Magasépítészet

Egyéb terméskő falazatok

Téglával bélelt terméskő falazatok

A kőfalazatok hátránya, hogy a téglafalhoz képest jobb hővezetők, tehát hőszigetelő képességük kisebb. Főleg a nagyobb térfogatsúlyú (jó hővezető) kövekből létesített épületek télen hidegek lesznek, és falaik belső felületén páralecsapódás képződik. Ez a hát­rány kiküszöbölhető, ha belül ¼ – ½ tégla vastag bélésfalat építünk (303 a ábra).

304. ábra.

303. ábra. Téglával bélelt terméskő falazatok; a) fél téglából, b) légrétegből és fél téglából, c) válaszfallapokból álló bélésfallal; 1 – levegő, a 2 jelű kő kicsúszik

A bélésfal készülhet soklyukú égetett agyag anyagú válaszfallapból is (303 c ábra). A kőfal és bélésfal között szokás 2-3 cm légrést hagyni, és a fal merevségét helyenként bekötő téglákkal biztosítani (303 b ábra).

Ezeknek a megoldásoknak még más előnyei is vannak, így aj a belsőben könnyebben vakolható felületet nyerünk, b) a vakolt felületen nem rajzo­lódnak ki az egyes kövek, illetve a habarcshézagok, c) nem a kemény kövekbe kell a külön féle – vil­lany-, víz- stb. – vezetékek hornyait bevésni. A 303 b ábra szerinti függőleges légréteg azonban kifogásolható a gőzdiffúzió szempont­jából.

Falazó kőből készült terméskő falazatok. Vidéki földszintes lakóházak építéséhez – különösen téglahiány idején – használnak a falazáshoz megfelelő alakúra faragott, ún. falazó követ.

Falazó kő mérete

A falazó kő méretének megállapításánál két munkás által két kézzel beemelhető (50-60 kg súlyú) kőméret jelenti a felső határt. A vakolt és szigetelt falba beépített falazó kő megfelel még abban az esetben is, ha nem teljesen fagyálló.

304. ábra.

304. ábra. Vékonyan hasadó kövekből – habarcs nélkül – szárazon rakott terméskő falazat

Magyar viszonylatban a falazó kő céljára a tari és az andornaki kő áll rendelkezésre.

A tari kő riolit tufa; általában fagyálló; 24 X 39 X 25 és 24 X 39 X 38 cm-es méretű, 36 illetőleg 54 kg súlyú ele­meket készítenek belőle. 40 cm-es falvastagsággal alkal­mazható.

Az andornaki kő vulkáni tufa; a belőle készített 30 X 32 X 29 cm-es kő súlya 47 kg. Könnyebb súlya révén hőszigetelő képessége jobb, így 30 cm-es falvastagsággal is megfelel.

Szárazon rakott terméskő falak. Vékonyan hasadó, palás szerkezetű kövekből habarcs nélkül is lehet falaza­tokat készíteni. Ezeket a lapos köveket megfelelő tömör­ségű falazattá rakják össze. A hézagokat homokkal vagy humusszal töltik ki. A humuszba évelő növényzetet lehet telepíteni. Kerítések, kerti támfalak, a teraszkultúrájú szőlőgazdaságok támfalai (pl. Badacsonyban stb.) készíthetők ily módon (304. ábra).