Otthon

Padló, linóleum, szőnyeg tisztítása

A rendszeres porszívózás elsősorban a szőnyegeknél elengedhetetlen, mivel csak így távolíthatók el a talajszemcsék és a kosz. A kemény padlón se hagyjuk összegyűlni a piszkot: az eltávolításához mindössze egy seprűre lesz szükség, meg némi meleg, szappanos vizes felmosásra.

Szőnyeg

Ne felejtsünk el kiporszívózni a heverők alatt, a bútorok mögött és a szegélylécek mentén! így kordában tartjuk a molyokat, és összeszedjük a nehezen elérhető helyeken felszaporodó poratkákat és állatszőrt is. Ez különösen fontos, ha valaki allergiás.

A kiszóródott szilárd anyagokat kanalazzuk össze, vagy kaparjuk fel késsel! A folyadékot tiszta ronggyal itassuk fel, amelyet erősen nyomjunk oda, hogy minden nedvességet magába szívjon! Ha nem vagyunk biztosak a szőnyeg színtartóságában, legyünk óvatosak: talán jobb, ha semmit sem teszünk!

A szőnyegen ételmaradék, állati ürülék vagy hányás után kellemetlen szag marad vissza. Ezt megpróbálhatjuk szódavízzel eltüntetni. Az is jó megoldás, ha a foltba nedves ronggyal szódabikarbónát dörzsölünk.

Jó ötlet

 • Ha gyorsan cselekszünk, a vörösborfoltot nyomtalanul eltüntethetjük, még egy világos színű szőnyegből is.
 • Itassuk fel a folyadékot nedvszívó ronggyal, majd öntsünk a foltra sok fehérbort, és hagyjuk rajta 10 percig! Végül tiszta ronggyal és langyos vízzel öblítsük le a szőnyeget!
 • A gyertyáról a szőnyegre csepegett viaszt először is a lehető legalaposabban kaparjuk fel egy életlen késsel! Ezután takarjuk le a foltot ronggyal, itatóspapírral vagy barna csomagolópapírral, és forró vasalóval nyomjuk rá a papírt, illetve a szövetet a szőnyegre!
 • Gyapjúszőnyegeket soha ne tisztítsunk lúgos kémhatású szerekkel (egyes mosószerek is lúgosak), mivel azok károsíthatják a szálait, és kifakíthatják a színét!

Linóleum és PVC

A linóleumot és a PVC-t ne tisztítsuk ammóniát tartalmazó készítménnyel vagy súrolószerrel, mivel ezek mattá teszik a felületét. A foltokat vízzel és némi tisztítószerrel mossuk, majd öblítsük le!

A linóleumot ne tisztítsuk erősen lúgos anyaggal, de ha mégis így teszünk, alaposan öblítsük le, hogy elkerüljük a burkolat repedezését, zsugorodását vagy elszíneződését!

A cipősarkak hagyta nyomokat radírral vagy tiszta mosogatószeres dörzsöléssel távolítsuk el, majd töröljük tisztára egy nedves ronggyal!

Pro és kontra: Gőtisztítás

A gőztisztítás a kemény padlóburkolatok tisztán tartásának egyik vegyszermentes módszere. A készülék keveset fogyaszt, és egyes típusok gőze elég alacsony víztartalmú ahhoz, hogy biztonságosan tisztíthassunk vele szőnyegeket, matracokat és bútorkárpitokat is. Ha gőztisztító készülék vásárlásán gondolkozunk, tudnunk kell, hogy ezek csak akkor hatékonyak, ha rendszeresen használjuk őket. Nem tudják összeszedni a port, és törlőfejük bepiszkolódik. A leszerelhető fej a ruhákkal együtt mosható.

Pillantás a jövőbe

Néhány gyártó már kínál „robot” vagy automata porszívót is. Ez úgy néz ki, mint egy hatalmas, lapos bogár, amely magától körbejárja a helyiséget, érzékelve és kikerülve a tárgyakat és a falakat Ez a vezeték nélküli készülék, amikor nem használják, töltőn van. Mivel elemmel működik, egyáltalán nem fogyaszt sok energiát.

Hidegburkolat

A fugázott kerámia-, terrazzo- vagy márványlapokat előbb söpörjük vagy porszívózzuk fel, majd töröljük át szivacsos felmosóval úgy, hogy egy vödör meleg vízbe kétcsészényi ecetet keverünk!

A mázas csempén keletkezett foltokat némi szódabikarbónával próbáljuk eltávolítani! A mázatlan lapokat óvatosan dörzsöljük át finom acélgyapottal, szükség esetén némi szódabikarbónával fokozva a súroló hatást!

A kövezett felületekhez használjunk bóraxot (1/2 csészényit oldjunk fel egy vödör forró vízben)!

Fapadló

A lakkozatlan deszka­padlót söpörjük föl, és tö­röljük át lenolajjal! A lakkozottat tisztítószeres vízzel mossuk fel!

Az olajozott fapadlót és a poliuretán padlót I rész denaturált szesz és 10 rész forró víz keverékével mossuk fel, majd töröljük át!

Az olajozott fapadló ragacsos foltjaira szórjunk lisztet, majd töröljük fel!

Háziszerek

Erőteljes tisztítószer kemény padlóburkolatra

Ez a szer mosószódát tartalmaz, amely károsít­hatja a bőrt, ezért használatakor mindig visel­jünk védőkesztyűt! Fapadlón ne használjuk!

 • 1 evőkanál folyékony szappan
 • 1/4 csésze fehér ecet
 • 1/4 csésze mosószóda
 • 3 liter forró víz
Keverjük össze a hozzávalókat egy vödörben. Tisztítás után vízzel is át kell mosni a padlót!

Folttosztító hab szőnyegre

Szőnyegen és bútorkárpiton is használható.

 • 2 csésze tiszta szappanpehely
 • 1/2 csésze denaturált szesz
 • 25 ml eukaliptuszolaj
Rázzuk össze a hozzávalókat egy nagy befőttes-üvegben, hogy jól elkeveredjenek! Ha nehezen ke­verhető, azon némi forró víz hozzáadásával segít­hetünk – de az elegynek sűrűnek kell maradnia. Tartsuk lezárt üvegben!

A használathoz tegyünk 2-3 evőkanál keveréket 1liter nagyon forró vízhez, és verjük habosra!

Csak a habot használjuk: dörzsöljük a szőnyeg foltjába, hagyjuk rajta 10 percig, majd töröljük le fehér ecetbe mártott nedves szivaccsal (ez semlegesíti a hab lúgosságát).

Egy száraz ronggyal alaposan itassuk fel a nedvességet.

Makacs foltoknál adjunk 1/4 csésze mosószódát a hab­képző forró vizes elegy­hez, s addig verjük, amíg a szóda kristályai fel­oldódnak!