Ötletek konyhákhoz

Hűtő és fagyasztó kiválasztása

A hűtő- és fagyasztó­szekrény beszerzését sem intézhetjük el öt perc alatt Egyrészt ezek a készülékek napjainkban már meglehetősen drágák, másrészt alaposan meg kell gondolnunk, hogy pontosan milyen funkciókra van szük­ségünk, és hogy hogyan tudjuk majd a készülék áramellátását biztosítani.

Hűtő

A költségeket is fagyasztani

Régen az élelmiszereket a pincében tárolták, besózva vagy pácolva tartósították. A hűtőszekrény már egyetlen átlagos háztartásból sem hiányozhat.

A legtöbb háztartásban nagy hűtőszekrényekkel találkozhatunk, ha figyelembe vesszük, hogy egy személy szükségleteinek kb. 60 liternyi űrtartalom felel meg. Jó ha tudjuk, hogy a kombinált hűtőszekrény kb. 30%-kal több energiát fogyaszt, mint a fagyasztórész nélküli. A hűtőszekrénynek áramra van szüksége, hogy működni tudjon, és annál több áramot fogyaszt, minél magasabb a hőmérséklet a helyiségben. Ezért nem javasolt a hűtő­szekrényt a tűzhely vagy a fűtőtest mellett, illetve azok közelében elhelyezni.

Mivel a hűtő- és fagyasztó­szekrények gyakorlatilag éjjel­nappal üzemelnek, egy átlagos háztartás energia-felhasználá­sából kb. 12,8%-kal részesed­nek, amivel a fogyasztási sorrend élen állnak. Ha a konyha hőmérsékletét például 21 °C-ról 20 °C-ra mérsékeljük, a hűtőszekrény fogyasztása közel 6%-kal csökken. A fagyasztószekrényeket a legjobb a pincében elhelyezni. Ahhoz, hogy az élelmiszerek frissek maradjanak, a hűtőszekrényben elegendő a +7 °C-os, a fagyasztóban pedig a -18 °C-os hőmér­séklet.

Költségek

A hűtőszekrények ára fel­szereltségtől függően 30 és 150000 Ft közé esik. A hagyományos hűtő­szekrény kb. 40000 Ft-ba kerül, míg a kombinált hű­tő-fagyasztószekrény t 90-130000 Ft körüli áron szerezhetjük be. A fagyasztóládák ára 65-90000 Ft körül mozog.

Hűtőszekrény leolvasztása, energiatudatosság

Az energiatakarékosság szempontjából fontos, hogy gyakran olvasszuk le a hűtő­szekrényt. A jégréteg akkor alakul ki, amikor a hűtőgép ajtaját kinyitjuk, a melegebb levegő beáramlik és a benne lévő pára lecsapódik, majd megfagy. Ezért fontos, hogy az ajtót a lehető legrövidebb ideig hagyjuk nyitva. A környezettudatos és energiatakarékos fogyasztó az új hűtő- vagy fagyasztó­szekrény vásárlása előtt az alábbi szempontokat veszi figyelembe.

Ezek:

  • Milyen vastag a készülék szigetelése? Minél vastagabb ugyanis ez a réteg, annál ala­csonyabb a fogyasztása.
  • Mennyi energiát fogyaszt a kiválasztott típus? Hasonlítsuk össze a különböző készü­lékek energiafelhasználását!

Egy modern, energiatakarékos hűtőszekrény mindössze harmadannyi áramot fogyaszt, mint egy ugyanolyan befoga­dóképességű, régebbi készülék. Ha egy hűtőszekrényt átlagosan 15 évig üzemeltetünk, könnyen kiszámíthatjuk, hogy ez alatt az idő alatt egy korszerű, energiatakarékos modellel mennyit takaríthatunk meg. A fagyasztóládák és -szek­rények esetében a különbség kb. ugyanennyi.

A kombinált hűtő-fagyasz­tószekrényekkel nem nagyon tudunk energiát megtakarí­tani, helyet azonban annál inkább. Ne felejtsük el, hogy ezek a készülékek két áram­körrel működnek, így a két rész egymástól függetlenül működtethető és állítható le. Egy korszerű, energiatakarékos hűtőszekrény és egy hasonló típusú fagyasztó minden esetben kevesebb áramot fogyaszt, mint egy azonos űrtartalmú kombinált hűtőszekrény.

Milyen méretű hűtőszekrényt válasszunk?

Mivel szinte minden típus minden méretben kapható, a beszerzés előtt alaposan mérjük fel bevásárlási és étkezési szokásainkat. Aki sok friss gyümölcsöt fogyaszt és gyakran főz friss zöldségekből, inkább kombinált hűtőszekrényt válasszon! Ha gyakran vásárolunk nagy tételben a szupermarketben, inkább a nagy befogadóképességű, átlátható fagyasztószekrény mellett döntsünk.

Fagyasztott hal

Egy átlagos, 2-3 fős háztartás részére, amelyben nem mindennap főznek, ideális az olyan hűtőszekrény, amelynek különböző rekeszeiben más-más hőmérsékleten tárolhatjuk az élelmiszereket. A legfelső polc alkalmas a fagyasztásra, a középső rekeszben a friss árut tárolhatjuk, emellett külön rekesz áll az italok, a sajtok és a vaj rendelkezésére, amely „pincehidegen” tartja ezeket a termékeket. A krómozott, szellős dobozban a saláták és zöldségek több napig frissen maradnak. Ebben a készülékben a húsok, kolbászok, szárnyasok és más kényes élelmiszerek is tovább maradnak frissen.

Az évekig alkalmazott freon már eltűnt a piacról, a gyártók egyik jelszava a freonmentes hűtőszekrény lett. Ma már csak pentánt és izobutánt használnak, a szigetelés pedig az ózonrétegre veszélytelen polisztirolból készül.

Hogyan takarékoskodjunk az energiával?

  • A hűtőszekrényt csak rövid időre nyissuk ki!
  • Gyakran olvasszuk le a készüléket!
  • Ha a készülék hideget fejleszt, ami nem fagy meg, sokkal több energiát fogyaszt, mint a hagyományos készülékek.
  • Csak teljesen lehűlt ételt tegyünk a hűtőszek­rénybe, mert a meleg étel meggyorsítja a jég­képződést!
  • A hűtőszekrény hőmérsékletét ne állítsuk túl alacsonyra, az élelmiszerek többsége ugyanis 7 °C-on is friss marad. A hőmérséklet 1 °C-kal való csökkentése plusz energiát igényel.