Ötletek konyhákhoz

Tervezés és ötletek konyhákhoz

Saját otthonunk megteremtése érdekében minden erőnket latba kell vetnünk. Ezért a tervezőmérnök asztalán megszülető rajzoknak nem csak szépeknek kell lenniük, hanem alkalmazkodniuk kell a helyiség nagyságához és egy adott család életformájához is. A követelmény minden esetben a használhatóság.

Mai tapasztalataimmal valószínűleg sok mindenben másképp döntöttem volna — ez a kijelentés leggyakrabban a konyha kialakításával kapcsolatban hangzik el. Ezért ehhez a feladathoz szakembert kell igénybe vennünk, mert az építészmérnök nem lakberendező.

Nyitott konyhaNyitott konyha

A tervezési szakaszban sokféle szempontot juttat­hatunk érvényre, ennek elle­nére a konyhára többnyire utoljára gondolunk. Éppen ezért jól jegyezzük meg a konyha kialakításánál fontos, hogy a terveket időben készíttessük el.

Először is tisztázzuk a következőket:

  • A konyhát csak egyszerű kiszolgáló helyiségnek szánjuk, avagy elvárjuk, hogy étkező is legyen.
  • Csak a főzőedényeket akarjuk a konyhában tárolni, vagy az értékesebb porcelánokat és poharakat is?
  • Akarunk-e étkezősarkot, esetleg egy kisebb átadópultot vagy reggeliző asztalt?
  • Akarjuk-e a konyhát élelmiszerek és háztartási eszközök tárolására egyaránt használni?
  • Az étkezőrésszel egy légtérben szeretnénk-e kialakítani a konyhát?
  • A konyha berendezését a fal mellé szeretnénk elhe­lyezni, vagy szóba jöhetnek egyedi megoldások is?
  • Fel akarjuk-e a konyhát osztani főző-, előkészítő-, illetve tárolóterekre?
  • A falakat csempézzük, vagy más burkolóelemmel látjuk el?
  • Akarunk-e páraelszívót, amelynek csövét a szabadba vezetjük?
  • Zárt szekrényeket, üvegajtós részeket, vagy nyitott polcokat akarunk a helyiségben?

Ha a tervezőt időben felkeressük, a helyiségek elosztását még megváltoz­tathatjuk, a konyhánknak nagyobb teret biztosíthatunk, és a típushibák szintén elkerülhetők. Elég magas-e az ablakpárkány ahhoz, hogy munkaasztalokat alakíthassunk ki alatta? Jó helyre terveztük-e az ablakot vagy az ajtót?

A konyha elhelyezése a házon belül

Ha már tisztáztuk az igényeinket, a konyhai szakember azonnal észreveszi, hogy az átlagosnál határozottabb megbízóval van dolga, így mindent gyorsabban és hatékonyabban tervezhetünk meg. Az új ház építői előtt gyakorlatilag minden lehetőség nyitva áll — egyetlen korlátot az építtető pénztárcája jelenthet.

Nehezebb dolga van annak, aki régi épületet újít fel, hiszen meglévő adottságokból kell kiindulnia. Egy régi konyha felújítása és modernizálása majdnem annyiba kerül, mint egy új konyha kialakítása. Hol helyezzük el a konyhát? Ha ezt a helyiséget egyben a család kedvenc tartózkodási helyének is szánjuk, kár volna az északi oldalra helyezni? Az utcára néző ablak jól bevált, így játszadozó gyermekeinket is szemmel tarthatjuk.

Képzeljük el, hogy tömött autóval érkezünk meg a bevásárlásból! Milyen jó, ha a garázsból vagy az udvarról közvetlenül juthatunk be a konyhába vagy az éléskamrába.

Konyha

A képen látható pult mészho­moktéglából készült, munka­asztalként és tárolóhelyként funkcionál.

Tervezés számítógép segítségével

A jó szakemberek ma már nem csak alaprajzokat készítenek, hanem számítógép segítségével háromdimenziós képeket is előállítanak. A konyha élettel teli tér lesz, így könnyebben elképzel­hetjük, milyen lesz a valóságban. A számítógépes formatervezés lehetővé teszi, hogy többféle változatot hasonlítsunk össze.

Mindez természetesen nem olcsó mulatság, hiszen a tervező sok időt tölt a megrendelőkkel, amit megrendelés esetén a végső árba beszámítanak. Az építkezők közül egyre többen döntenek a nyitott terű — amerikai típusú — konyha kialakítása mellett.

