Magasépítészet

Szerelt kerámialap homlokzatburkolatok

Napjainkban a nagyobb homlokzatfelületeken gyak­ran szerelt jellegű kerámialap burkolatokat alkalmaznak. A kerámialapok négyzetes vagy téglány alakú, sík (tömör) vagy üreges, anyagában színezett elemek. A sík (tömör) lapok vastagsága általában 10-13 mm, az üreges elemeké 30 mm. A lapokat hálós elrendezésben építik be, nyitott fugaképzéssel. A burkolat alatt ez esetben is átszellőztetett légréteg és hőszigetelés található.

A sík (tömör) kerámialapokat rendszerint látszókampós, míg az üreges kerámialapokat többnyire rejtett sarus kap­csolással erősítik a teherhordó falhoz rögzített fém tartó-profilokhoz.

Látszókampós rögzítés

Látszókampós rögzítés esetén adott távolságonként elhelyezett fém tartóvázhoz kapcsolt rozsdamentes (vagy horganyzott) acélkampók tartják a kerámialapokat. A füg­gőleges tartóprofilok tengelytávolsága megegyezik a lapok közötti függőleges hézagok tengelytávolságával. Az egyes lapokat a sarokpontok közelében laponként négy kampó­val erősítik a tartóvázhoz (5.76. ábra). A kampók gyárilag a burkolat színére vannak festve, így kevésbé észrevehetők.

5.76. ábra. Homlokzati kerámia burkolólap látszókampós rögzítése

5.76. ábra. Homlokzati kerámia burkolólap látszókampós rögzítése

Rejtett rögzítés

Rejtett rögzítés esetén a homlokzati felületen külön fém tartóváz készül. A teherhordó falszerkezethez erősített függőleges profilokra vízszintes szerelőbordákat rögzíte­nek. A bordák tengelytávolsága megegyezik a vízszintes hézagok távolságával. A kerámialapokat a vízszintes bor­dákra pattintott keskeny rögzítőprofilok tartják (5.77. ábra).

5.77. ábra. Üreges homlokzati kerámia burkolólap rejtett rögzítése

5.77. ábra. Üreges homlokzati kerámia burkolólap rejtett rögzítése

Az üreges kerámiaelemek egymásra takaró peremezése következtében a rögzítőprofilok kampórészei nem láthatók (rejtettek). A függőleges nyitott fugahézagokat a burkolat belső oldalán rugalmas, fém hézagzáró profillal zárják le (5.78. ábra).

5.78. ábra. Hézagzáró profil elhelyezkedése

5.78. ábra. Hézagzáró profil elhelyezkedése

A szerelt kerámialap homlokzatburkolatokat is mindig az előre elkészített burkolási terv, valamint a gyártó által kiadott alkalmazástechnikai útmutató alapján kell készíteni.