • Márványos mintát nemcsak falra festhe­tünk, hanem dohányzóasztal lapjára, állólámpa alapzatára vagy akár polcokra is.