Ötletek konyhákhoz

A sütő kiválasztása a konyhában

Háztartás sütő nélkül? Elképzelhetetlen! A sütő még a legkisebb, egyszemélyes háztartásból sem hiányozhat, hiszen egyaránt készíthetünk benne karácsonyi mézeskalácsot, lasagnét vagy káprázatos felfújtakat.

Sül a sütemény

Ki ne emlékezne a gyer­mekkorára, amikor karácsony előtt az egész lakásban mézeskalács­illat szállt. Akkoriban anyáink­nak és nagyanyáinknak még nem volt olyan könnyű dol­guk, mint manapság nekünk. Ma már a sütők széles kínálatából választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbbet.

Kezdjük a klasszikus alsó-­felső melegítésű sütővel. Ezeknél a hő alulról és felülről éri a húst vagy a süteményt. A hő a sütő plafonjáról és az aljáról érkezik, intenzitását pedig általában a tűzhely elején elhelyezett gombokkal szabályozhatjuk. A kívánt hő­mérsékletet a szabályozógomb fokozatának (30-50 °C-tól 275-300 °C-ig) állításával érhetjük el. Amíg a sütő melegszik, általában egy kis piros lámpa ég, amely a kívánt és beállított hőfok elérése után kialszik.

Sütő

Ennél a típusnál egyszerre csak egy valamit süthetünk a sütőben, mivel ellenkező esetben az alulról és felülről áramló hő nem oszlik el megfelelően. Nagyon közkedvelt a légbefúvásos sütő, amelynek lényege, hogy a sütőben a levegőt a sütő hátlapjára szerelt ventillátor segítségével folyamatosan áramoltatják.

A légbefúvás révén a hő egyenletesen és gyorsan oszlik el, így a sütőt elegendő általában 30 fokkal alacso­nyabb hőmérsékletűre felme­legíteni, mint az alsó-felső melegítésű sütő esetében. Ez a típus grillezésre is alkalmas. Lehetőség van arra is, hogy a grillt és a légbefúvást fel­váltva, vagy akár egyidejűleg működtessük, így a sültre egyenletesen áramlik a hő.

Költségek

Egy hagyományos alsó-­felső melegítésű sütő már 20000 Ft-ért kapható, a légbefúvásos modellek 40000 Ft-nál kezdődnek. Egy márkás kombinált sü­tő (grillező, légbefúvás) kb. 60-70000 Ft-ba kerül. Ha multifukcionális, mikrohul­lámú sütésre is alkalmas készüléket szeretnénk, kb. 90000 Ft-ot kell rá áldoz­nunk. Ha olyan készüléket szeretnénk, amely extra szolgáltatásokat is nyújt (pl. a sütési idő beállítható, termosztát méri a hőfo­kot), még mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk.

Az aprósütemények készítéséhez inkább az alsó­felső melegítésű sütő, míg habkosárhoz a légbefúvásos konstrukció alkalmasabb. Melyiket válasszuk? Szeren­csére kapható ún. kombinált sütő, amely egyesíti a felső és alsó fűtést a légbefúvással. Hűs sütéséhez és nagyobb húsdarabok grillezéséhez a grillező-légbefúvásos sütők a legalkalmasabbak.

Kiegészítő felszerelések

A hőfokszabályzó segítségével elérhetjük, hogy a sütési idő alatt a hőfok a kívánt szinten változatlan maradjon. A kívánt program kiválasz­tása után meg kell adnunk a hús tömegét, és a sütő automatikusan rááll a megfelelő hőmérsékletre.

A készülék jelzi, ha a sült elkészült, vagyis ha a sült közepén a hőmérséklet elérte a kívánt mértéket. Ezt az ún. belső maghőmérsékletet nem kell folyamatosan ellenőrizni — ha a nyárs alakú hőmérőt a sütés megkezdése előtt a hús közepébe szúrjuk, az sütés közben folyamatosan méri a hús belsejében a hőmérsék­letet. Ezt a kívánt hőfokot a hús fajtájának függvényében a sütés megkezdése előtt kell beállítanunk. Ha a mag­hőmérséklet a kívánt nagyságot elérte, a sütő automati­kusan kikapcsol. A sütési idő beprogramoz-hatósága nagy szabadságot biztosít, hiszen a sütő a beállí­tott időpontban automa­tikusan kapcsol ki és be.

Sütemény

Az elektronika fokra pontosan szabályozza a sütő (beleértve a mikrohullámú sütés) hőfokát. A hőmérsékletet 30 °C és 300 °C között tetszőlegesen választhatjuk meg, az automatika pedig fokra pontosan áll be. Ez nagyon fontos az érzékeny ételek, mint például a kelt tészták esetében. Az automatizált be-és kikapcsolás, illetve a hőfok­szabályozás minimalizálja teendőinket, így egymást követően akár két különböző sütési programot is beállít­hatunk. További előny, hogy mindent a legoptimálisabb körülmények között készít­hetünk el.

A gyors felfűtésnek kö­szönhetően kb. 35%-nyi időt takaríthatunk meg többlet­energia-felhasználás nélkül. Ha a kívánt hőmérséklet kialakul, a felfűtés leáll, és a sütő tartja a kiválasztott hőfokot.

Tisztítás és ápolás

Minden új sütőt bezsíroznak a nedvesség által okozott károk kivédése érdekében, ezért a zsírtartalmú bevonatot el kell égetni, így a védőréteg megszilárdul. Ezt úgy érhetjük el, ha az első használat előtt a sütőt a legmagasabb hőmérsékletűre hevítjük, majd ezen a hőfokon működtetjük a gyártó által megadott ideig. Közben gondoskodjunk a konyha folyamatos szellőz­tetéséről, hogy a keletkező gázok és a pára távozni tudjon. Ezután a sütőt mossuk ki, majd alaposan szárítsuk ki.

Napjainkban már kaphatók olyan speciális fémtisztítók és sütőtisztító habok, melyek lehetővé teszik, hogy sütőnk egy életen át tökéletesen tiszta maradjon. A nehezen hozzá­férhető helyeket speciális zo­máncréteggel vonják be. A sütő öntisztítását égetéssel is elvégezhetjük; a sütő falán lerakódó égéstermék 500 °C körüli hőmérsékleten ég el. A folyamat végén mindössze egy kevés hamu marad.

A sütő elhelyezése

Napjainkban egyre gyakrabban találkozhatunk azzal a megoldással, hogy a sütőt szemmagasság­ban építik be. Ennek részben a felszabaduló hő, másrészt a jobb rálátás és a kényelmesebb hozzá­férés az oka. Az ergonómiailag helyes kialakítás­nál a konyhában dolgozó személyek magasságát veszik figyelembe, és ehhez igazítják a munkala­pok, a szekrények és a beépített háztartási eszkö­zök magasságát.

Ezeket csak az egyedi igények­nek megfelelően tervezett konyha kialakításánál lehet figyelembe venni. Egyre többször találkoz­hatunk azzal a megoldással, hogy a sütőt egy magas szekrénybe építik be úgy, hogy a lehető legjobban belesimuljon a környezetébe.