Fürdő

Hogyan tisztítsuk a fürdőszobát?

Egyes vegyszerek a bőrön át is felszívódhatnak a szervezetbe, ezért a fürdőszobában ne használjunk fehérítőket és erős súrolószereket! Ha valamelyik családtagunk allergiás a vegyszerek¬re, próbáljuk kímélő samponnal takarítani a helyiséget! A csempe és a fajansztárgyak tisztítására a mosogatószerek is megfelelnek, különösen akkor; ha finom felületű dörzsszivacsot használunk

Kád és tusoló

A szódabikarbónából és vízből készült paszta a fürdőszobában mindenütt jól használható, a mosdótól a zuhanyozóig. Ronggyal vagy karc-mentes dörzsszivaccsal vigyük fel! Soha ne használjunk súrolószert a kádban, mert megkarcolja a felületet! A folyékony mosogatószer jó megoldás lehet.

A tusolófülke üvegfalára rakódott szappanhabos szennyeződés két rész só és egy rész ecet keverékével távolítható el. A keveréket ronggyal dörzsöljük rá az üvegre, majd öblítsük le, és szárítsuk meg!

Ha fáj a hátunk, vegyünk egy új WC-kefét, s azzal tisztítsuk a kádat!

A zuhanytálca fertőtlenítéséhez és a csempe fugáinak penésztelenítéséhez keverjünk össze 1/4 csésze bóraxot, 2 csésze forró vizet és 1/4 csésze teafaolajat! Rázzuk össze egy permetezőflakonban, amíg a bórax feloldódik! Az elegyet permetezzük a tisztítandó felületre, hagyjuk hatni egy éjszakán át, majd öblítsük le!

A tusoló kitakarítása után töröljük át a csempét és az üvegfalat néhány csepp mandulaolajjal, hogy ezáltal meggátoljuk a szappanhab lerakódását! A tükör zuhanyozás közben nem párásodik be, ha áttörüljük glicerinnel vagy bevonjuk egy vékony rétegnyi borotvakrémmel.

Mosdó

A könnyen karcolódó fürdőszobai fajansztárgyak tisztítására kiválóan alkalmas egy régi nejlonharisnya. Valamilyen kímélő súrolószerrel, például szódabikarbónával vagy sóval használjuk!

 • Fogytán a szódabikarbóna? A fajansz tisztítására jó a borkőpor (kálium-hidrogén-tartarát) is.
 • A lefolyónyílás környékéről citromleves dörzsöléssel távolíthatjuk el a zsírt és a vízkövet. A vízkő némi mosogatószerrel és erőteljes dörzsöléssel is eltüntethető.
 • A csöpögő csap miatt kialakuló narancsos-barnás foltokat egy teás-kanál só és fél csésze fehér ecet keverékével dörzsöljük át alaposan! Ez a módszer a kemény víz miatt kialakuló vízkő eltávolítására is alkalmas.
 • A csapok és lefolyók környékének nehezen elérhető részeit egy régi fogkefe és némi szódabikarbóna segítségével tisztíthatjuk meg, de használhatunk fogkrémet is.
 • A csapok környékén a zsíros és vízköves lerakódást fél órára takarjuk le ecetbe áztatott ronggyal, majd öblítsük le a felületet!

Jó ötlet

Keverjünk 1/2 csésze ecetet 2 liter vízbe, és máris kiváló oldatot kaptunk a tükrök, az ablakok és a csempe tisztítására. Jobb, mint a tiszta víz, mert száradás után nem hagy nyomot.

WC

Az emberi anyagcseretermékeken és a biológiailag lebomló WC-papíron kívül semmi se kerüljön a WC-be! Az egyéb anyagok dugulást okoznak, és szennyezhetik a környezetet.

 • Öblítés előtt hajtsuk le a WC-ülőke fedelét! Ha nem így teszünk, a csészében lévő víz egy része finom permet formájában terjed szét a mellékhelyiségben.
 • Ne használjunk bolti WC-tisztító készítményeket! Ezek gyakran erős savakat tartalmaznak, s olykor mérgező vegyületeket is, például para-diklór-benzolt.
 • A WC-csésze belsejének tisztításához szórjunk a megnedvesített felületre bóraxot, majd permetezzük le ecettel (1 csésze bóraxra nagyjából 1/4 csésze ecet jusson)! Hagyjuk állni egy-két órát, hogy az oldat hasson, majd dörzsöljük át WC-kefével, és öblítsük le!
 • A WC-csészében képződő makacs, gyűrű alakú foltra tegyünk bóraxból és citromléből készített pasztát! Hagyjuk állni egy éjszakán át, dörzsöljük meg, és öblítsük le!
 • A WC-csésze külső részeinek és az ülőkének a tisztításához bármilyen általános tisztítószer, pl. mosogatószer vagy a szappanoldat is megfelel.
 • A WC kellemetlen szaga aroma-terápiás olajmécses, gyertya vagy egyszerűen egy gyufa meggyújtásával is elűzhető. E szagok ártalmatlanok, többnyire elég kinyitni az ablakot.
 • Ha az öblítéshez szürke szennyvizet használunk, néha a WC-tartályt is tisztítsuk ki, máskülönben szaga lesz! Zárjuk el a bejövő vízvezeték csapját, majd húzzuk le a WC-t; a kiürült tartály így nem fog megtelni.

Természetes fertőtlenítő

 • Bórax: Baktériumölő és szagtalanító hatású. A WC-csészék makacs szennyeződéseinek eltávolításához keverjük össze forró vízzel és ecettel vagy citrommal! A penészfoltok ellen is használható (fehérítőszerek helyett).
 • Citromlé: A fehérítőszerek hatékony és kellemes illatú alternatívája. Penészedésgátló és fertőtlenítő hatása is van. A zuhanyfüggöny makacs penészfoltjait dörzsöljük át citromlével, majd tegyük a napra száradni!
 • Só: Vízben oldva enyhe hatású konyhai és fürdőszobai fertőtlenítőszerként használható. Alkalmas az óvatos súrolást igénylő felületek tisztítására is. Ecettel és vízzel elkeverve jó felülettisztító szert készíthetünk belőle.
 • Szappan: Lemossa a baktériumokat, használata az alapvető személyi higiénia elengedhetetlen eleme. Tiszta szappanpelyhet mi is készíthetünk egy darab tiszta (azaz illat- és színezőanyagoktól mentes) szappant lereszelve.
 • Teafa és eukaliptuszolaj: Erős, de kellemes illatú anyagok; használatuk gazdaságos, mert csak néhány cseppre van szükség belőlük. A felületek áttörlésekor meleg vízhez adjuk hozzá őket!