Lakástextíliák

Kényelmes kerti szék készítése

Ülőpárnát és zsebes fejtámaszt készíthetünk

Egyszerű konyharuhából ülőpárnát és zsebes fejtámaszt készíthetünk kerti székeink számára.

Elkészítése: 2 óra székenként.

Kellékek:

 • 4 db nagy konyharuha,
 • olló,
 • mérőszalag,
 • gombostűk,
 • varrógép vagy tű és cérna,
 • vasaló,
 • 40×30 cm-es párna,
 • 8 db 40 cm-es szaténszalag,
 • 45×45 cm párna.

Lépések:

 1. A fejtámlához vágjuk le a két konyharuha beszegett ré­szét, így kb. 44 cm széles anyagot kapunk. Fektessük le az egyik konyharuhát színével fölfelé, egy sík felületre. Hajt­suk vissza az egyik rövid végét és alakítsunk ki egy kb. 23 cm mély zsebet. Gombostűzzük, majd varrjuk össze a la­pokat, két cm ráhagyással. Nyissuk szét a széleket, és for­dítsuk színére az anyagot. Ismételjük meg a műveletet a másik konyharuhával is.
 2. Fektessük le a fejtámla egyik részét sík felületre úgy, hogy a zsebe legyen felül. A másikat helyezzük az előző te­tejére, szintén a zsebével fölfelé. Gombostűzzük össze a széleiket, majd helyezzük a fejtámlát a székre. Ha a zsebe túlságosan lelóg, akkor a gombostűk segítségével igazít­suk méretre. Varrjuk össze a két darabot két cm-es széllel. Nyissuk szét a széleket és fordítsuk ki az anyagot.
 3. Helyezzük a kisebbik párnát az elülső zsebbe, majd he­lyezzük a fejtámlát a székre. Jelöljük meg mindkét zseben, hogy hová akarjuk beilleszteni a szalagokat, majd varrjuk fel a szalagokat mindegyik zseb valamennyi oldalára. Kös­sük oda a fejpárnát a székhez a szalagokkal.
 4. Az ülőpárna elkészítéséhez vágjunk ki egy kb. 49×49 cm-es négyzetet az egyik konyharuhából. A másik konyharuha hosszanti oldalából vágjunk le annyit, hogy egy kb. 49 cm-es négyzetet kapjunk, majd vágjuk szét széltében. Fektes­sük le sík felületre a négyzetdarabot a színével fölfelé. Ezután, helyezzük rá a két fél darabot a színével lefelé, hogy a középső hímzett részen fedjék egymást. Gombostűzzük össze körben a párna széleit, majd varrógéppel varrjuk össze, 2 cm-es ráhagyással.
 5. Távolítsuk el a gom­bostűket és fordítsuk ki a színére a huzatot. Varrjuk fel a két pár szalagot a huzat két szomszédos sarkára. He­lyezzük be a szögletes pár­nát, és erősítsük az ülés hát­só sarkaihoz a szalagokkal.

Fejtámla és tartó