Ötletek étkezőkhöz

Rusztikus, szellősebb étkező

Rusztikus, szellősebb étkező

Látvány

A képen látható étkező egy világosabb és szellősebb vál­tozata a klasszikus vidéki stílusú enteriőröknek. Itt deszkabútoro­kat láthatunk, nyitott polcokkal és a tradicionálisan rusztikus bú­torok határozott vonalaival, azonban felületkezelésük és a ki­egészítők már modern jellegűek. A klasszikus vidéki stílus nyomott virágmintázatát itt minimálisra csökkentették, viszont elszórtan itt-ott előbukkan a tiszta, üde szí­nek és a számtalan egyszínű ki­egészítő és anyag mellett.

Színek

A falak finom, púderkék árnyalatot kaptak, melynek színe megismétlődik néhány porcelántányéron és bögrén. A fehérre festett padlólapok még inkább világossá varázsolják az összké­pet, s a tálalószekrényben ennek színe is visszatükröződik jó né­hány porcelántárgyon. A meleg fatónusok meggátolják, hogy ez a kombináció túl egyhangú és steril legyen, az asztalterítő pedig finom mintázatával javítja az összhatást.

Bútorok

A vidéki stílus kialakí­tása nem feltétlenül jelenti azt, hogy bolhapiacokon összesze­dett kopott, antik tálalószekré­nyekkel és lepattogzott festésű székekkel kell megtöltenünk a te­ret. Manapság több szaküzletben is vásárolhatunk kimondottan vi­déki stílusú, tömör bútorokat. Ez a tálalószekrény például a mo­dern bútorok egyszerűségéről és tökéletes művészi kivitelezéséről árulkodik, de nyitott polcai és egyenes vonalai a tradicionális vidéki bútorok jellegzetes jegyeit is magán viselik. Az asztal és a székek is újak, azonban formá­jukat antik minták inspirálták.

Étkészlet

A vidéki étkezőaszta­lokat gyakran különféle, az évek során felgyűlt tányérokkal és égetett agyagedényekkel terítették meg. Egy modern enteriőr­ben is visszaadhatjuk ezt a hatást pár eltérő árnyalatú és különbö­ző formájú élénk, de egyszínű edénnyel. Ennek következtében egy idő után sokféle formájú és stílusú porcelán gyűlik majd össze a tálalószekrényünkön. En­nek köszönhetően barátságos és közvetlen légkör alakul ki, s az el­tört darabokat is bármikor he­lyettesíteni tudjuk egy újabbal.