Kellemes lakóklíma kialakítása

Hogyan szellőztessünk hatékonyan?

A fűtés vitathatatlanul hatással van az ingatlanok belső levegőjére, a hőérzetre, és ezáltal képes komfortossá tenni az otthont. Ehhez természetesen elengedhetetlen az előzőekben tárgyalt szabályozható fűtési rendszer kialakítása. Van azonban még valami, ami nélkül nem lehet kellemes a belső terekben tartózkodás, ez pedig nem más, mint a szellőztetés.

Nyilvánvalónak tűnhet, hogy a legkönnyebben az ablakok kinyitásával oldható meg a friss levegőhöz jutás, ám mégis számos problémát felvet a téma. Mi a helyzet akkor, ha nincs ablak a helyiségen? Hogyan vezethető el a nedvesség a leginkább hatékonyan az olyan helyiségekből, ahol a legtöbb pára keletkezik? Mikor, mennyit és hogyan szellőztessünk annak érdekében, hogy megelőzhető legyen a penészesedés? Ilyen kérdésekre keressük a választ azzal, hogy a helyes szellőztetés fontosságára igyekszünk felhívni a figyelmet.

Hogyan szellőztessen hatékonyan?

Választhatja a természetes, ablakon keresztüli módszert, ami kétségkívül semmihez sem hasonlítható, de ha az ingatlan főút mellett fekszik, a  zajterheléssel mindenképpen számolnia kell. További hátránya ennek, hogy a téli időszakban jelentős hőveszteség érhető el általa. Ha mégis emellett dönt, tudnia kell, hogy legjobb a kereszthuzattal történő szellőztetés.

Másik lehetőség a mesterséges úton keresztül megoldható szellőzés, mely ugyan megakadályozza a hővesztést, és a levegő minősége is ellenőrizhető segítségével, de sokan mégsem kedvelik.

Milyen gyakran ajánlott szellőztetni?

A helyiségben végzett tevékenységtől, és az ott tartózkodók számától függően akár óránként ajánlott az ablakon keresztüli szellőztetés. A friss levegő ugyanis nélkülözhetetlen ahhoz, hogy teljesítőképessége maximális legyen, ne kínozza fejfájás, vagy törjön Önre álmosság.

Nyilvánvaló tehát, hogy nem csak a szellőztetés gyakoriságára érdemes ügyelnie, hanem arra is, milyen módon, mennyi ideig teszi azt. Következő cikkünkben az ablakon keresztüli szellőztetéssel foglalkozunk.