Ötletek konyhákhoz

A konyha világítása, fontosabb szempontok

Biztonság és higiénia, egyéni stílus és komfort, – ezeknek a kritériumoknak kell megfelelnie egy modern konyhának. A teljes komforthoz természetesen megfelelő világításra van szükség.

A jó megvilágítás hozzá­járul ahhoz, hogy a konyhában munkát végző komfortérzete a nap minden szakában folyamatos legyen. A munkaterületek megvilágítása legalább 500 lux erősséget kell, hogy elérjen. Ha az ablakot körbeépítjük a konyhabútorral, a mesterséges fényforrások elhelyezésénél a természetes fény kínálta adottságokat is figyelembe kell venni. Erre nyújt módot a sorban elhelyezett, több elemből álló világítás, illetve az ablakkal egy vonalban, a mennyezetről lelógatott lámpatest, vagy állítható lámpatestek.

Világítás

Mivel a konyhában a lám­pákat általában hosszú ideig üzemeltetjük, célszerű ener­giatakarékos, tompított fényű világítótesteket használni. Ezek a hosszú élettartamú, gazdaságos izzók kevesebb hőt sugároznak ki, ami a konyhá­ban különösen előnyös. Természetesen a hagyományos izzók és a halogénlámpák is megfelelőek. Az izzók fény­visszaverő hatását a színük is befolyásolja. A lámpákat általában jó fényvisszaverő tulajdonságokkal rendelkező áttetsző vagy semleges fehér színben készítik.

Három megvilágítási technika

Alapvetően három megvilágí­tási technikát különböztetünk meg: az alapvilágítást, a mun­kahely-orientált általános világítást, illetve a munkahelyre fókuszált világítást.

Az alapvilágítás a mozgás­tér egyenletes megvilágítását biztosítja. Ebben az esetben több alacsony- vagy közepes erősségű lámpa beszerelése javasolt, amelyek széles sávban, osztva adják a fényt. A világítótestek számát és elhelyezését minden esetben a konyha nagysága és alaprajza határozza meg. Fontos követelmény, hogy a munkalapokon általános világítás alkalmazása esetén se legyenek árnyékos részek.

Megfelelő megvilágításra a tároló szekrény­ben is szükség van

Megfelelő megvilágításra a tároló szekrény­ben is szükség van, hiszen senki sem szeret a sötétben kotorászni.

Az általános megvilá­gításnál jobb a fókuszált, és a munkahely-orientált megvilágítás, amelyeknek feladata az, hogy a mennye­zeten és a falon elhelyezett fényforrások jobban meg­világítsák a munkalapokat is, a felületet pedig még a felső faliszekrények sem árnyé­kolják le.

A konyhai pultot két lámpával világítot­ták meg

A munkalapot optimálisan világít­ják meg a körben futó fényforrások. A konyhai pultot két lámpával világítot­ták meg.

A munkalapokra fókuszált világítás azért fontos, mert mindnyájan tudjuk, hogy a házimunka „veszélyes üzem”. Az éles késsel való darabolás, a mosogatás, a vasalás, a különböző javítási- és konyhai barkácsmunkák mind-mind veszélyeket rejtenek magukban. Kiváló védelmet nyújtanak a felső faliszekrények alatti vezetősíneken egymás mellé helyezett lapos világítótestek.

Energiatakarékos halogén­lámpákat szintén egyre gyakrabban használnak a konyhákban, mivel esztétikai és funkcionális szempontból is ideálisak. A szerelésnél mindenképpen vegyük igénybe szakember segítségét, hiszen a csökkentett feszültséggel üzemelő fény­források esetében a 220V-ot 12V-ra kell transzformálni.