Ötletek konyhákhoz

A kerámialapos tűzhely térhódítása, hozzá való edény

A hagyományos gáz- és villanytűzhelyeket egyre inkább kiszorítják a korszerű, kerámialapos tűzhelyek, ez azonban nem volt előre látható. Amikor 1973 tavaszán egy mainzi gyárból kikerültek az első sorozatgyártásban előállított modellek, egyáltalán nem volt biztos, hogy az új technika a tűzhelygyártók és a háziasszonyok tetszését is elnyeri.

Kerámialapos tűzhely

Napjainkban, 26 évvel az első kerámialapos tűzhely megjelenés után Németországban már minden ötödik háztartásban ilyen tűzhelyet használnak, az újonnan gyártott villany­tűzhelyeknek pedig mintegy 70%-a készül ezzel a technológiával. A tűzhelyek készülhetnek halogén-, gáz- vagy indukciós fűtőrendszerrel.

Az ergonómiai szempont­ból is ideális tűzhelyen két vagy több ember is dolgozhat, feltéve, hogy a köztük lévő magasságkülönbség nem haladja meg a 40 cm-t. Az ideális magasság meghatá­rozásakor a tervező azt veszi figyelembe, hogy ki áll leg­gyakrabban a tűzhely mellett, ha pedig a családból többen is szorgoskodnak a konyhában, a tűzhelyet a legalacsonyabb családtaghoz méretezik. (Erre elsősorban biztonsági okokból van szükség.)

Több főzőlap egymás mellé

Azokban a háztartásokban, ahol a konyhát gyakran hasz­nálják, a szakemberek több főzőlap egymás mellé történő beépítését javasolják, így min­den edényt könnyedén és biztonsággal érhetünk el. A gyártók egy része ma már komplett munkaaszta­lokat kínál, amelyekbe a kerámialapos tűzhely is be van építve. Természetesen a tűzhely egyedileg is meg vásárolható, és tetszőleges környezetbe beépíthető, így például a munkalapba süllyesztve akár az egyik sarokban is elhelyezhető. A sima, fugák nélkül beépített tűzhely előnye, hogy maga a tűzhely is használható munkafelületként, ha éppen nem főzünk rajta,

A hagyományos, négyzet-, vagy téglalap alakú tűzhelyek esetében a hátsó részen általá­ban olyan ételt főzzünk, amely nem igényel különösebb fel­ügyeletet, vagyis nem kell ál­landóan kevergetni, fűszerezni. A nagy és legtöbbször súlyos edényeket, mindig a főzőlap elülső részén helyezzük el. A jó áttekinthetőség érdekében célszerű egy világítótestet a tűzhely fölé helyezni.

Tűzhely és technik

Tűzhelyet különböző méretben vásárolhatunk: létezik 45, 60, 80 és 90 cm széles változatban is. A tűzhely általában színes bevonattal nemesacélból készül, főzőlapja pedig áttetsző kerámia. A spirál alakban elhelyezett fűtőszálak a bekapcsolás után azonnal teljes gőzzel funkcionálnak, így a főzési idő jelentősen lerövidül. A hő egyenletesen oszlik el az edény alján, és a tűzhely a hőfokszabályzó állítására azonnal reagál.

Költségek

Egy egyszerű tűzhely nemesacél lapokkal 30000 Ft-ba kerül, ez a típus azonban meg­lehetősen nehezen tisztít­ható. A kerámialapos tűz­helyek természetesen drá­gábbak, áruk 80000 Ft-nál kezdődik, ami a felsze­reltségtől függően változ­hat. Előnyük, hogy hasz­nálaton kívül munka­lapként is funkcionálnak.

A tűzhely érzékeli az edény méretét és elhelyezkedését, ezt az információt a készülék átalakítja, majd fény jelekkel informálja a használót arról, hogy mikor válik optimálissá az energiafelhasználás. A tűzhely a hő-leadási felületet az edény méretének megfelelően szabályozza, tehát ennek megfelelően melegíti fel a felületet. Ha a fazekat leemel­jük, a tűzhely automatikusan kikapcsol. Ha a tűzhely ezzel a technikával nincs felszerelve, akkor működésbe lép a szenzoros érzékelés. Számos modell esetében elegendő egyetlen ujjnyomás, és a tűzhely máris felmelegszik.

A mágneses érzékelő révén az étel szinte soha nem éghet le. A kerámialap alá beépített réztekercsek váltakozó áram­mal működnek, és mágneses térerő alakul ki. Ha a tűzhelyre olyan edényt helyezünk, amelyre a mágnes reagál, a tűzhely csak az edény alatt melegszik, a többi rész hideg marad, így az energia­felhasználás a minimálisra csökkenthető.

A megfelelő edények kiválasztása

Nemesacél

a nemesacélból készült edények alját általában egy jó hővezető képességű réteggel is bevonják, mivel maga a nemesacél meglehe­tősen gyenge hővezető. Ez a réteg az egyenletes hőelosztásról és a formatartósságról is gondoskodik.

Főzzünk energiatakarékosan

A fazék vagy a lábas méretét pontosan a főző­lap méretének megfelelően válasszuk meg! Csak egyenletes aljzatú, fedővel légmentesen zárható edényt használjunk! A fedőt főzés közben ne emeljük fel! Főzésnél bánjunk takarékosan a vízzel! Kis mennyiséghez ne használjunk nagy fazekat! A tűzhelyet még a főzés befejezése előtt kap­csoljuk ki, így a lehűlés közben leadott hőt is felhasználhatjuk!

A hosszú (40 percnél hosszabb) párolási időt igénylő ételek esetében használjunk kuktát! Víz forralásához használjunk merülőforralót!

Edény

Zománcos vasedény

Felülete sima és tömör, így a vas a korrózió és a kémiai anyagok károsító hatása ellen is védve van. Az edényt olyan zománc­réteg védi a korrózióval szem­ben, amely a hővezető­képességet nem rontja.

Alumínium

Hőelosztó képessége kiváló, formatartó és ütésálló.

Öntöttvas

Vastag falának köszönhetően jól megtartja és egyenletesen adja le a meleget.

Üveg

Az üveg rossz hőve­zető, ezért hosszabb főzési idővel, így nagyobb energia-felhasz­nálással kell számolnunk, mint a fémedények esetében. Sütésre azonban a hőálló üvegedény kiválóan alkalmas.

Kerámia és por­celán

Elsősorban sütéshez és tálaláshoz hasz­nálhatjuk.