Otthon

Babaszoba berendezése és dekorációja – az élhető környezet

Mostanában egyre több kismama és kisgyerekes szülő van a közvetlen környezetemben, így arra gondoltam, talán másokat is érdekelne, hogy hogyan is érdemes berendezni egy babaszobát praktikusan, illetve költséghatékonyan.

Mik azok a hibák, amit sokan nem tudnak elkerülni?

Ami ilyenkor sokak fejében megfordul, ha kislány, rózsaszín, lila vagy napsárga, ha kisfiú, akkor pedig világoskék vagy zöld. Elárulok egy nagy titkot; ezzel alaposan mellé lőnek a szülők, több okból is! A sárga szín a gyermekek számára kifejezetten kellemetlen, nyugtalanító, idegesítő hatással bír. A lila -árnyalattól függően- akár melankolikus hangulatot is áraszthat, amely akár az újdonsült édesanya szülés utáni hormonváltozásainak –depressziójának- sem igazán kedvez. A kék szintén nem babaszobába való szín. Legalábbis nem meghatározó felületként, hiszen hűvös szín. A zölddel lehet talán legkevésbé mellé lőni.

Mire figyeljünk, az ideális babaszoba színek kiválasztásánál?

Azonban, ha jobban bele gondolunk és egy kicsit megpróbáljuk a baba szemeivel nézni a világot, máris kedvezőbb, élhetőbb környezetet teremthetünk a kis jövevény számára. Mivel a gyerekjátékok általában tirketarkák, így szerencsétlen csecsemőnek nem is gondolnánk, de pont semleges környezetre van szüksége a színválasztást illetően, mielőtt szegény sokkolódna a túl sok inger végett. Így mindenképp előnyt élveznek a pasztellszínek, de azok közül is leginkább a neutrális színeket ajánlanám. Ha valaki mégis ragaszkodna némi színfolthoz, természetesen az is megoldható. Egyszerűen a kevesebb olykor több elvét kell mindössze szem előtt tartani.

Íme néhány elrettentő példa:

berendezese-babaszobanak

A színek mellett figyeljünk a bútorokra is. Ismerjük meg az ideális bútorválasztás alapelveit!

A másik dolog, amit külön kiemelnék, az az időtálló bútorok választása. Habár fogyasztói társadalomban élünk, mégsem árt tudatos vásárlóként a fenntarthatóság elvét is alkalmazni, amikor dizájntól elvakítva bolyongunk az üzletek széles kínálata között. Ez nem csak pénztárcabarát megoldás, hanem a későbbiek folyamán gyermekünk is hálás lesz. Attól ugyanis, hogy kisbabánk születik, még nem kell mindenféle bugyuta és sokszor unszimpatikus mesefigurát ábrázoló bútorokat, tárgyakat és dekorációt vásárolnunk. Sőt! Lényegesen több értelme van olyan berendezés és enteriőr kialakításának, amit nem kell 3-4 évente lecserélni, mert a szoba lakója kinőtt azon korszakából, amely a helyiséget körbelengi. Érdemes inkább a kiegészítőkön megjeleníteni azokat a vágyott motívumokat, amelyek előreláthatóan nem lesznek örökéletűek gyermekünk ízlését illetően.
Néhány szemrevaló példa:

berendezese-babaszobanak-oetletesen
Vannak sajátos megoldások, amelyek legtöbbször „arany középútnak” minősülnek; vagyis lehet velük hosszabb távra tervezni, de idővel bizonyára az ilyen belső terek sorsa is átalakítás, aktualizálás lesz. Azonban egyedi hangulatuk, izgalmas színviláguk és meghökkentő motívumaik miatt a kísérletező kedvű szülők körében igen kedvelt megoldás.
praktikus-babaszobaTermészetesen mindenki maga dönti el, melyik megoldás áll szívéhez a legközelebb, de nem éri meg elkapkodni, így érdemes alaposan átgondolni! És ha valaki valóban költséghatékony, ámde szeretet sugárzó, kedves meghitt környezetre vágyik, akkor ott van saját készítésű dolgok, dekorációk létrehozásának lehetősége. De erről később majd még bővebben olvashattok! Addig is kellemes ötletelést!