Lakberendezés

Függönyök felrakása

Milyen nehéz az anyag?

Karnisvásárlás előtt mérje meg a függöny súlyát: először méredzkedjen meg, majd kezében a függönnyel álljon rá újra a mérlegre. A két mérés különbsége adja ki a függöny súlyát. Kellő teherbírású karnist válasszon -ez a csomagoláson van feltüntetve.

A karnis méretre vágása, felszerelése

Tegye fel a tartókat, mielőtt pontosan lemérné, illetve méretre vágná a karnist. Ilyenkor egy kisebb fémfűrész jó szolgálatot tesz. Finom dörzspapírral távolítsa el a sorját, nehogy megsérüljön a keze vagy esetleg kiszakadjon a függöny.

Húzóerők

A húzózsinór felőli oldalon hosszabb csavarokkal, valamint teherbíróbb tiplikkel rögzítse a karnis tartókonzoljait. Hihetetlen húzóerő éri ezeket a tartókat – különösen akkor, ha az egész függönyt az egyik oldalról akarja elhúzni.

Falra ragasztott karnis

Egy könnyebb függöny vagy sötétítő karnisát csavarozás nélkül is felszerelheti. Szupererős ragasztóval erősítse a sínt az ablak fölé a plafonra, majd tegye föl a függönyt. Ezt a megoldást csak betonplafonnál válassza, és ragasztás előtt kaparja le a festéket a betonról.

Rögzítés betongerendához

Az ablak feletti beton áthidaló gerendára nem könnyű kar­nist felszerelni. Tegyen ilyenkor kevesebb ponton rögzített tartólécet a falra. Vídiahegyű ütvefúróva! fúrja ki a lyukakat, továbbá csavarokkal és tiplikkel erősítse fel a lécet, majd erre szerelje rá a karnist.

Automata húzószerkezet

A motoros függönyhúzó egyben a lakás védelmét is szolgálja. A jól beállított időkapcsolós vagy fényérzékelő vezérelte szerkezet sötétedéskor önműködően behúzza a függönyt (és felkapcsolja a szobai világítást).

Cserélje ki a régit!

Ha a régi karnist teszi vissza, ellenőrizze, hogy elég erősek-e még a falitartók. A kopott vagy elhasadt tiplit így cserélje ki: dugjon csavart belé, amíg meg nem szorul. Ezután egy fogóval csavarral együtt húzza ki a tiplit.

Saját készítésű függönytartó

Az ablak vagy ajtó fölött igen mutatós egy függönyrudat tartó, szép rézkonzol. A tokon belülre helyezett rúdnál már mellékes, hogy milyen a tartója – és jóval olcsóbb is, ha sima fából, s. k. készíti. Legjobb a keményfa, de használhat puhafát is, ha átfesti, mert el akarja tüntetni szem elől. A vájatot dekopír fűrésszel készítse el. A tartó és a rúd felszerelése után csavarozzon egy fémlemezt a tartó felső peremére, nehogy a rúd kiessen a helyéről.

Sötétítőfüggöny és drapéria

Sötétítőfüggöny vagy drapéria felrakásához többsínű karnist válasszon. A karnis két végénél beforduló sín tartja a sötétítőfüggönyt és elrejti a karnist.

Hajlítható műanyag karnis

Hajszárítóval melegítse fel a mű­anyagot, ahol meg akarja hajlítani a karnist – melegen ugyanis hajlékonyabb. Minél pontosabban illeszti a karnist az ablakmélye­déshez, annál kevesebb helyet foglal majd el a függöny. A nehéz függönyök azonban könnyen feltorlódnak, ahol túl szűken kanyarodik a karnis.