Azt azonban senki sem szereti, ha miközben az étkezőasztal mellett ül, egy edényhalmok­kal tarkított konyha látványa tárul elé. Egy jó terv alapján könnyen elválasztható a munkatér egy üvegvitrin, vagy egy reggeliző pult segítségével. Ezek az elemek lezárják az étkező teret, egyben eltakarják a hátsó főző- és mosogatóteret. A kellemetlen konyhai illatokkal szemben pedig a hatékony és zajtalanul működő páraelszívó berendezések nyújtanak védelmet.

Elrendezés

A következő kérdés: hogyan helyezzük el a berendezési tárgyakat a konyhában? Ha az adottságok lehetővé teszik, valószínűleg a konyhai sziget kialakítása mellet döntenénk. Erre a megoldásra általában abban az esetben kerül sor, amikor gyakran fordul elő, hogy egyszerre több szakács is tüsténkedik a konyhában.

Elrendezés

A fűtési rendszert — akár központi, padló-, vagy légbefúvásos fűtésről van szó — figyelembe kell vennünk a konyha berendezésénél is. Ahol a tér folyamatosságát egy fűtőtest szabdalja meg, nem helyezhetünk el alsó rakodószekrényt. Ha a lakásban padlófűtést szeretnénk, a konyha tervét előre el kell készíteni, hogy a konyha közepén, önálló szigetként kialakított térhez a víz- és elektromos vezetékeket akadály nélkül tudják elvezetni.

Elrendezés

A különféle csatlakozók megfelelő elhelyezéséhez elengedhetetlenek a számítógéppel készített tervek. Gyakran utólag döbbenünk rá, hogy itt-ott jó lett volna még egy konnektort beépíteni. Ha háromdimenziós tervet készítünk, könnyen elképzelhetjük, hogy hová szeretnénk tenni a kávéfőzőt vagy a kenyérpirítót.

Sokak számára a csempe egy konyha elengedhetetlen része. A kereskedelmi kínálatban azonban számos más megoldás is elérhető, ezeket szintén érdemes mérlegelni. A konyhaszekrény vagy a munkalap borításával azonos anyagból kivághatunk darabokat, melyekkel a szekrények közötti részeket és a falat boríthatjuk, így a konyha megjelenése egységes lesz. Ha igazán elegáns megoldást szeretnénk, a falat nemesacéllal vagy gránittal burkolhatjuk.

A padlóburkolás miatt is elengedhetetlen a kezdeti stádiumban komplett tervet készíteni. Sokat megspórolhatunk, ha nem burkoljuk le a padló teljes felületét.

Elrendezés

A konyhaszekrény, az étkezőpult vagy a konyha közepén elhelyezett főzőblokk alá nem kell drága kőlapot vagy más burkolólapot lerakni, elegendő az egyszerű cementesztrich használata. A konyhaszekrények magassága a lábak ki- vagy becsavarásával általában állítható, így kiküszöböl­hetjük az esetleges egyenetlenségeket. A padlóról térjünk át most a konyha mennyezetére, amely szintén több kérdést vet fel. Hova helyezzük a páraelszívót, milyen magasságban és szélességben építsük be a páraelszívó kivezető csövét, melyik falon vezessük azt ki, és nem utolsó sorban, milyen világítótesteket alkalmazzunk?

A helyiség közepére szerelt, jó öreg neoncső hideg fénye miatt nem ajánlott. Sokkal alkalmasabbak a munkaasztalok fölé épített kis halogénlámpák, amelyek a borús, sötét napokon is jól szórják a fényt.

Berendezés ízlés szerint

Kérdés kérdést követ, de aztán választanunk kell a tervek közül. Melyik konyhát szeretnénk leginkább? Egy régi stílusút tömör fából, esetleg egy színes, könnyen tisztítható modern műanyagelemekből állót? Netán egy csillogó-villogó, igazán drága, kiváló minőségűt? Vagy egy keveré­ket fa és műanyag felhasználá­sával? A választék nagyon széles. Könnyebb lesz a választás, ha átlapozunk néhány katalógust.

Ha a családban közvéle­ménykutatást végzünk, a gyerekek általában szívesen vesznek részt a döntésben, és a szülőkkel ellentétben mindig a modern, formatervezett konyhára szavaznak. A legfontosabb, hogy gondoljunk arra, a konyhát hosszú távra tervezzük és készítjük. Ezért ha ma egy stílus mellett döntünk, ne feledkezzünk meg arról, hogy több mint egy évtizedig használjuk majd.